Vilka är ingredienserna i akrylfärg?

På den mest grundläggande nivån består akrylfärg av pigment, vilket ger den färg, och ett syntetiskt hartsbindemedel. Bindemedlet är det som håller pigmentpartiklarna samman i den smöriga konsistensen som vi förväntar oss när vi pressar färg från röret.

Du kanske har sett dessa två ingredienser om du har stött på ett rör av akryl som har separerat. När du pressar röret kommer en gelatinös, nästan klar substans (bindemedlet) ut före den faktiska färgade färgen. Det beror ofta på ett rusande jobb hos tillverkaren eller ett gammalt och dåligt lagrat rör. Det är dock en enkel lösning: Du måste blanda ihop pigmentet och bindemedlet igen.

Färgingredienser skiljer sig åt per tillverkare

Saker blir komplicerade när du vill veta exakta ingredienser som finns i bindemedlet. Varje tillverkare har sin formel, och vissa innehåller ingredienser som är utformade för att sänka kostnaderna.

Färger kan också innehålla alla typer av tillsatser. Ytaktiva medel används till exempel för att sprida pigment och skumdämpande medel hindrar färgen från att skumma när du använder den. Billigare färger kan innehålla saker som kostar mindre än faktiska pigment, såsom fyllmedel, opacifierare eller färgämnen.

Olika färgmärken innehåller också olika proportioner pigment. Detta kallas pigmentbelastning. Om du har provat olika märken av vad som ska ha samma färg kan du ha stött på detta. Det kan ofta vara mycket tydligt att färgerna på ett märke är mer intensiva än andra.

Av alla dessa skäl håller konstnärer ofta med en färgtillverkare. Sedan konstaterar vissa artister att en viss tillverkare producerar en specifik färg som de gillar mer än andra. Konstnärer tenderar att vara väldigt lojala när de ser att de tycker om.

Oavsett om du kan göra din akrylfärg

Många oljemålare gillar att blanda sina färger, men är det möjligt med akryl? Du kan också göra akryl. Men med tanke på akrylfärgens natur är det svårare. Du måste arbeta snabbt.

Hastighet är avgörande på grund av den primära skillnaden mellan olja och akrylfärger: akryl är vattenbaserade, så de torkar snabbare. Samma hastighet som du använder när du målar är den hastighet du behöver använda när du blandar.

Hur man blandar akrylfärg

Förutom hastighet är det relativt enkelt att blanda akryl, även om det inte är så enkelt som oljor. På det mest grundläggande kräver ett recept på akrylfärg ett pigment och ett bindemedel, och du behöver en behållare för att lagra färgen. Det finns andra tillsatser som du också kan lägga till.

För pigmentet har du två val:

Du kan använda torrt pigment. Samma som används för oljefärger. Det beror på att det är en universell ingrediens som är vanlig i båda typerna av färg.

Du måste slipa pigmentet till en bas av antingen vatten eller alkohol. Organiska pigment sprids mycket bättre i alkohol, och du kommer att tillsätta vatten innan det avdunstar. Kama Pigments handledning för hur detta görs är utmärkt eftersom det erbjuder lösningar på problem du kan stöta på.

Det andra pigmentalternativet kallas en vattendispersion, som den som säljs av Kama Pigments. Dessa har redan tagit hand om den svåraste delen av att blanda akryl, eftersom pigmentet har spridits till en vattenbas för dig. Allt du behöver göra är att blanda det med bindemedlet.

När det gäller bindemedlet kan du använda nästan vilket akrylmedium som du normalt skulle blanda med ett standardrör med akrylfärg. Som förklarats på PaintMaking.com är ett "bindemedelsmedium" det grundläggande mediet för detta ändamål, men du kan också välja ett gelmedium, impastomedium eller skimrande medium. Var och en av dessa alternativ ger olika effekter i din färdiga färg.

Medan du blandar dina akryler med lite krångel och en inlärningskurva, kan flexibiliteten det ger dig att skapa anpassade färger göra det värt i det långa loppet.