DM tar bort XP från spelare som en form av bestraffning

40

Så jag fick en grupp vänner i gymnasiet och var alla nördar men utan sätt att leka ihop. Inte alla av oss hade en dator eller konsol. Vi hittade någon som påstår att ha mycket erfarenhet som DM, och jag måste erkänna att han är ganska bra.

Här är problemet dock. Han tror att eftersom han spelat spelet under den längsta tiden (de flesta av oss bara börjar), är han i absolut laddning av spelet.

Han gör till exempel specifika regler som riktar sig mot lektioner som vi skulle vilja spela och han tvingar oss att gå ner vägar så att han kan utveckla en historia som han har gjort när vi bara vill döda några banditer (vi slutar leta för orker i en skog att vara mästare i en gammal drake som gav oss "miljarder guld" i tre 2-timmars sessioner).

Men det viktigaste jag är orolig för är att han tycker att han kan ta bort XP från spelarna som ett straff. Den typ av spel jag (och eventuellt några av de andra gruppmedlemmarna) vill spela är en slags avslappnad, som MUNCHKIN eller Paranoia. Men han insisterar på att vi inte ska göra roliga konversationer eller gå på tangenter om skämt. Om vi gör den här typen av saker vid bordet, blir jag antingen sparkad (av sin order) eller jag förlorar hundratals XP.

Är den här typen av beteende från vår DM olämpliga?

    
uppsättning Player of Fun 31.01.2014 08:52

9 svar

91

GM som tar bort XP är inte riktigt ditt kärnproblem. Ditt kärnproblem är spelet du vill spela som en grupp är inte spelet han vill springa . Lösningen är enkel - hitta en GM som vill springa den typen av spel, eller ha en GM (eller omvänd GMing) för att köra det spelet.

Oavsett hur "bra" en GM är, är han inte den GM som är bra för dig . Även om en av er är en "dålig" GM att starta är du alla intresserad av samma typ av spel (samma typ av kul) så att du kan arbeta tillsammans för att få dessa färdigheter med lite övning.

Om du slutar leta efter nya GM, kan du lägga ut den sorten av spel du vill spela och klippa ut mycket drama, missförstånd och missförstånd framför.

På ingen punkt under en frivillig aktivitet för roligt ska folk straffa varandra. Om alla är spelar med god avsikt , missförstår missförstånd ganska lätt med mest minimal diskussion.

    
svaret ges 31.01.2014 10:25
39

Straff ... vänta ... vad!?

RPG ska vara roligt. Från vad som sägs är spelen som GM vill springa och det spelarna vill spela olika. Så, ha en assertive konversation med din GM och komma överens om ett spel att du alla vill spela. Var försiktig med att aldrig kritisera din GM personligen, bara saker han har gjort. Så säg aldrig

BAD Your taking XP is lame. Stop doing it! BAD

men något som

Better Your rule of taking XP away rail roads the game into one direction and we feel that this takes away our freedom as players thus making the game less enjoyable. What are you actually trying to achieve with this rule?

Om du inte kan, det är också bra! Dela bara upp och gör andra saker. Idén om ett socialt kontrakt för RPG har mycket litteratur. Jag föreslår att du tittar upp det. BESW föreslog Samma sidverktyg och jag kan lägga till mitt stöd till det. Det är lite mer formellt än vad jag gör, men det är ingen dålig sak.

På en sidotal finns det tips om eventuell mobbning som händer i hur du uttrycker några saker. Klart är mobbning fel och du borde aldrig stå för det. Det kan dock vara mer än din GM har en expansiv personlighet och kan vara rädd för att uppfattas som en mobbning.

    
svaret ges 31.01.2014 09:15
22

Docking XP är inte alltid dåligt, men här indikerar det ett problem

Jag har spelat med DM: er som ska docka XP för att bryta socialt kontrakt av spelet - hur ska vi alla leka tillsammans, varför och i vilken stil. Men bara fungerar när det finns en befintlig grupp som vet hur gruppen ska spela tillsammans, och XP-dockningen finns för att genomföra (och göra uppenbart) socialavtalet till nya spelare. Det är ett gammalt och grovt sätt att kommunicera socialt kontrakt, men det är ett effektivt sätt att filtrera bort spelare som inte hör hemma i gruppen.

