Villkor för hästspel: vad de menar och hur man använder dem

Hästkapplöpning innebär en något boggling samling av färgglada fraser och villkor för att lägga ner dina pengar på en häst och hoppas kunna komma bort med mycket mer pengar när hästen vinner. Racing kan också ge ett relativt försiktigt sätt att satsa - du behöver inte satsa på att hästen kommer först. Beroende på vilken typ av insats du satsar kan du ibland vinna pengar om det blir andra eller till och med tredje. Men du måste förstå lingo och hur man placerar lämplig satsning för att dra av den.

Raka satsningar

"Straight" -spel är den enklaste formen av fullblodsspel. Strängt taget innebär att placera en rak insats att du satsar på hästen för att vinna - punkt. Om det slutar andra med en näsa har du tappat. Men en lösare definition säger att en rak satsning är när du satsar på att en häst kommer att avsluta första, andra eller tredje.

Som sagt, flera termer relaterar till olika typer av raka spel som kan öka dina odds för att vinna lite pengar.

 • Över hela linjen: Detta innebär att man placerar tre satsningar: en för att hästen ska vinna, en för att hästen ska komma på andra plats och en för att hästen ska komma på tredje plats. Om den vinner betalas du på alla tre satsningarna. Om det slutar på andra plats betalas du för två satsningar - andra och tredje. Du kan inte samla på förstaplatsen eftersom han inte korsade tråden först. Om hästen slutar tredje får du en gång för den tredje platsen. Så det är en bra satsning om hästen vinner för att du faktiskt samlar in tre gånger, och om den kommer på tredje, har du åtminstone inte tappat alla dina pengar. Du får lite tillbaka på din investering.
 • I pengarna: En häst slutar med pengarna om de kommer in första, andra eller tredje.
 • På näsan: Du satsar bara på att hästen ska vinna.
 • Plats: En häst sägs placera när den slutar på andra plats. Du kan satsa på en plats om du tror att det förmodligen inte vinner men att det inte kommer att vara för långt efter förstahästens häst. Du vinner om du har rätt. Du kommer till och med att hämta hästens andraplatsvinster om den kommer först, men inte om den slutar tredje.
 • Visa: En häst som kommer på tredje sägs visa. Ett showspel fungerar ungefär på samma sätt som ett placeringsspel - du kommer att samla hästens tredjeplatsvinster om den kommer in i första, andra eller tredje.

En vinnande häst kommer att betala mest för att satsa först. Det kommer att betala lite mindre för placeringsinsatser och ännu mindre för showspel, men det kan effektivt betala ut på tre sätt - alltså locket till övergripande vad.

Exotiska satsningar

Som namnet antyder är "exotiska" satsningar snyggare och mer komplicerade. De involverar mer än en häst. Det betyder att de är svårare att vinna, men de betalar också mer än raka insatser. Här är några exempel på exotiska spel.

 • Boxed bet: Att boxa en satsning innebär att täcka alla möjliga kombinationer av mål för flera hästar. Om du vill boxa en exacta, skulle du satsa att Horse A vinner och Horse B placerar, och också att Horse B vinner och Horse A placerar. Med andra ord tror du att dessa två hästar kommer att avsluta första och andra, men du är inte säker i vilken ordning. Varje kombination representerar en separat satsning, så att boxa en exakt $ 2 kostar $ 4.
 • Daglig dubbel: Du satsar på två separata hästar i på varandra följande tävlingar i en daglig dubbel, vanligtvis dagens första och andra tävlingar. Var och en av dina hästar måste avsluta först.
 • Exakt: Du måste välja de två första avslutarna i ett lopp i exakt den ordning de avslutar - såvida du inte satsar ditt spel. En exacta kallas en "exactor" i Kanada, kort för "exakt ordning."
 • Välj 3: Tänk på detta som en förbättrad daglig dubbel. Du skulle satsa på förstaplatserna i tre på varandra följande lopp istället för två. "Pick" -lopp kan sträcka sig upp till sex - du måste välja vinnarna av sex tävlingar i rad, vilket kan vara extremt svårt. Men Pick 6: s erbjuder betydande vinster och ibland kan de, enligt spårets bedömning, erbjuda konsolideringsutbetalningar. Förlängda tidsperioder kan gå utan att någon vinner en Pick 6, så vissa tävlingsbanor kommer att "överföra" de oönskade vinsterna, flytta pengarna framåt till nästa lopp eller ibland nästa dag så att potten växer och växer tills någon slår den stor .
 • Quinella: En quinella är en variant av boxning din insats. De två hästarna du väljer måste vinna och placera, men i vilken ordning de slutar spelar ingen roll. Detta är en enda satsning, till skillnad från en boxad exacta som tekniskt sett är två satsningar. Det betalar därför mindre om du vinner.
 • Superfecta: Detta är där uppe med Pick 6 när det gäller svårigheter. Du måste välja de fyra första hästarna som ska avslutas i ett lopp i exakt den ordning de avslutar. Naturligtvis kan du boxa en superfecta precis som du skulle göra med en exacta, men du pratar dubbelt så många hästar så det handlar om att täcka många kombinationer. Det kan vara ganska dyrt, så om du har fel - till och med en häst som du inte räknade med smyger in i topp fyra - kan du förlora en hel del pengar.
 • Trifecta: Ibland kallas en trippel. Denna satsning handlar om att välja de tre första avslutarna i ett lopp. Det är som en mellanväg i svårigheter mellan en exacta och en superfecta. Återigen måste du välja hästarna i rätt ordning såvida du inte sätter din insats.

Ytterligare spelvillkor

 • Brobygel: En brohoppare är någon som satsar en ovanligt stor summa pengar på en enda häst, som $ 100,000 för att vinna. Den personen kan hoppa från närmaste bro om hästen hamnar på andra plats med en nacke.
 • Dött lopp: Denna term avser en exakt slips mellan två eller flera hästar vid loppets slut. Spårpersonal kommer att försöka etablera en vinnare genom att titta på fotobearbetningsfilmen, men detta är inte alltid möjligt även med framsteg inom teknik för fotobearbetning. Vinsterna och handväskan för positionen som binds - första, andra eller tredje - delas upp mellan hästarna.
 • Förfrågan: Något har hänt under loppet som kräver granskning av spårpersonal, vanligtvis att en häst orättvist har hindrat en annans framsteg.
 • Invändning: En ryttare, tränare eller banansvarig kan gråta om en häst eller jockey har gjort något som kan ha kostat en annan loppet. En invändning resulterar i en utredning.
 • Odds: Denna term hänvisar till en numerisk summering av hur troligt det är att en häst vinner. Odds som ställs på morgonen eller till och med dagen innan de kallas en "morgonlinje" och baseras på åsikter från officiella handikappare. När loppet närmar sig och folk börjar satsa på hästarna börjar oddsen spegla dessa pengar. När en massa pengar satsas på en häst driver de sina odds. När lite eller inga pengar satsas på en häst eftersom ingen tror att de kommer att vinna, driver detta sina odds högre. Hästen är ett "långt skott". Långskott betalar mycket mer än "odds-on" -hästar, de med korta odds på mindre än till och med pengar.

Har du allt det? Om så är fallet är du redo - nu är du på väg!