Vad kan jag göra för att hålla hög hydratisering av deg från att hålla mig i mina händer?

6

När jag försöker knäda (för hand) eller flytta efter knådning, en hög hydratiserande deg som ciabatta, sticks den till mina händer fruktansvärt och verkar ofta förstöra vilken form jag försöker. Jag har provat mjöl på mina händer, men det går så snabbt - vad kan jag göra för att hålla det från att klibba så illa?

    
uppsättning rfusca 23.02.2012 05:26

6 svar

10

Låt degen vila i skålen en stund efter blandningen. Tiden kommer inte bara att förbättra smaken (sätt in autolyse proselytism här) men ger också mjöltiden att hydrera, vilket gör degen lite enklare att hantera.

Degen kommer att bli mindre klibbig när du jobbar med det - bevittna hur degen knådas i en mixer eller matberedare hakar initialt till sidorna men bildar så småningom en boll och lämnar skålen ren. Så ett alternativ är att arbeta lite med en mixer först eller bara med en träsked i skålen.

Anils förslag till olja är händerna bra. Om den typ av deg du gör tillåter det, tillsätt lite olja eller smör till degen under blandning också.

Mel hjälper naturligtvis. I stället för att försöka belägga dina händer med mjöl, släng lite på knådningsytan och på degen.

För mycket klibbig deg kan en degkniv hjälpa dig att skrapa degen av ytan och vika den över på sig själv tills det blir lättare att hantera. Detta är enklast om du arbetar på en hård, jämn knådyta som marmor.

    
svaret ges 23.02.2012 08:45
4

Olja var svaret för mig när jag försökte forma mitt rågbröd. Eftersom rågmjölet är klibbigare, då brödmjöl vilket i sin tur gör att de blandade mjölklistrarna blir normala. Det gjorde degen som fungerande som min vanliga deg från brödmjöl ensam.
Min erfarenhet är att använda no knead-metoden. Att använda oljan på min hand fungerade väldigt bra. Jag hade nolldeg på mina händer mellan första och andra provningen.

    
svaret ges 14.05.2016 07:11
3

Det finns två huvudsakliga sätt att detta uppnås, och ett villkor som kommer att orsaka klibbighet.

För att mildra klibbning:

 • Använd mjöl
 • Använd vatten
 • Jag brukar knä för hand, och hålla mina händer generöst fuktig räcker ofta för att förhindra att jag sticker (jag knådar i en skål). Detta gör att degen blir lite våtare än jag strävar efter.

  Då kommer jag att använda mjöl på ytan när jag formar, eftersom jag inte kommer att knäda den längre.

  Jag lägger lite olja på bakpärlan när du bakar, för att förhindra att du klibbar.

  Vad som orsakar att degen håller sig för mycket är inte tillräcklig hydrering (tid) och glutenbildning (tid och knådning)

      
  svaret ges 23.02.2012 11:17
  1

  Mitt förslag är att prova med fett eller olja, som liknar olja. Det här är vad du kan göra när du förbereder deg. Om du är oroad över mängden olja i brödet kan du prova mjöl.

  Utöver detta spelar degkonsistensen en viktig roll. Om du gör din deg lite hårdare kommer klibbigheten att minska. Om det är för lös, kommer det att hålla sig mycket.

      
  svaret ges 23.02.2012 06:16
  0

  Ett extra tips: knådning snabbare gör att degen stannar för hårt. Av någon anledning gör hastigheten en märkbar skillnad.

  Ta bara med det. I slutet, lägg lite mjöl på dina händer och gnugga dem ihop; Den lilla degen som sitter fast i händerna torkas ut med extra mjöl och smuler av händerna i din deg, så du förlorar inte någon deg.

      
  svaret ges 16.05.2016 13:36
  0

  Häftklamra. Du kan göra en stretch-and-fold helt i dina händer, och i stället för att greppa degen låter du de två ändarna hålla fast vid dina händer medan du separerar dem och stänger dem igen. Det justerar gluten vackert. När du är redo måste du avskilja / skrapa av degen från dina händer. Om du behöver en rund boule vid den här tiden kan du behöva göra det i ett lager av mjöl, men för en ciabatta är det tillräckligt att göra den tredubbla vikten.

      
  svaret ges 27.10.2017 13:49