Storbritanniens konsulat i Rumänien vägrar att behandla akut resedokument. Vilka är mina alternativ?

1

Idag deltog jag på mitt nationella brittiska konsulatkontor i Bukarest, Rumänien. Jag är här i 5 veckor på semester. För ungefär 10 dagar sedan hade jag mitt pass och alla mina pengar stulna från mig. Efter att ha besökt det förra veckan, återvände jag som rekommenderas till varje inkling av pappersarbete som krävs och polisrapporten. Jag beror på att återvända hem om 2 veckor.

Konsulatet pratade över mig samtidigt som jag pratade med dem. De fortsatte att fråga flera frågor, men vid ett försök att svara dem om jag kom så långt fortsatte de att prata om mina svar. Efter detta, och jag kan inte riktigt räkna med vad jag gjorde fel, sade konsulatet till mig att "de har rätt att vägra" att tjäna mig, och att "om jag fortsatte på den sätt som jag hade gjort där idag, skulle de kunna införa detta. Svårigheten orsakades över inte mindre än pengar. Naturligtvis, och de skulle veta om sådana saker. Jag hade inte tillräckligt för att betala dem som jag hade rånats. Jag lämnade konsulatet för att gå till bankomater och var tvungen att återvända med samma pengar. Jag har ännu inte kunnat samla in resedokument.

Min fråga handlar om ett konsulärt kontor som vägrar att tjäna alls. Om de hade fastnat på det och de är de enda i Rumänien, som ligger i EU. Mitt hemland är Storbritannien. Jag har tidigare besökt USA i upp till 90 dagar 3 gånger nära varandra de senaste åren. Om jag var i ett land som USA eller icke-EU och konsulatbyrån vägrar att tjäna mig i denna situation, i hela landet, vad ska jag göra? Förblir olagligt eller berätta för polisen att jag snart kan vara olaglig där, eller gör vad? Man kan inte stanna i ett land utanför EU utan rätt pass, pappersarbete eller tillgång till att få nöddokument. Skulle jag vara helt fast eller måste jag resa till ett annat land? Kan de vägra att tjäna mig alls, och fortlöpande, som hur kunde de? Jag skulle vara utomlands oändligt sedan för alltid och fast?

    
uppsättning Christopher Wright 09.09.2015 02:03

1 svar

4

Jag är inte brittisk medborgare och har därför ingen erfarenhet av brittiska konsulat, men jag vet lite om byråkrati och bor utomlands så att jag kanske kan ge råd. Generellt sett är du faktiskt beroende av konsulatet, det finns inget sätt i det.

Om du skulle stanna olagligt länge och myndigheterna i landet du är inne skulle vilja ta bort dig (det händer inte i det här fallet, nämner jag bara detta för att illustrera hur systemet fungerar), de skulle kontakta det brittiska konsulatet för att bekräfta ditt medborgarskap och få en laissez-passer.

Så konsulatet skjutde upp dig och du förstår uppenbarligen arg över det, men det finns ingen anledning att belaboura detta ytterligare, fråga om de har "rätt" att göra det eller vad du annars kan göra om de inte hjälper dig .

Från vad du skrev samlar jag att du inte har utfärdats ett formellt vägran eller ett negativt beslut som du skulle behöva överklaga eller något liknande. Nästa steg är därför helt enkelt att försöka igen. Kanske ska du prata med någon annan, men även om du inte gör det, se till att du håller dig lugn, oavsett vad som helst, även om du känner att konsulatet är mindre användbart än det borde. Var artig, var inte argumenterande, lyssna på vad de berättar och leta efter lösningar. REDIGERING: Att upprepa samma sak mer oklart och som vissa andra kommenterade måste du suga upp det och sluta med allt prat i linje med "det är deras problem", "regeringen borde göra det" eller "de borde inte har gjort det ".

När det gäller pengar kan konsulat i allmänhet inte avstå från avgifter eller ge dig pengar, men de borde kunna hjälpa dig att få några från Storbritannien. En lösning när allt annat misslyckas (till exempel du inte har några bankkort längre, ingen kan betala för dig) är att få en släkting (eller kanske din bank eller kreditkorts assistansservice) för att skicka pengar via Western Union. De varnar väldigt mot det självklart, men det är möjligt att tillåta mottagaren att få pengarna utan ID, med ett lösenord. Och det är dyrt också. Men det fungerar.

    
svaret ges 10.09.2015 14:58