Vad är skillnaden mellan ska och reggae?

Skillnaden mellan ska och reggae är subtil och nyanserad, mest med tempo och rytm: Reggae är långsammare och mer avslappnad, medan ska är lite mer punchig. Faktum är att reggae utvecklats från ska, och berättelsen om hur båda dessa musikstilar har sitt ursprung i Jamaica är ganska intressant.

Ska: jamaican-born

Ska utvecklades på 1960-talet från traditionella jamaicanska och pan-karibiska genrer, som mento och calypso, i kombination med de dramatiska nya influenser av nordamerikansk rytm och blues, jazz och tidig rock 'n' roll. Early ska var i grunden dansmusik och innehöll snabba, optimistiska låtar i en 4/4 tids signatur med kraftig synkopering - en tonvikt på den andra och fjärde takten i en åtgärd, känd som backbeat - samt en gitarr- eller pianolinjeslag offbeat. Rytmen gav en offbeat strejk som kallas "skank". Ska-band tenderade att ha hornsektioner, och harmonisångare var vanliga, även om låtarna kretsade kring en sångers solo, med en jämförbar struktur till själsmusiken som var populär i USA vid den tiden.

Rocksteady till reggae

Reggae kom inte förrän i slutet av 1960-talet, men det är viktigt att notera den ofta glömda genren som utvecklades mellan ska och reggae: Rocksteady. Rocksteady, populärt från 1966 till 1968, såg band sakta ner låtens tempo och förstärka blomstrande backbeat baslinjer och en-dropps trommelinjer medan de lade gitarren högt på offbeats. Vokalharmonigrupper blev allt viktigare, och många sånger sjöng helt i tredelad (eller mer) harmoni.

Därifrån utvecklades reggae. Med reggae saktade tempot ner ytterligare, och alla element som omedelbart känns igen som grundläggande bitar av jamaicansk musik blev framträdande: den synkopierade baslinjen och en-dropptrumman blev högre och den synkopationen drev ljudet från band.

Skanking gitarr ökade också i framträdande. Hornlinjerna, istället för att följa gitarren, presenterades på utsedda platser och förblev tysta i andra. Melodier levererades mestadels av en enda sångare, med harmonisångare som tillhandahöll sekundära sånglinjer.

Texter förändrades också ganska mycket. Ska och rocksteady låtar var roliga, optimistiska dansvänliga nummer om kärlek och andra lättsamma sysslor. Även om det verkligen finns många låtar med dessa teman i hela reggae, skrev reggaeartister också låtar om politik, fattigdom och religion. Reggae fick tjänst samtidigt som Bob Marley konverterade till rastafarianism och började trenden att prata om andlighet i texter.

jämförelser

Ska och reggae är förlängningar av samma gren av världsmusiksträdet. Ska kom först. Dess lättare tempo för snabb dans. Däremot betonas de unikt jamaicanska elementen som kännetecknar reggae mindre, även om de existerar. Ska är ett slags proto-reggae, men det var också en stor musikalisk revolution för sig själv. Skillnaden mellan ska och tidigare jamaicansk mentomusik var mycket mer dramatisk än skillnaden mellan ska och reggae.

Moralen i denna berättelse är att du bör lyssna på mer ska och reggae för att verkligen börja förstå skillnaderna och likheterna mellan dessa två inflytelserika stilar av jamaicansk musik.