Vad du borde veta om terrängcykelstorlek och passform

För bästa hantering, komfort och säkerhet måste du hitta rätt storlek mountainbike för dig. Om du känner till dina höjd- och inseam-mått bör du kunna avgöra vilken storleksram som är mest bekväm. Av de två mätningarna är inseam viktigare.

Terrängcyklar mäts vanligtvis i ramstorlek (tum), vilket är avståndet från vevens centrum till toppen av ramen vid sätesröret.

Storleksguide för mountainbike

När du köper en cykel är passformen den viktigaste faktorn när det gäller komfort - och ju mer bekväm du är, desto mer sannolikt är det att du fortsätter åka. En cykel som är för liten kommer snabbt att bli obekväm, orsaka hanteringsproblem och frustrera dig. En cykel som är för stor är också obekväm att åka och kan vara farlig om du kämpar för att hantera storleken, särskilt i tuff terräng.

Din längd Din inseam längd Cykelramstorlek Beskrivande ramstorlek
4'11 "- 5'3" 25 "- 27" 13 - 15 tum Små
5'3 "- 5'7" 27 "- 29" 15 till 17 inches Liten medium
5'7 "- 5-11" 29 "- 31" 17 till 19 inches Medium
5'11 "- 6'2" 31 "- 33" 19 till 21 inches Stor
6'2 "- 6'4" 33 "- 35" 21 till 23 inches XL - Extra Large
6'4 "och uppåt 35 "och uppåt 23 tum och uppåt XL - Extra Large

Som du kan se i diagrammet mäts mountainbike-ramar i tum. Storleken går från cirka 13-15 tum, vilket är vad någon i den lilla storleken kan åka, upp till 23 tum och högre, vilket passar bäst för en högre åkare.

I allmänhet kommer en cykel att ha ungefär rätt storlek om det övre röret (stången som går mellan sätet och styret) lämnar två eller tre fingrar med utrymme under din ljumska (dvs. insidan av dina byxor) när du sträcker dig cykla med fötterna platt på golvet.

Om det inte finns något topprör, sitta på sätet. Du borde kunna röra marken med fötterna, men bara på tipparna och även då kanske bara på ena eller den andra sidan. Observera att mountainbike-ramar i allmänhet är mindre än terrängcykelramar. Den mindre storleken är avsedd att göra dem enklare för dig att hantera i tuff terräng.

Om du kan sätta båda fötterna på marken medan du sitter på sätet är cykeln för liten eller sätet för lågt eller båda.

När du sitter på sätet bör du kunna vila dina fötter bekvämt på pedalerna, och du ska kunna nå styret bekvämt utan att antingen krypa för nära eller sträcka för långt när du lutar dig framåt.

Prova innan du köper

Innan du känner dig ganska säker på vilken storlek cykeln kommer att vara rätt för dig, prova en personligen på din lokala cykelbutik. Det är det bästa sättet att se till att du köper en cykel som passar dig ordentligt.

Du kommer att kunna prova en rad storlekar för att se vad som känns bäst. Dessutom kommer experterna där att kunna berätta om cykeln du funderar på är för liten eller för stor. De kommer också att känna till andra justeringar som kan göras för att förbättra och finjustera cykelns passform ännu mer, när du väl har rätt storlek mountainbike. Dessa extra justeringar kan innefatta att höja eller sänka sätet, flytta det längre bakåt eller mer framåt och justera höjden på styret.

Det finns inget mer tillfredsställande än att zippa runt på en cykel som passar dig perfekt. En sådan cykel blir en förlängning av din egen kropp, så det är definitivt värt att lägga ner tid och ansträngning för att hitta den som är rätt storlek för dig.