Hur man använder ascenders för bergsklättring

Ascenders är mekaniska anordningar som fäster på ett klättringsrep och låter en klättrare klättra upp repet. Uppstigare finns i olika former och storlekar och har olika användningsområden. Vissa stigare är bäst för användning på stora väggar, medan andra används i grottforskning, stigande frysta rep på höga berg eller för räddningsarbete. Alla stigare kännetecknas av en tandad kam som kläms fast på repet när stigaren viktas, vilket skapar en solid punkt för en klättrare att röra sig uppåt på repet.

Använd parade stigare

För de flesta bergsklättringsapplikationer - klättring på stora väggar, efter hjälpsteg och stigande fasta rep - behöver du ett bra par handtagna stigare, som är parade upp stigare med ett handtag för höger hand och ett för vänster hand, även om vissa klättrare gillar stigare som kan fungera med vardera handen. Få ett par stigare som de som gjorts av Petzl, CMI och Black Diamond som är speciellt gjorda för bergsklättring. Uppstigningarna i ett par kommer vanligtvis i olika färger så det är lätt att säga från höger till vänster. Se till att stigarna är lätta att använda med en hand; att handtagets grepp är bekvämt; och kolla in kamtänderna. För de flesta bergsklättringsanvändningar behöver du inte kammar med stora aggressiva tänder, som fungerar bäst på isiga och frysta rep. Dessa tänder sliter också på ditt rep.

Stå i hjälpare och skjut upp ascendern

För att klättra upp i ett fast rep står klättraren med fötterna i hjälpare eller lyftsele, som kläms fast i ett hål i ascenderbasen. När en klättrare står i hjälparna, låter hans vikt på uppstigaren att en kam med tänder biter i repet och förhindrar att uppstigaren glider nerför repet. En vägd ascender kan inte flyttas uppåt eller nedåt. När uppstigaren och hjälpen inte är viktade, kan klättraren enkelt glida uppstigaren uppför repet med en hand.

Använd en rytmisk rörelse för att klättra upp fasta rep

En klättrare klättrar upp ett rep genom att växelvis väga den ena uppstigaren och skjuta upp den andra i en rytmisk rörelse. Även om detta låter relativt enkelt är det inte. Att stiga upp ett rep kräver effektivt mycket övning med stigare på fasta rep. Det är lättare att använda ascendrar på en platta eller en vertikal yta än en överhängande vägg, vilket kräver mer styrka och uthållighet. För att rensa redskap från hjälpplatser, vilket är den vanliga situationen när du kommer att använda uppstigningar, krävs, ännu mer, övning eftersom du kommer att stiga upp ett tätt fixat rep som diagonaler, korsar i sidled och går över tak. Platser som har pendlar som King Swing on The Nose of El Capitan kräver massor av ascender-trick och skicklighet för att säkert klättra upp på det fasta repet.

Att tjuta rep är farligt

Att stiga eller "bedöma" ett fast rep kan vara en farlig affär, speciellt eftersom du helt och hållet litar på din utrustning, inklusive dina stigare; hur du klipps in i dina uppstigare, hjälpare och sele; integriteten och styrkan hos det fasta klätterrepet; och de ankare som repet är fäst vid.

Regler för säker användning av stigare

Här är några regler för säker användning av ascenders:

  • Knyt alltid fast i slutet av klättringsrep.
  • Kläm alltid in båda stigarna i din sele med hjälp av tusenskedjor och låsande karbinhake.
  • Bind alltid knutar i repet nedanför dig när du räcker uppåt och klämmer fast dem i din sele förlängningsslinga.
  • Använd alltid låsande karbinhakar på ascender fästpunkter inklusive tusenskönor.
  • Kontrollera alltid att dina uppstigare är ordentligt fästa vid det fasta repet, speciellt om du måste ta bort en för att placera den ovanför ett redskap i överhängande terräng.

Jumars och jugging

De första stigarna i vanlig användning var schweiziskt tillverkade Jumars. Dessa parade stigare, först introducerade till Amerika i Yosemite Valley, blev ett användbart klättringsverktyg för att klättra stora väggar med Yosemite-metoden. Tillbaka på 1970-talet kallades alla uppstigare som användes i Amerika helt enkelt jumars och tekniken för att stiga upp i ett fast rep kallades jumaring, vilket senare basastiserades till "jugging", en term som fortfarande används av klättrare när man hänvisar till att stiga upp ett rep med ascenders.