Men här är det här som är användbart för dig: du kör in i "kanske du inte hör hemma i denna grupp" filter. Alla av er är. Men DM är i minoriteten, så det betyder bara att hans idé om hur man spelar spelet inte matchar gruppen. Den enda vägen framåt är att alla kan lösa en gemensam förståelse för varför du är där och vad du ska göra eller att dela på.

Så att helt enkelt svara på din första fråga, ja, detta beteende är olämpligt från DM i denna omständighet. Det är inte alltid olämpligt, men här passar det inte alls överallt. DM vet nog inte ens det heller; det har nog alltid fungerat mer eller mindre för honom och hans tidigare grupper, och han har nog inte tänkt djupt om möjligheten att det inte alltid fungerar bra.

Åtgärda problemet

Det finns två sätt att lösa problemet: fråga honom att ändra vilken typ av spel han kör; eller ringa på honom och bilda din egen grupp med en av er som DM. Lyckligtvis kan du prova båda: fråga först, borgen om det behövs.

1. Be honom att ändra

Det första steget är att prata med honom.

We appreciate the effort, but we're not interested in that kind of game. We want a beer & pretzels kind of dungeoncrawl where we can smash things and get loot and have freewheeling fun. We don't want to be dragged into plotlines we're not interested in. If this game was a book, we'd be putting it down and returning it to the library.

But since it's a shared game, I wanted to talk to you first before bailing, maybe we can compromise. If you're not interested in running a more kick-in-the-door game, then that's cool, but we're not the group for you. If you are, then let's talk about what's important to you and what's important to us and see if we can do both and have everyone happy with it.

Jag förutspår att han inte kommer att vara intresserad av vilken typ av spel du vill ha, för det du har beskrivit av din smak och om hans spel hittills är det spelstilar som är ganska motsatta. men försök är värt.

2. Skriv din egen grupp

Så om gruppen delar upp? Du vet alla vilken typ av spel du vill ha. Du har din introduktion till spelet, och du är helt beredd att göra det själv på egen hand. Det här är faktiskt hur de flesta människor lär sig att spela DM med någon, förlora gruppen av någon anledning, och ta sedan upp DM-stolen för att få din rollspelande fix igen.

DMing är egentligen inte så svårt, speciellt när du har ett riktigt bra grepp om vilken typ av spel du vill ha. En av er kan starta DMing för gruppen. Jag slår vad om att du alla skulle ha roligt.

    
svaret ges 31.01.2014 17:23
8

Det finns 2 typer av GM i min erfarenhet. Det verkar som om din GM är den typ som vill berätta en historia, en du kommer att vara metod för att berätta. Jag känner en grupp som var ok med det här och gick mycket länge. De tyckte om det. Men .... Det verkar som om du vill ha den andra typen av GM som låter spelarna diktera historien.

Mitt förslag, försök först få din GM att förstå, på ett mycket trevligt sätt, att du inte kommer att bli hans bönder och att du inte har kul. Om det inte verkar fixa det, få en ny GM om du inte har kul.

    
svaret ges 31.01.2014 14:05
6

Jag har varit mina grupper DM under de senaste 8 åren, och jag vet att det är svårt att hitta någon som är dedikerad till att köra ett spel, det är timmar med hårt arbete. Däremot tycks din DM vara borta. Han kan vara ansvarig för världen och de viktigaste punkterna, men du (spelarna) är ansvariga för berättelserna huvudpersoner. Att fatta dina karaktärer beslut är inte i hans makt. Det besegrar syftet med spelet. Att ta bort xp är en regel som din grupp gör som helhet, inte han ensam (men det är ett udda sätt att straffa dig). Av ämnesskämt och samtal är oundvikliga, och din DM behöver förstå det. Du borde diskutera dina problem med din DM. Om han inte ändrar eller avvisar dig är det dags att hitta en ny DM.

    
svaret ges 31.01.2014 09:11
4

Jag tror att det finns en löptidsproblem vid spel här. Du sa att du är alla i gymnasiet, eller hur? Det har varit min upplevelse att folk i gymnasiet inte alltid är bäst att arbeta bra med andra. I det här fallet verkar det som att vår DM vill att spelet ska utvecklas på ett visst sätt oavsett hur du känner som spelare. Kolla säkert verktyget Samma sida kopplat av de andra svaren, men överväga även följande:

Du verkar ha en uppfattning om hur ett spel ska köras, kanske du borde försöka med att spela ett eget spel.

