Folkmusik och countrymusik – vad är skillnaden?

Folkmusik och countrymusik låter mycket lika. Du kan känna igen samma melodier och berättande texter när du går från en genre till en annan. Det finns också ett antal musiker som dabblar i båda stilarna.

Ändå är det skillnad mellan de två? I verkligheten är gränsen mellan folk och land inte väldefinierad. Låt oss utforska vad som gör dem samtidigt unika och liknande.

Vad är folkmusik?

Först och främst är det viktigt att svara på den mer pressande frågan: Vad är folkmusik?

Det finns ingen hård och snabb regel, men i allmänhet hänvisar "folkmusik" till en musikstil som är universell inom ett samhälle. Det kan utföras av personer som inte nödvändigtvis är utbildade musiker, med hjälp av de instrument som finns tillgängliga.

En gemensam förfader

Både country- och folkmusik har sina rötter i historien och traditionen, särskilt i landsbygdssamhällen.

Om musikstilar har förfäder, skulle den gemensamma förfadern till folkmusik och countrymusik vara Carter Family och Jimmie Rodgers. Båda var folkkonstnärer från depressionstid som hjälpte till att popularisera lantlig musik till folk i städerna. Artister från Woody Guthrie till Johnny Cash har tagit stort inflytande från dem (för att inte tala om låne melodier och lyriska allusioner).

TV och radio hjälpte också till att få både folkmusik och country-western musik till mainstream. Den nya tekniken förde artister från söder och väster till publiken i städerna och förorterna. På den tiden var båda lite av en nyhet i det vanliga Amerika

När de växte och utvecklades till mainstream har båda stilarna lyckats bibehålla sin ursprungliga integritet i sina mycket snäva hängivna kretsar. Många landstraditionister skulle säga att det nya Nashville-ljudet inte är riktigt land, precis som många folkstraditionister stritter om att kalla någon som Jewel en folksångare.

Några av folkmusikens största bidragsgivare startade sin karriär i det som har kallats "country western" -band. Woody Guthrie, till exempel, var i Corn Cobb Trio i Texas innan han smidda sin karriär som en av de mest stora amerikanska folkartisterna.

Man kan argumentera för att gränsen mellan folkmusik och countrymusik före mitten av sekelskiftet var tunn och knappt synlig.

Så vad är skillnaden?

Huvudskillnaden är att folkmusik är en mycket mer övergripande term än "countrymusik".

Countrymusik är en stil med folkmusik, liksom rap, keltisk musik, bluegrass, Cajun-musik, gammal tid och blues. Countrymusik utvecklades ur folkmusikstraditionen och fortsätter att påverka den i efterhand.

Mycket av samtida country är dock mycket mer relaterat till popmusik än till folkmusik. Skillnaden är storföretagens inblandning i utvecklingen av karriärer för countrystjärnor. Folkartister hittar ibland vägen in i den vanliga musikindustrins maskin. Ändå är folkmusik för det mesta en underföretagsgenre som är mer intresserad av samhällsengagemang och talar för folket än vad det handlar om skivförsäljning och bildkonsulter.

En bra analogi är hur språket utvecklas till accenter och slangtermer. När en amerikan flyttar till London kanske de inte får en engelsk accent, men förr eller senare kommer de att börja använda fraser som är typiska i Londoners samtal.

I sin kärna upprätthåller fortfarande countrymusik många av dessa värderingar. Samtidigt har nivån på dess vanliga popularitet tagit den i en helt annan riktning från de andra stilarna av traditionell landsbygdsmusik som fortfarande kallas "folkmusik".

Mycket av detta kom från utvecklingen av Nashville-ljudet, ungefär samtidigt som folkmusiken fokuserade hårt på sitt sociala samvete (mitten av 20-talet). När Nashville växte och inflytandet från Nashville-ljudet ökade ökade musikindustrins Nashville-arm ... därav separationen mellan land och folk.

Kan någon vara countrysångare och folkkonstnär?

Absolut. Många artister har korsat fram och tillbaka så ofta att de omfamnas både av Nashville och den större folkmusik / rootsmusikgemenskapen.

Emmylou Harris är ett utmärkt exempel, liksom Willie Nelson, Johnny Cash och Mary Chapin Carpenter. Jewel började sjunga countrymusik och har också varit känd för att hänvisa till sig själv som en folksångare så ofta som en popstjärna. Brandi Carlile och Lucinda Williams har också sjungit countrymusik och upptar nu det mycket vaga området med framväxande folkmusik som vanligtvis kallas "roots".

Med andra ord finns det ingen enorm skillnad mellan en countrysångare och en folksångare. Men de flesta vet skillnaden när de hör det.