Vilka är åldersgränserna i manga?

Manga har något för alla, men inte alla manga är lämpliga för alla åldrar. En del manga är absolut inte för barn. Det kan dock ofta vara svårt för föräldrar och vårdnadshavare att berätta vilka titlar som passar barn och unga vuxna bara genom att titta på omslaget. Tack och lov finns det ett praktiskt betygssystem som kan hjälpa föräldrar att skilja på vilka titlar som är rätt för deras barn. Här är en sammanfattning av de amerikanska förläggarnas innehållsbedömningssystem för engelskspråkiga serier, plus exempel på manga.

Betydelser av Manga-betyg

 • E - Alla / A - Alla åldrar
  Precis som en G-filmbetyg betyder E - Everyone eller A - All Ages att seriet är lämpligt för läsare från 6 år och uppåt.
 • Y - Ungdom, ålder 10+
  På samma sätt som en PG-filmbetyg betyder Y - Youth, ålder 10+ att titeln kan innehålla milt våld och / eller förbannelse. Även om dessa titlar ibland kan vara lämpliga för yngre barn, är det upp till föräldrarna att veta mognaden hos sitt barn.
 • T - Tonåringar, ålder 13+
  Mångvärdet motsvarande en PG-13, T - Teen indikerar att seriens innehåll kan innehålla vissa sexuella insinuationer och / eller våldsamma actionscener. Tonårstitlar (precis som ungdomstitlar) bör granskas noggrant av föräldrarna för att säkerställa att deras barn är tillräckligt mogna för materialet.
 • OT - Äldre tonåringar, ålder 16+
  OT - Äldre tonåringar med manga kan innehålla tydligare sexuella situationer och några våldsamma scener, inklusive blod och blod. Manga är känt för sina grafiska och våldsamma berättelser, föräldrar uppmuntras att granska dessa titlar innan de ger dem till tonåringar. Dessa motsvarar en "NC-17" eller "R" rating.
 • M - Mogna, ålder 18+
  Manga rankad M - Mogna "är strikt för vuxna. Du kan förvänta dig att hitta explicita sexuella situationer, starkt språk och / eller blodiga strider och kaos. Detta betyg motsvarar NC-17 eller R. Föräldrar rekommenderas starkt att inte ge dessa titlar till barn på grund av deras mycket grafiska innehåll.

Ska föräldrar använda klassificeringssystemet?

När det gäller att bestämma om en bok eller film är lämplig för ett barn, kan egentligen bara en förälder eller vårdnadshavare bestämma. Barn mognar i olika takt; vissa är redo för tyngre material framför andra. Men inte alla äldre tonåringar är redo för vissa mogna ämnen heller. Föräldrar behöver verkligen känna sina barn för att hjälpa till att välja rätt media för dem. Föräldrar bör alltid vara medvetna om vilken underhållning deras barn väljer att konsumera. Medan barn ofta kan vara väldigt bra på att veta vilka media de är redo för, har alla föräldrar förmodligen fått ta itu med mardrömmar orsakade av en film som bara var lite för läskig.