Hur man väljer mellan akvareller i pan och rör

Vad är skillnaden mellan akvarellfärger som kommer i kastruller och de i rör? Hur bestämmer du vilken som är bäst för dig? Här är några av egenskaperna hos var och en som hjälper dig att bestämma när du ska använda den ena eller den andra.

Vad är akvarellfärger?

För att göra akvarellfärger blandas pigmentet med arabiskt gummi och en liten mängd glycerin för vidhäftning, flexibilitet och en lätt blank yta. Denna blandning läggs sedan i metallrör, där den har konsistensen av tandkräm, eller torkas till en halvfuktig fast form och skärs i kokkärl.

Kokkärl

Kokkärl är små fyrkantiga kakor av pigment skurna i antingen full panna (20 x 30 mm) eller halvpanna (20 x 15 mm) storlek. Dessa läggs i små plast- eller metallboxar för att hålla färgpannorna ihop när du använder dem. Lådorna har ett gångjärnslock för att hålla kokkärlen på plats när de är stängda, och som, när de är öppna, också fungerar som en palett för att blanda färger.

Pan-uppsättningar finns i förutbestämda färger, men du kan också byta ut färger och anpassa dem för dina egna syften eller ämnen och skapa olika färgpaletter om så önskas.

Kokkärl kan vara svåra att starta när du först packar upp dem och använder dem, men efter att de har fuktats och mjukats upp är det lätt att ta upp färgen. Du kan mjuka dem inledningsvis genom att lägga en droppe vatten på dem och låta dem sitta i en minut.

För att få färg från en stekpanna, använd en fuktig pensel för att få lite färg och lägg den sedan på din palett (antingen locket på pannans akvarelluppsättning eller en separat, fristående). Du kan lägga till mer vatten i färgen på paletten eller blanda det med andra färger. Du kan också arbeta direkt från pannan, men du måste vara försiktig så att du inte förorenar den med andra färger.

Att hålla pannfärgerna rena är en av svårigheterna med att arbeta med stekpannor. Om du inte är väldigt bra med att tvätta dina borstar innan du får en ny färg, kan en kastrull bli smutsig eller förorenad med andra färger.

Om du gör smuts på kokkärlen och när du är klar med att måla, använd en fuktig trasa eller svamp för att torka av dem. Låt dem sedan torka några timmar innan du stänger lådan för att förhindra att kokkärlen fastnar i locket när du öppnar lådan nästa gång. Se också till att torka av paletten på insidan av locket.

Rörfärger

Rörfärger innehåller mer glycerolbindemedel än kokkärl. Detta gör dem mjuka och krämiga och lättare att blanda med vatten. Rören finns i tre storlekar: 5 ml, 15 ml (den vanligaste) och 20 ml. Eftersom du kan pressa ut så mycket färg som du vill, är rören bra om du vill ha stora färgområden.

Rören är relativt lätta att hålla rena, men se till att torka av rörets tråd med en trasa innan du sätter tillbaka locket, annars kan det fastna och vara svårt att öppna nästa gång. Det hjälper till att hålla locket och metallaxeln på röret under varmt vatten i fem till tio sekunder för att expandera locket och mjuka upp färgen om det händer.

Om du pressar ut mer färg än du använder och inte rengör paletten kan du fortfarande använda färgen senare eftersom den förblir vattenlöslig och kan återaktiveras med vatten när den är torr.

Om du inte byter ut locket på röret direkt kommer färgen i röret att torka ut och härda. Så länge färgen inte är för gammal kan du klippa röret i längdriktningen genom att få åtkomst till färgen och använda den som en provisorisk panna och återaktivera den torkade färgen med vatten.

Om färgen i röret har torkat kan du också tvinga ett hål genom rörets mynning med en spik eller änden på en pensel och tillsätt lite vatten, sätt sedan på locket igen och knåda röret för att blanda i vattnet och rekonstituera färgen. Du kan också skära av ändarna på rören (vid krympningen) för att komma åt torkad färg och rekonstituera den genom att tillsätta lite vatten.

Kokkärl kontra rör

Kokkärl är lättare att använda eftersom du har omedelbar tillgång till färgerna. Du behöver inte lägga ner penseln, öppna ett rör med färg och pressa ut lite färg. De föredras ofta av målare för fältskisser, visuella tidskrifter och plein air målning på grund av deras kompakthet och bärbarhet. Du kanske vill ha både kokkärl och små rör med akvarell eller gouache (ogenomskinlig akvarell) i ditt konstresepaket.

Kokkärl är billigare än rör, men är små och passar bättre för små studier och målningar. De är endast lämpliga för små borstar.

Rör ger dig flexibilitet så långt som den mängd färg du vill använda, tillsammans med penselns storlek, yta som ska målas och målningens storlek.

Rör är lättare för dina borstar än kokkärl eftersom du inte har frestelsen att skrubba med borsten för att plocka upp en färg.

I slutändan har var och en sina egna fördelar. Prova båda och se vilka du föredrar. Det kan mycket väl vara en blandning av de två.

tips

Det är en enorm skillnad i kvalitet mellan studentfärger och professionella akvareller. Köp snarare några kvalitetsfärger än ett stort utbud av billiga färger. Du kommer att se skillnaden i täckning och färgintensitet när du jämför de två olika kvaliteterna av färg.

Det finns också en skillnad i färger mellan tillverkare. Prova olika akvareller från olika tillverkare för att se vad du föredrar.

När du byter ut en stekpanna, ta bort bitar av en gammal stekpanna innan du sätter i den nya, annars kommer den inte att passa snyggt. Kombinera de gamla pannbitarna med andra gamla pannbitar av samma färg i en annan panna.

Ett annat mycket bekvämt alternativ för att ersätta färg i en kastrull är att helt enkelt fylla krukan med färg från ett rör och låta den torka. Sennelierfärger fungerar inte bra för detta eftersom de tenderar att inte torka ut. Börja med att fylla hörnen och arbeta runt kanterna mot mitten. Forma den med en palettkniv och låt den torka.