Vad är skillnaden mellan ärtor i Storbritannien och USA?

7

Jag växte upp i Storbritannien, där en av mina standardmåltider (som en noga ätare med ett antal allergier) var någon form av kött med ärtor och potatismos. Nu bor jag i USA, och till min rädsla smakar ärterna här helt olika, och jag försöker räkna ut varför.

Jag tror inte att det är en varumärkesskillnad; Jag undrar om det finns en mängd olika ärtor, eller hur ärterna behandlas efter att ha plockats. Jag skulle vilja växa min egen, om jag kunde vara säker på att jag skulle få rätt resultat.

Här är en länk till produktsidan för ett representativt urval. De verkar nu hänvisas till som "trädgårdsärtor", men jag är inte säker på om det är en beskrivning eller en variation.

Så, brittiska och amerikanska kockar - vad är skillnaden mellan ärtor på olika sidor av dammen?

    
uppsättning Werrf 21.12.2016 20:46

4 svar

3

Jag har bott på båda sidor av Atlanten och jag har aldrig märkt mycket skillnad i ärtor, men då är jag inte en finsmakare. Förenade kungariket har i allmänhet 2 barn av ärtor som säljs i butiken, vanliga ärtor (aka trädgårdsärtor) och petit pois, som är mindre yngre ärter. Petit pois är mycket sötare än trädgårdsärtor, som är större och mindre smakrika. Jag har aldrig sett petit pois i staterna så långt jag kan komma ihåg, men det finns generellt ärtor och "söta ärtor", och söta ärter tenderar att vara sötare än vanliga ärter. Förenade kungariket har också en produkt som heter mushy ärter där ärterna är mashed upp och tjänade som mer av en vätska - inte så illa som det låter, det kan vara gott om det görs rätt. Detta skulle ofta vara ur en burk om det serverades hemma.

Vad gäller hur du får dina ärtor hur du gillar dem frågar jag vem som gör middag i din familj vilken typ av ärter som används och hur länge de kokas. Människor i Storbritannien brukade koka grönsaker tills de praktiskt taget sönderdelats men köket har förbättrats dramatiskt under det senaste decenniet och idag är det mycket sällsynt att få det.

    
svaret ges 21.12.2016 23:20
3

Jag har bara varit i Förenade kungariket en gång, och så är min enda bas på "brittiska ärter" mestadels ärter "för det mesta. Jag vet att amerikanska sorter av frukt och grönsaker är mycket mer benägna att bli uppfödda för sockerinnehåll jämfört med europeiska uppfödda.

Jag misstänker att det mesta av vad du fick i Storbritannien var "skarv ärter", eftersom ett annat namn för dem är "engelska ärtor".

Jag vet inte hur ärter klassificeras i Storbritannien (förutom "mange tout"), det här är vad jag vet för amerikanska ärtor (kan vara ofullständig, jag kunde inte hitta en auktoritativ uttömmande lista):

 • snö ärter: aka. socker ärter; Finns fräsch eller frusen, som en hel skål, nästan platt med mycket små ärter inuti; du äter hela grejen (mange tout)
 • snap ärter: aka. sockerknäppor; Finns färsk på våren och ibland sen på hösten. Säljs som hela böjor med stora ärter i dem (ibland så stora börjar de att platta varandra); du äter hela grejen (mange tout)
 • Skalterter: aka. Trädötter, skalter, engelska ärtor; Finns färsk på våren som hela pods, men pod är inte ätbart. Vissa sorter är sötare än andra.
 • fältterter: aka torra ärtor; Används som fallhönsskörd och säljs vanligtvis torkad eller används som boskapsfält.
 • Jordnötter: (Det är kanske inte en ärta, det är definitivt inte en mutter): Böjer över när den växer, så böterna växer under jord. Kan säljas färskt ("gröna jordnötter"; mycket lättförgängliga, endast tillgängliga i områden där den odlas) eller torkad ("råa jordnötter"), men vanligtvis tillgängliga i USA i en kokt form (mestadels rostad, men också stekt och kokad säsong) i USA söderut)

Och att differentiera genom bearbetning:

 • färska ärter: det är möjligt att det finns platser som säljer dem som redan är skalade, men här kan jag bara få dem på skal och kan vanligtvis bara få snö ärter under lågsäsong.
 • frysta ärtor: typiskt märkt som "söta ärter" eller "petite ärtor"
 • torkade ärtor: Jag är inte säker på om dessa är gjorda av trädgårdar, fältterter eller båda
 • delade ärtor: torkade ärtor som har tagit bort sina skinn och delats i halva; koka upp liknande linser
 • konserverade ärter: fula saker; Jag är inte säker på om de verkligen är mat; undvik till varje pris

Och då har vi alla saker med "ärt" i namnet, men är egentligen olika plantfamiljer (jag tror att de är alla bönor / baljväxter / pulser):

 • duva ärtor
 • svartögda ärter (cowpeas)
 • "ärterna" i "ärter och ris"
 • kikärter
 • mängder ärter
 • krämärter

... och om någon känner till några navngivningsskillnader mellan USA och Storbritannien, lägg till det på Översätt matlagningsvillkor mellan USA / UK / AU / CA / NZ

    
svaret ges 21.12.2016 23:37
2

Mina intryck av att besöka är att ärter i Storbritannien tycks släppas längre innan skörd och blir följaktligen mer stärkelse än söt - de verkade också vara mycket överkokta med jämna mellanrum (sett ur ett USA-perspektiv. )

    
svaret ges 21.12.2016 22:06
0

Från vad jag har kunnat hitta är den murgröna är är vad vi kallar matare ärter. De har mindre socker och odlas för djurfoder men de odlas också och förpackas som delade ärter i vanliga livsmedelsbutiker. Se torrfält

    
svaret ges 09.05.2018 06:20