Vilka material är flygfönster gjorda av?

30

Jag har alltid undrat, vad är de med dubbla lager (bonus: ibland har de ett litet hål på 2 mm, varför är det där?) Windows kommersiella jets satt bredvid sina säten?

    
uppsättning Pato Sáinz 07.01.2014 19:15

4 svar

27

Vanligtvis används flygplansfönster av vad vi kallar kallt "plexiglas" av något slag (Lexan polykarbonat är vanligt i lätta General Aviation-flygplan, akrylplast används också). Det här materialet är lätt, relativt starkt (inte splittrasäkert, men det tar en måttlig slår) och har anständiga optiska egenskaper.
Dess stora nackdel är "crazing" - hårspårsprickor på ytan av materialet som bildas över tiden från smuts, stress, temperatur, UV-exponering och liknande.

Bonussvar: Det lilla hålet tjänar ett par syften, men biggie är tryckavlastning / utjämning. Detta diskuteras över på airliners.net mycket och de har täckt den ganska grundligt.

Hålet säkerställer i princip att hytttrycket trycker mot det yttre (primärt, vanligen tjockare) plåstret av plätering, vilket är pluggkikat in i kroppstrukturen och kan inte gå någonstans.
Om ytterpanelen skadas kommer hålet även teoretiskt att blöda hisstrycket i kontrollerad takt - men hur lyckad utjämningen är beror på din höjd (och därmed tryckskillnaden mellan hytten och ytterluften) och graden av skada till ytterpanelen.

    
svaret ges 07.01.2014 19:34
12

Windows är antingen gjorda av akrylmaterial ( PMMA , varumärke t.ex. "plexiglas") eller polykarbonat ( PC , "Lexan" eller "Makrolon") material.

Det lilla hålet är där för att ge ventilation och möjliggöra avlägsnande av fukt / kondens, men hålet finns bara i den tunna skyddsskärmen på insidan. Det mycket tjockare faktiska fönstret som håller trycket är (förhoppningsvis) inte punkterat.

    
svaret ges 07.01.2014 19:32
3

De flesta fönster (Boeing) är ett trippelskikt av plexiglas - Cabin air cirkulerar mellan rutor för defogging - Förutom de fönster som finns på lastdörrarna (elektrisk värme istället) Elasticitet är den främsta anledningen till att de är starka -

Windshields är olika, måste stå emot fågelstrider och värmas upp - En tum eller mer i tjocklek och speciella optiska korrigeringar - En vindrutepanel för en 727 var $ 10.000 på 1980-talet ...!

Observera att vissa flygplan har två olika Vmo - På grund av vindruta fångst motstånd - Som ett exempel kan vissa Learjets - Vmo (låg höjd där fåglar är) är 305 KIAS - Vmo (hög höjd, över FL 140) är 358 KIAS -

Jag flyga som Learjet instruktör i början av 1970-talet - Jag fick höra vindrutorna på 24/25 var "fågelskyddade" - Kunde motstå en 4 pund fågel som träffar vindrutan vid 350 mph - Jag undrade om det kunde motstå en 350 kg kalkon vid 4 mph ...? ROFL -

En anteckning också om en brandöxa - Om du vill göra ett hål att fly, försök inte fönster - Windows är extremt resistenta - Det är bättre att använda en eldöxa mot metall (fuselage skin) -

Titta på UK-CAA-flygplan och "klippa här" ramar på sidan av krossar - Airfield brandmän är kunniga om att inte försöka "bryta" fönster - Och skulle öppna fuselages inom "cut here" ramindikationer -

    
svaret ges 21.01.2015 01:46
1

Det finns en term som heter Tg, glasövergångstemperatur. I PC är det cirka 150C. Därför är rörligheten i PC-molekylärkedjorna vid RT oförmåga, vilket i de flesta amorfa polymerer skulle få dem att vara sköra. Men på grund av den kemiska bindningen av PC sker det inte.

Vid en påverkan överförs emellertid stressenergin som härrör från en viss punkt över många av polykarbonatkedjorna. Inducerad påverkan kan orsaka stora mängder stress, särskilt vid de hastigheter vi pratar om. Därför är hålen inte bara där som människor redan har sagt för utjämning av tryckskillnader, men det är också en stressavlastande punkt för materialet.

Källor: Jag är en Materials Engineering Engineer med erfarenhet inom detta område

    
svaret ges 15.10.2015 21:31