Vilka är de franska namnen på mormor?

Grand-mère är den formella franska termen för mormor. Det kan stavas med eller utan bindestrecket. Grand-maman är något mindre formell, och det finns flera informella termer, inklusive gra-mere, mémère, mémé och mamé. Mamie används också av moderna franska familjer.

Ibland används mémère som pejorativ för att indikera att en person är gammaldags eller långsam, mycket som amerikanerna kanske säger att någon "kör som en mormor."

Den franska termen för farmormor är arrière-grand-mère, även om farmormödrar naturligtvis kan få olika smeknamn också.

Icke-fransktalande antar ibland franska termer som sina farföräldrars namn, bara för att de tycker att de är intressanta. I sådana fall är det förmodligen tillrådligt att avstå från accentmärkena, som tenderar att förvirra dem som inte är franska som modersmål.

Lär dig de franska orden för farfar, liksom fransk-kanadensiska ord för mormor. Du kan också lära dig hur man uttalar franska efternamn.

Mormors dag i Frankrike

Den första söndagen i mars utses som farmorns dag, eller Fête des Grand-Mères. Denna fest har kommersiellt ursprung. Det sponsrades ursprungligen av ett kaffemärke, Grand'Mère Café, som fortsätter att aktivt främja semestern. Firandet har spridit sig in i skolorna, där skolbarn kan göra kort eller gåvor till sina mormor. Florister rapporterar också en ökning av försäljningen av inomhusplantor den dagen. Orkidéer är särskilt populära.

På mormorsdagen kan restauranger erbjuda speciella menyer, butiker kan erbjuda rabatter och grand-mères kanske kan åka buss gratis.

Det finns ingen motsvarande semester för farfar.

Franska mormödrar och mat

Mat är särskilt viktigt i fransk kultur, och många samtida familjer strävar efter att bevara sina mormors recept.

Köket var en naturlig plats för franska kvinnor. Franska kan ha liberala benägenheter i vissa ämnen, men de ledde inte påtryckningarna för jämställdhet. Kvinnor fick inte rösträtt förrän 1944. Fram till 1960-talet gifte sig kvinnor varken att arbeta utanför hemmet eller öppna ett bankkonto utan sin mans tillstånd. Idag tenderar kvinnor att arbeta i lägre betalande jobb och är fortfarande underrepresenterade i regeringen och i de högre nivåerna av affärer.

Med så många kvinnor i arbetskraften kan franska kök innehålla vissa bekvämligheter. Fortfarande tillåter fransmännen att njuta av maten, oavsett om de äter hemma, i någon annans hem eller i en restaurang. Att avstå från att smaka på en maträtt är missnöjd, liksom att be om att en vara ska beredas på ett visst sätt. I Frankrike bestämmer kocken hur en maträtt tillagas, och middagar gör sitt bästa för att njuta av den.

Franska familjer gillar ibland att skapa franska klassiker som dessa:

  • Coquilles Saint-Jacques, en aptitretare av kammusslor och svamp
  • Ratatouille, en välsmakande grönsaksgryta
  • Boeuf Bourguignon, den traditionella burgundy maträtten
  • Coq au vin, kyckling stuvad i vin
  • Gratin Dauphinois, potatis tillagad i grädde
  • Tryffelfries, stekt potatis med en aning jordnära tryffelolja
  • Crepes, lämpliga för många fyllningar och varje måltid
  • Choklad souffle, en lätt och saftig efterrätt
  • Crème au caramel, en silkeslen vaniljsås efterrätt med ett mjukt karamellager
  • Citrontårta, citronkräm i ett fläckigt skal toppat med Chantilly-grädde

Franska mormödrar och mode

Förutom sin anslutning till köket har franska kvinnor rykte om att vara modeikoner. Även om detta främst kan vara sant i Paris och andra stadsområden, kan vackert klädda kvinnor observeras över hela Frankrike.

Franska kvinnor ger inte upp sin kärlek till mode när de blir mormor. Att hålla sig snygg är enkelt eftersom franska kvinnor i alla åldrar sällan litar på stilettos och modemode för att skapa ett lockande utseende. De känner till kraften i enkelhet.

Den äldre franska kvinnan kommer sannolikt att använda klassiska bitar, ibland i kombination med en dramatisk touch. Koftan är en fransk klassiker som passar perfekt för äldre kvinnor, men längre tröjor fungerar också bra. Vackra halsdukar och örhängen är föremål som äldre franska kvinnor använder för att sätta pricken över i deras ensembler.

Men fransmännen vet att skönhet går utöver garderoben. Nyckeln till fransk äldre kvinna chic, enligt tidningen Vogue. är självförtroende, en acceptans av åldrande och en pågående nyfikenhet på livet.