Varför använder Sorcerers Charisma?

58

Sorcerers använder Charisma som sin primära förmåga för stavgjutning i Dungeons and Dragons. Trollkarlar använder intelligens för att kasta, och clerics använder visdom. Intelligens och Visdom är förnuftigt för respektive teckenklass, både mekaniskt och smakrikt.

Varför använder Sorcerers Charisma? Vad är resonemanget från en mekanisk, en klasssmak och / eller D & D historisk känsla?

    
uppsättning Sorcerer Blob 31.05.2011 03:31

4 svar

75

Mitt första möte med en D & D-trollkarl var 3E. 3E PHB säger på p51:

Sorcerers create magic the way a poet creates poems, with inborn talent honed by practice. They have no books, no mentors, no theories -- just raw power that they direct at will.

I religiösa studier hänvisar "karisma" ibland till den inre personliga kraften i en individ, gudomligt tilldelad. Jag var tvungen att läsa oändliga skrifter om det på college, särskilt Max Weber, som beskrev det som:

Charisma is a certain quality of a individual by virtue of which he is set apart from ordinary men and treated as endowed with supernatural, superhuman, or at least specifically exceptional powers or qualities. These ... are not accessible to the ordinary person, but are regarded as of divine origin or as exemplary, and on the basis of them the individual concerned is treated as a leader.

Detta är aspekten av karisma som ofta spelas upp. (Jag föreslår också inte att någon som har skrivit D & D skulle ha läst Weber, bara att han är en bra källa för att läsa om denna aspekt av den.)

Charisma är inte bara bra utseende eller ens storhet av personlighet. Det finns en känsla av transcendent storhet om högkarismatiska människor.

Du hittar mer referenser till denna typ av betydelse av Charisma på Wikipedia-sidan för Charisma .

    
svaret ges 31.05.2011 04:15
5

Mekaniskt, om spelets mekanik centrerar kring kamp, är det bra för all statistik att vara användbar för det ändamålet. Annars får du dumpstatistik som ingen vill ha, och du kan inte heller ha stat alls och bara låta folk rollspela den aspekten av deras karaktärer men de vill.

I D & D 4e fortsatte de denna trend med den bredare spridningen av primär karaktärsstatistik (även om detta gjorde statistiken själv mindre skillnad). Det är möjligt att hitta en klass som är bra för nästan alla två huvudstatistik i den specifika rollen du vill spela, vilket gör det enklare att designa en karaktär med särskilda styrkor och svagheter i åtanke och som fortfarande kan vara användbar i en kamp.

Såvitt jag vet har många andra RPG inte problemet eftersom de inte är orienterade kring att döda monster på samma sätt som D & D, men andra system kommer fortfarande att ha former av spellcasting baserat på personlighetskraft eftersom det är smakfullt.

    
svaret ges 31.05.2011 04:38
3

Jag ser allmänt på karisma som relaterad till känslor. Tänk på rav från tonåringarna hennes krafter är naturliga och styrs av hennes känslor. Som mästare av känslor tenderar du också att vara en mästare i att hantera människor. Så jag tror att karisma-baserad gjutning är relaterad till känslor som gör mig perfekt, eftersom trollkarlarna har naturliga krafter som är begåvade för dem från födseln som styrs köpa sina känslor. Även människor misslyckas med att inse att karisma-baserade färdigheter är otroligt kraftfulla. Du kan fördöma nära förändrad verklighet med en bra bluff. Du kan bli rik utöver all anledning med diplomati samt rädda din röv från klibbiga situationer. Du kan också skrämma skiten ur människor. De enda användbara mötena i spelet är karisma-baserade.

    
svaret ges 04.04.2012 02:40
2

Sorcerers använder Charisma, för senare i 2: e livet brukade folk inte använda NPC-reaktionstabeller eller hantlangare, så dess ursprungliga syfte sjönk och allt var nästan helt rollspel. Det måste ha någon anledning att undvika att vara en dumpstat för alla, så Sorcerers blev drivna av Charisma helt enkelt för att ge Charisma något viktigt att göra.

    
svaret ges 31.05.2011 07:07