Trying för att identifiera historia där utomjordingar kopierade en maskin utan att veta om el

6

Jag läste den här historien årtionden sedan (förmodligen mellan 1975 och 1990). Jag minns det bara vagt. Om jag minns rätt involverade människor människor i att utforska galaxen med en utländsk kontaktpolitik som påminner om Star Treks premiärriktirektiv.

I berättelsen förvärvade utlänningar på en av dessa utforskade planeter på något sätt en del mänsklig utrustning, eller kanske planer för utrustningen, och försökte göra en egen kopia. De duplicerade det med stor omsorg, komplett med sladden som sitter i väggen. Men de visste ingenting om el, så hylsan i väggen var inte ansluten till någonting. De kunde inte räkna ut varför deras maskin inte fungerade.

Maskinen kan ha varit ett vapen, men igen är jag inte säker. Jag är ganska säker på att den var stor, som i en fast installation, eller åtminstone för stor för någon att bära.

Jag tycker att det var en novell, men det är möjligt att det var en del av en roman. Det fick höra från människans synvinkel. Förmodligen tredje person, men jag kan inte minnas säkert. Om jag minns rätt var människan förlovad av utlänningar för att hjälpa dem att räkna ut varför maskinen inte fungerade.

Kan någon identifiera den här historien för mig? Snälla?

    
uppsättning Brent Johnson 28.10.2017 22:38

1 svar

1

En liknande episod hittas (om minnet tjänar) i Gordon Dicksons Space Vinnare . En nyckelkomponent (vakuumrör?) Var helt missförstått. Det var dock elektronik elektricitet i sig, som utlänningar inte var medvetna om.

    
svaret ges 29.10.2017 10:41