Som en person som ville spela Table Top RPGs men inte kunde hitta en DM, var jag tvungen att bli en DM för några vänner som också var intresserade av rollspel. Jag började mycket som din DM, jag hade en historia och jag fastnade på det (även om jag aldrig drev XP, eller sparkade människor ut för att skämta runt, spelar det för att vara roligt!). Jag lägger bara ledtrådar i spelet som skulle leda till att en kom ut. Tavernes djurhållare hörde till exempel bara ett rykte om staden, och någon annan i staden kände bara till den där saken.

Jag är nu några år i DMing och jag skulle aldrig någonsin göra den här spelstilen igen. Serierna på mina spelare står inför när jag jobbar i sina karaktärs historier i ett spel som leder till meningsfull utveckling för dem är ovärderlig. Arbetet med en DM är att se till att spelarna har en bra tid.

Om den här killen är en bra vän då borde han kunna ta lite kritik och respektera att du inte njuter av sin DM-stil. Var ärlig och snäll, men fast när du pratar med honom om detta.

Några tips som jag kan föreslå för honom skulle vara:

  • Lätta på anti-joke regeln. Några skämt fram och tillbaka gör ett roligt avslappnat spel (men om skämtna avviker från den ursprungliga händelsen eller fortsätter i mer än en minut är det dags att regera det).
  • Det är okej att vill att spelarna ska gå till en viss plats i slutändan, men de måste hitta sin egen väg där. I stället för att säga "Ok nu, dina karaktärer reser till godisberget efter att ha fått anvisningar från den magiska leoploridon" borde han locka karaktärerna att åka dit genom rykten om kraftfulla magiska artefakter och skatt.
  • I stället för att docka XP du redan har, skulle jag föreslå att det värsta som ska hända om spelarna blir alltför otillräckliga, är att spelarna inte tar emot XP för den speciella natten.

Lycka till att sortera ut det här och låt det inte förstöra hur du ser på sådana spel.

    
svaret ges 01.02.2014 11:28
3

Jag kommer att upprepa vad som redan sagts - nästan varje specifikt exempel som ges i din första fråga ger upphov till röda flaggor och ringer mig tillbaka till min egen hemska, high school first GM.

Den här killen kommer över som power-tripping, railroading, och ganska mycket GM från helvetet. Spel inte med den här killen.

Jag har spelat med många människor. Jag kör på konventioner. Jag spelar med många människor som aldrig spelat förut och personer som har spelat samma spel i tjugo år.

Du har precis perfekt beskrivit en mycket specifik typ av spelare och GM som tyvärr är mycket vanligt i rollspelande samhället. Jag är inte säker exakt varför. Men de känner att spel ska hända på ett mycket specifikt sätt - för att genomdriva det, hamnar de ofta som GM. De föredrar att kräva mer erfarenhet eller skicklighet om de känner att de kan komma undan med det för att göra det - de anger vanligtvis hur många år de har spelat ett visst system när de kan.

De är absoluta gift för en rollspelande grupp. Även som spelare tenderar de att nitpick, försöka få extra fördel mekaniskt, ljuga för nya / oerfarna spelare om spelmekanik eller den "korrekta" sättet att göra saker och så vidare. Jag har aldrig hittat någon spelare eller GM så störande för tanken på ett roligt spel som den här typen av person.

