Skillnaderna mellan rodd och paddling

Många som inte känner till vattensporter kanske tycker att rodd och paddling är samma saker. Missbruk av termerna kan hänvisa till "rodd med kanot" eller felaktigt hänvisa till paddeln som en åra. Men större skillnader finns mellan rodd och kanot / kajakpaddling än bara semantik.

Några likheter finns: I både rodd och paddling sitter du i ett smalt fartyg som drivs av händer som drar och skjuter ett blad genom vattnet. Kanoter, kajaker och roddbåtar kan alla användas ensam eller tillsammans med andra. Men tekniskt sett slutar det som är gemensamt mellan rodd och paddling.

Det finns tydliga skillnader mellan paddlingskanoner och kajaker och roddbåtar, sop-årebåtar och sculls. I själva verket är olympisk kanot / kajak och olympisk rodd mycket tydliga tävlingar.

Färdmedel

Den första anmärkningsvärda skillnaden mellan vaddering och rodd är mekanismen som används för att driva båten. Paddlar används vid paddling. Oars används vid rodd. Paddlar driver båtar i samma riktning som paddelaren vänder mot. Oars driver båtar i motsatt riktning från hur roddaren sitter.

Detta innebär att paddlare går framåt medan roddare faktiskt reser bakåt.

Paddlar är inte fästa vid någonting. De rör sig fritt genom luften och stöds endast av paddelarens händer. Åren som används vid rodd är fästa vid båten som roddas. De sitter i oarlocks, som fungerar som ett stödpunkt för den skjutande och dragande roddrörelsen.

Olika slag för olika båtar

Metoden för framdrivning av paddling och rodd är också helt annorlunda. Paddling slag drivs av paddelens torso. Roddslaget är främst en funktion av ben och armar.

För att låta benen göra jobbet under rodd, glider sätena i båtar och skalar faktiskt framåt och bakåt för att låta benen skjuta och använda kraft på slaget. Sätena i kajaker, kanoter och flottar är stillastående.

Paddlers paddlar kajaker, kanoter, flottar och standup paddleboards. Roddare ror sop-åra båtar, skallar och roddbåtar.

I vissa roddhändelser finns det så kallat styrman eller helt enkelt cox. Den här personen sitter på baksidan av båten och är den enda personen i båten som vänder mot körriktningen. Coxen manövrerar inte en åra. Istället ansvarar den här personen för att styra båten och hålla tidpunkten för besättningsmedlemmarna. Naturligtvis, i kanot och kajakpaddling finns det ingen sådan medlem som i besättningen.

Andra skillnader

Paddlare kan paddla en båt rakt med bara ett blad och på ena sidan om de vill. Vid rodd krävs två blad, ett på vardera sidan av båten för att flytta båten i en rak linje.

Du kan öva rodd i ditt hem eller i ett gym på en roddtränare. Det finns ingen paddeltränare eller sätt att effektivt öva på hur man paddlar hemma.

Att paddla kanoter och kajaker är mycket vanligare och mer tillgängligt för den genomsnittliga personen än att rodda en båt eller en skalle.