Can ett tecken Level Up två gånger i rad?

19

Frågan kom upp i kvällens kväll ...

Om ett tecken har tillräckligt med XP och tid, finns det någon anledning att de inte kan utlösa Nivå upp flytta två gånger i följd?

Under dessa omständigheter har händelser kommit snabbt och rasande för sista dagen i spelet, och det kan ta ett tag innan karaktärerna har chans att få lite stillestånd. (De är upptagna med att spara staden och allt.)

Jag ser ingenting i de regler som skulle förhindra det, men det strider mot det starka förbudet att "hoppa över" en nivå som D & D-trädet har, och från vilken DW avsiktligt drar så mycket av dess smak.

    
uppsättning nitsua60 11.10.2016 15:28

3 svar

26

I Dungeon World utlöses rörelser av berättande period.

Om ett tecken har tillräckligt med erfarenhet och har råd att spendera "timmar eller dagar", kan de reflektera över sina erfarenheter och stärka sina färdigheter. Om du gör det triggar du Level Up-rörelsen. Om de sedan har tillräckligt med erfarenhet och väljer att spendera mer timmar eller dagar, utlöses flytten igen.

Hävdar att du inte kan utlösa samma drag två gånger när berättelsen kräver att den är densamma som att hävda dig kan inte utlösa Hack och Slash två gånger i rad i strid.

Kom ihåg, DW är ett berättande spel. En likhet med D & D är ytlig. Om berättelsen kräver en träningsmontage, köla upp Eye of the Tiger.

    
svaret ges 11.10.2016 18:50
12

Ja, om de har tid att göra det.

Inget i rörelsen föreslår något annat:

Level Up

When you have downtime (hours or days) and XP equal to (or greater than) your current level + 7, subtract your current level +7 from your XP, increase your level by 1, and choose a new advanced move from your class. If you are the wizard, you also get to add a new spell to your spellbook.
Choose one of your stats and increase it by 1 (this may change your modifier). Changing your Constitution increases your maximum and current HP. Ability scores can’t go higher than 18.

Den enda begränsningen är att karaktären måste vara stillastående.

Om i ditt spel är det uppenbart att du behöver några timmar för att nivåera upp, kan du göra det två gånger i två gånger tiden. Till exempel sista gången någon nivån upp gjorde han det under en snabb vila om 2 timmar, nu för att göra det två gånger behöver du ca 4 timmar.

Om det här är första nivån är upp till spelarna att bestämma hur mycket tid som behövs.

EDIT: På tidsproblemet
För nivellering behöver du nuvarande nivå + 7 XP och en odefinierad tid (vilket kan variera mellan timmar eller dagar).

Detta stöds av det faktum att du inte kan nå dagar med nödvändig tid efter nivå + 7 (max 17) timmar med hjälp av den matte som föreslås i kommentaren nedan och det finns inget att säga när du ska använda timmar och när du ska använda dagar för att stiga upp.
Förflyttningen Gör ett läger stöder också kravet om icke-växande tid, genom att låta dig nivåera medan du vilar i ditt läger. Jag tror inte att ingen skulle lägra i upp till 17 timmar, eller till och med mellan 8 och 17 dagar, för att jämföra upp under resan eller ens på ett strävan att rädda världen.

Från min synvinkel (jag kan vara fel och i så fall kan du förklara för mig var jag är fel, snälla gör det) Tidsbegränsningen är endast för att förhindra utjämning upp i mitt slag eller i någon annan spänd situation. Gör läger, ta dig tid att slappna av och du får din nya skicklighet. Å andra sidan kommer dagbegränsningen att spela när bordet föredrar att nivellera upp questen. Gå tillbaka till stan, kasta din fest och nästa dag börja perfektisera din skicklighet.

För att avsluta (återigen anser jag att det är nödvändigt att tvinga en bestämd tidsbegränsning för att nivellera upp det verkar gå emot principerna för "Draw maps, leave blankets" som ligger i kärnan i spelet.

    
svaret ges 11.10.2016 17:13
4

RAW, det finns ingen anledning att en spelare inte kan nivån upp flera gånger i en session

Mekaniskt finns det ingen anledning att detta inte kan hända, så länge spelets berättande flöde har lite nedgång ser jag ingen anledning att förhindra en spelare att jämna upp två gånger om de har den nödvändiga XP.

Dungeon World drar sin känsla och inspiration från D & D, och sant finns det några mekaniska artefakter som den håller eftersom de är så symboliska för det slags hack-n-slash sword & trolldomspel och berättelse som D & D och andra liknande spel exemplifieras. (Till exempel: träffpunkter, förmåga poäng, gp, xp, etc.) Samtidigt är alla kärnmekaniker mycket olika och berättande fokuserade i jämförelse med D & D, och D & D med en gräns för nivåuppgångar per session borde ha nej På grund av hur DW fungerar eller hur du analyserar reglerna för DW.

    
svaret ges 11.10.2016 18:07