Varför kan inte rebellerna döda Vader som klonstyrkorna dödade Jedi i Order 66?

50

Vi känner alla till scenen i ROTS, där Jedi rensas i templet och klonerna omger dem så här:


Min fråga är varför rebellerna inte kunde göra samma sak med Vader. Är han utomordentligt bra med den ljusa sabern eller är rebellerna inte lika stora som klonpopulationerna?

    
uppsättning The Answer 09.01.2017 16:24

2 svar

83

 • Tactics (Element of surprise).

  Jedi hade ingen aning om att de skulle bli attackerade. När de visste (Yoda) var de framgångsrika.

 • Taktik (Vader är sällan i dålig taktisk situation)

  Som kommenterande noter är Vader nästan aldrig sett i kanon i en direkt taktisk situation som videon i OP: s fråga. Han blir inte omringad. Den enda stora kampen vi ser (Rogue One) står inför människor i smala korridorer, där den numeriska överlägsenheten minskas betydligt.

  Det är inte känt om det beror på tur eller avsiktlig undvikande av dålig taktisk position på grund av Force precognition.

 • Kraftåtkomsten.

  Allt under hela prequel-tidslinjen betonas att Sidious minskade Jedis förmåga att känna kraften.

  Vader lider inte av det handikappet.

 • Vader är Anakin Skywalker ++.

  En av de starkaste Force-användarna någonsin tillbaka som en Jedi, med Midichlo & n ^ räknat upp till 11. Den utvalda. Sedan utbildad av den bästa defensiva svärdsmannen i Orden (Obi-Wan, enligt Novelization). Därefter utbildades på toppen av det som en Sith by Sidious, som bestod även Yoda i strid.

 • Den mörka sidan är starkare. Han har tillgång till färdigheter som Jedi inte gjorde.

  Kom ihåg, även som en Jedi, besteded han - i direkt strid - Darth Tyrannus, när han öppnade sig upp till Dark Side (novellering till ROTS täcker det i detalj). Dooku råkade vara en av de bästa fightersna i ordningen även innan de blev Sith, och som bestod Obi-Wan i strid, enkelt, två gånger.

 • Medkänsla.

  Jedi generaler var sannolikt tveksamma att döda klonrupper som de kämpade sida om sida in. Vader har ingen särskild affinitet för rebellerna.

 • Ja, Rebeller är sämre.

  Några rebeller är fantastiska fighters, men de flesta är inte. Kloner klonades alla från Jango Fett och utbildades i enastående utsträckning. Och rebeller har praktiskt taget ingen rustning, i motsats till kloner.

  Jag tror inte att det skulle ha varit viktigt för Vader på något sätt, för att vara ärlig (bevittna Yoda och Obi-Wan överlevande O66-attacker), men det kan också vara en mindre faktor.

 • svaret ges 09.01.2017 16:30
  6

  I ESB skottar han Solo (som skottar först, BTW) Vader 5 gånger och han fäster bara blasterna med handflatan. Hans kostym måste därför vara pansar mot blåsare.

                               
      
  svaret ges 10.01.2017 06:10