Jag kanske har fel, jag baserar detta på en kort beskrivning, men mitt råd / svar skulle vara: Spel inte med den här killen. Ta dina vänner, starta ett annat spel. Kanske samma match men med en annan GM och utan den här killen. Det är inte svårt att springa spel när du förstår att spelarna är huvudpersonerna, och du är där för att ge fiender och allierade och komisk lättnad. Ge det en gå själv - du kanske tycker att du tycker om den.

    
svaret ges 01.02.2014 23:08
3

Fundamentalanalys

Det grundläggande problemet förefaller vara att han är en gammal-school GM som också järnväg.

Gamla skolan GM

I de mörka dagarna av Avancerade Dungeons & Dragons 1E , hade gamemaster absolut behörighet - inklusive ett uttryckligt tillstånd att ändra reglerna om ett infall. Reglerna uttryckligen föreskrev olika sätt att göra saker, men DMG: s inledningskod meddelade GM att han kunde ignorera någon regel han ville.

Det var tydligt i AD & D1E att "out of character" spelade värd 10% erfarenhetsstraff på nyförtjänad erfarenhet. Inget annat än introduktionen skulle göra det möjligt att ta bort redan inspelad erfarenhet på ett infall. Med det sagt, GM: s som ville göra det skulle kunna peka på den introduktionen och känna sig motiverad att göra det.

Vidare orsakade flera monstertyper skador i nivåavlopp - vilket i grunden var ett mer legitimt sätt att ta bort XP.

Railroad Issue

Flera stilar av GM förekommer inom ramen för gamla skolan. De som järnväg, när de åtföljs av Old-School-inställningen "Jag får anpassa mig vad jag vill," resulterar vanligen i en spelstil som känns begränsad för spelarna.

Vidare är det vanligtvis en långsiktig fråga - det kommer inte att gå fort, enkelt eller inte. De GM som gör det fungerar ofta är fantastiska berättare, men saknar ofta praktiska sociala färdigheter. Ofta börjar de bara inse att det är ett problem när spelarna börjar bota från sina spel.

Och som uppenbart är fallet har GM en fast historia i åtanke, och spelarna är inte faktiskt viktiga för honom. I sådana fall kan det indikera några djupare psykologiska problem.

Concept Character Issue

Många gamla GM-skolor avvisar tanken att tillåta "koncept karaktärer" - det vill säga en karaktär som är inbyggd för att matcha ett förebyggande koncept - och så många GM-skolor känner sig inte alls kompromisser om att ignorera vad spelarna vill i sin karaktär. Inte för många av dem döljer det här - om GM kräver slumpmässiga rullar i ordning är det en ganska bra indikator som de förväntar / kräver att spela vad du får, inte bygga vad du vill.

Bottom Line

Det är inte ett brott mot Old-School reglerna för AD & D1E, men det är verkligen inte bra GMing.

    
svaret ges 02.02.2014 01:19
2

Meta-regelböter kan under vissa omständigheter beviljas GM-karaktären för att bryta kontraktet i spelet. Det måste bli roligt för alla , kom ihåg, och det är GM: s plikt att se till att rätt balans uppnås.

Det bästa exemplet är ett spel som jag sprang för många år sedan, där en spelare bestämde sig för att springa en ultralätt präster, besatt av sin religions ortodoxi. Men som tiden gick blev det klart att spelaren inte verkligen ville ha sin karaktär att uppträda på det sättet när det var obekvämt att göra det.

De andra spelarna, och jag, alla tyckte att detta gick emot andan av hur vi alla förstod karaktären skulle uppträda, och bortskämda upphävandet av vantro. Så jag dockade honom XP när han gjorde saker som var tydliga och uppenbara brott mot principerna om hans religion. Så småningom bestämde han sig för att han inte gillar den begränsningen av sina beslut och valde att rulla en ny karaktär - alla var nöjda med resolutionen.

Det här är kategoriskt inte detsamma som att straffa en spelare eftersom de gjorde någonting destruktiva eller, sämre, fattade ett beslut som stoppade GM: s railroading. Det är inte acceptabelt enligt min mening. Det låter som om den här killen njuter av maktfärden att köra ett spel lite för mycket och missbrukar sin auktoritet.

    
svaret ges 31.01.2014 12:30