Varför har Spellcasting nivåer?

18

Jag läste den här frågan , och det hände mig:

Jag vet inte varför designerna av 5e valde detta magiska system. Det finns många spellcasting-system där ute, och jag vill veta varför de väljer den här.

På 3.Xe hade du magisternivåer och en kasta hade ett visst antal stavgångar per stavningsnivå per dag, plus din karaktär tycktes bara känna till ett begränsat antal stavar (på grund av att vara en trollkarl eller ha en begränsad stavning -bok). Detta system var lite komplicerat men navigerbart.

I 4e hade du helt enkelt "att-vilja", "möte" och "dagliga" stavar. Detta system var underbart för stava, för att du sällan hade någon fråga om dina stavar var tillgängliga eller inte. (Om inte din DM var dålig att säga när kamperna slutade eller började.) Det gjorde spellcaster bättre på lägre nivåer, trots att observationen "ganska mycket alla känns som en spellcaster" i 4e.

Nu verkar det som om du har ett visst antal kasta per nivå per dag, men stavningar av särskilda stavnivåer kan kastas på deras nivå eller högre. Verkar som ett ganska enkelt system. Jag är allt för enkelhet, särskilt när det gör magi mer tillgänglig och mindre ... arcane.

Hur som helst är min fråga: att undvika några överraskningar, och antar att 5: e grunderna och lektestet är en indikation på hur magiker kommer att fungera i 5e, varför är 5e Magic System så som det är?

Jag skulle också acceptera ett svar på: varför valde designersna att göra det magiska systemet med 5e så här?

    
uppsättning PipperChip 25.07.2014 19:09

3 svar

27

I dessa tre Legend Lore-artiklar talar Mike Mearls om att ett stort designmål för D & D 5e är att förena utgåvorna. Speciellt tillåter kärnspelet att modifieras för att spela på samma sätt som en av tidigare versioner av D & D.

Förena utgåvorna

Medan all mekanik inte togs fram från tidigare versioner var vancian magic en av dem. Vancian magi i en modifierad form med viljans cantrips, beredda trollformler och ritualer. Det mest direkta svaret på din fråga magi är vad det är för att det var det som presenterades i OD & D, AD & D 1st, AD & D 2nd och D & D 3rd. Den modifierades mot bakgrund av erfarenheten av D & D 3e och D & D 4e och av anledningar beskrivs i den här artikeln .

Jag kunde lämna svaret så här, men jag känner det inte fullständigt. Vissa kommer att undra varför Vancian magi i första hand?

Det började, som i många mekaniker i OD & D, med Chainmail. Vid 2: a upplagan av Chainmail introducerades trollkarlar av varierande makt i fantasietillskottet. De fyra nivåerna var trollkarl, Warlock, Sorceror och den mest kraftfulla guiden. Skillnaden mellan de olika nivåerna var inte bara i kraften i deras stavar men antalet gånger per dag de kunde kasta stavar.

När Gygax utvecklade sin Greyhawk-kampanj bestämde han sig för att inte använda Dave Arnesons system av magiska reagenser, utan var inspirerat av Jack Vance's Dying Earth-serie för att skapa den välbekanta magiska spell i en stavningsbok och de magiska användarna memorerade ett begränsat urval av stava från boken.

Detta bekräftas i både Jon Petersons Spela på världen och Kent David Kelly Hawk & Moor serien .

Mekanikerna är utformade i 5e för att återspegla spellminnet av klassiska utgåvor av D & D, som inspirerades av litteraturen som Gary Gygax läste viktigast av Jack Vance's Dying Earth, som anpassades från Fantasy-tillägget Chainmail som användes av Dave Arneson i sin Blackmoor-kampanj.

    
svaret ges 26.07.2014 01:59
6

Det finns ett intressant speldesignalternativ 5E gör annorlunda än tidigare utgåvor när det gäller spellcasting. Det finns tre signifikanta spel effekter som kommer från vad de har gjort jämfört med tidigare Vancian magiska system:

Spellstyrka med låg nivå

I äldre versioner fanns det några låga nivåer som skulle växa i kraft - Magic Missle, till exempel. Du skulle göra mycket mer skada med det på högre caster nivåer, men det var fortfarande en 1: a nivå spell slot att använda. Så en 1: a nivå stavning blev dödligare med din karaktär leveling upp, staplade ovanpå all den andra magiska kraften du fick.

I 5E, vad händer är en 1: a nivå stavning bara blir kraftfullare om du använder en högre stavningsplats för att kasta den - den blir inte automatiskt kraftfullare, men du får flexibiliteten att göra den kraftfull - till kostnaden för att vara kunna ställa en högre nivå stavning.

Förberedd stavplanering

Tidigare var förberedelserna ganska stor skillnaden mellan användbar eller värdelös som tecken.

Låt oss säga att du kan kasta 3 stavar av 1: a nivå ström. Och du förbereder Magic Missle som en av dem. Du kastar stavningen. Senare måste du verkligen kasta Magic Missle igen - för dåligt! Du använde den enda minnesgjutna gjutningen av det du hade. Du var tvungen att planera hur många multiplar av en stava att prep om du trodde du kanske behöver mer än en. Om du gissade fel hade du i princip en värdelös karaktär för den speldagen.

I 5E förbereder du en lista över stavaformer du kan kasta, men du kan tilldela antalet stavningsplatser för att kasta dem på något sätt du vill, förutsatt att du uppfyller gränsvärdena. Så, om du behöver 3 Magic Missles den dagen, kan du spendera alla dina gjutningar på det. Om du behöver 3 Sovrum, kan du göra det istället.

Du planerar den allmänna belastningen, men detaljerna i den utmatningen, du gör samtalet medan du går.

Lågnivå vs Hög nivå Spellkonkurrens

Slutligen måste du göra några intressanta val om dina förberedda stavbelastningar - du måste bestämma hur många stavar du vill förbereda dig för vilken nivå du har - du har mer flexibilitet med lägre nivåer , eller högre nivåer stavar?

Nivåer i lägre nivåer kan ofta också gjutas på högre nivåer, så det finns en flexibilitet i kraft. Å andra sidan ger högre nivåer stavningar tillgång till vissa effekter, du kan inte få något annat sätt. Om du bara har 1 eller 2 högspelsspalar, kanske du vill ha lite flexibilitet i förberedda stavningsalternativ så att du kan använda dem så bra som möjligt.

Sammantaget belönar det nya systemet strategiskt med tanke på vilka stavar att förbereda, men det är inte alltför straffande eller tvingar magister till ett binärt användbart / meningslöst. Det finns några milda effekter som ser ut som om de är inriktade på att försämra "quadratic wizard" -effekten, men jag antar att vi måste vänta tills de fullständiga reglerna släpps för att säga mycket om vad som händer om det faktiskt händer.

    
svaret ges 26.07.2014 05:12
3

4: e spellcasting system hade nivåer: förmågor var endast tillgängliga på vissa tecken-nivåer. Dvs. listan över förmågor du kan välja från som en nivå 1-guide var mycket mindre kraftfull än listan i nivå-10-guiden.

Jag skulle föreställa mig det mesta av förändringen till 5e var tänkt att göra systemet mer kompatibelt med äldre versioner - ett av målen 5e.

    
svaret ges 25.07.2014 19:37