Vad du behöver veta om vägcykelstorlek och passform

När du köper en vägcykel är dimensionering avgörande. Välj en cykelram som är för liten och du blir obekväm när du åker. Få en storlek för stor, och cykeln kan bli svår att manövrera säkert. Det är lätt att ta reda på vilken storlek cykel som passar dig bäst. Allt du behöver veta är längden på din inseam och hur lång du är.

Storleksguide för vägcykel

Leta efter din längd och inseamlängd för att hitta rätt cykelramstorlek. Du kanske upptäcker att din längd och inseam inte stämmer överens med en enda cykelstorlek. Om så är fallet, gå med din inseam-mätning. Det är den mer tillförlitliga av de två faktorerna.

Bestämma din storlek på racercykel
Höjd Innersömslängd Cykelramstorlek
4'10 "- 5'1" 25.5 "- 27" 46 - 48 cm
5'0 "- 5'3" 26.5 "- 28" 48 - 50 cm
5'2 "- 5'5" 27.5 "- 29" 50 - 52 cm
5'4 "- 5'7" 28.5 "- 30" 52 - 54 cm
5'6 "- 5'9" 29.5 "- 31" 54 - 56 cm
5'8 "- 5'11" 30.5 "- 32" 56 - 58 cm
5'10 "- 6'1" 31.5 "- 33" 58 - 60 cm
6'0 "- 6'3" 32.5 "- 34" 60 - 62 cm
6'2 "- 6'5" 34.5 "- 36" 62 - 64 cm

Kom ihåg: Även om höjd och innersöm mäts i tum i USA, anges vägcykelstorlekar alltid i centimeter.

Välja rätt vägcykel

När du väl vet din rätta cykelramstorlek är det dags att hitta den modell som känns bekvämast att åka. Det enda sättet att göra det är att besöka några cykelbutiker och ta några cyklar för en testtur.

Var noga med att prata med personalen, eftersom de kan hjälpa dig att hitta den bästa cykeln för dina behov och budget. Om du är en avslappnad fritidscyklist behöver du en annan cykel än någon som tävlar konkurrenskraftigt på helgerna.

Börja med att sitta på sätet. Det ska kännas bekvämt när du sitter och du ska inte känna att du måste sträcka benen för långt för att nå pedalerna.

Ta tag i styret. Du bör kunna nå dem bekvämt utan att böja dig över dem eller sträcka ut dina armar.

Lägg märke till dynorna på styret och hur de känns. Är de svampiga eller hårda? Hårda ytor kan göra dina händer trötta under långa åkattraktioner.

Titta på pedalerna. Metaller är mer hållbara än plast. Vissa avancerade vägcykelpedaler har tåburar eller tåklämmor.

Viktiga delar av en cykel

Om du inte bygger en cykel från grunden eller köper en avancerad modell, sitter du fast med däcken, bromsarna, växlarna och andra komponenter som följer med cykeln. Det är OK, speciellt om du är nybörjare eller en avslappnad ryttare. Dina val kommer till stor del att dikteras av kostnad, men det är värt att överväga komponenterna.

ramar är gjorda av aluminium, stål, titan och kolfiber. De flesta cykelramar är gjorda av aluminium, vilket är lätt och tåligt. Du hittar stålramar på äldre cyklar eller anpassade konstruktioner; stål är tyngre och hårdare än aluminium. Ramar av titan och kolfiber erbjuder de bästa funktionerna i aluminium och stål, men de är också dyrare.

bromsar göra samma jobb som de gör på en bil: hindra dig från att flytta. Billigare cyklar har fälgbromsar, medan bättre modeller har skivbromsar. Skivbromsar är det bättre valet eftersom de är lättare att kontrollera och kraftfullare.

Gears hjälper dig att anpassa din hastighet till vägen. De flesta vägcyklar har 27 växlar (eller hastigheter), men du kan hitta några med 20 växlar. Du växlar med händerna. Beroende på tillverkare kan växeln vara en spak som du justerar med tummen och pekfingret eller en ratt på handtaget som du vrider, även om dessa är mindre vanliga.

Bli inte avskräckt om du inte hittar det du letar efter i den första cykelbutiken du besöker. De flesta återförsäljare har bara ett par dussin stora märken som säljs i USA, och vissa är exklusiva för en tillverkare.