Hur man gör en paraffinvaxbehandling för händer och fötter

Paraffinhand- och fotbehandlingar används i spa och salonger för att låsa in fukt. De mjukar upp huden och lämnar den förberedd för en perfekt manikyr eller pedikyr. Att gå till salongen varje vecka är dock inte alltid i budgeten. Tack och lov kan du göra din egen paraffinvaxbehandling hemma för en bråkdel av kostnaden.

Fördelarna med vax

Det finns några fördelar med att skämma bort dig med en vanlig vaxbehandling. Det lugnande vaxet är varmt och behandlingen ger dig hela 30 minuter att koppla av och inte göra någonting alls. Samtidigt återfuktar den din hud och öppnar porerna och lämnar den mjuk och glödande.

Om du har någon led- eller muskelsmärta i dina fötter eller händer får du extra fördelar med vaxet. Värmen ökar din blodcirkulation och kan lindra smärtan orsakad av medicinska tillstånd som artrit. Var dock noga med att kontakta din läkare.

Vad du behöver

Du kan köpa ett underbart paraffinbad från Dr Scholls och andra tillverkare som innehåller allt du behöver. Som ett alternativ kan du göra din egen med en dubbel panna, gryta och smörgåsar. Det enklaste stället att hitta paraffinvax är i konserveringsdelen i din lokala livsmedelsbutik, eller så kan du hitta det online.

Vissa vaxer är förduftade med lugnande eteriska oljor som lavendel. Du kan lägga till detta i ett oparfymerat vax med dina favorit eteriska oljor också.

För antingen dina händer eller fötter behöver du följande förnödenheter. Om du planerar att göra båda samtidigt, fördubblar du det. Vaxet är dock återanvändbart och behöver helt enkelt smälts igen. Detta kan spara ännu mer pengar och du kan förlänga din spa-behandling till en hel timme om du gör dina fötter och händer separat.

 • 1 block paraffinvax (ca 4 uns)
 • 1 uns olja (kokosnöt, mandel, oliv eller jojoba)
 • 20 droppar eterisk olja, såsom lavendel
 • 2-3 droppar olivolja eller kokosnötolja (för att täcka händerna)
 • Grytform, smord med olja
 • Smörgåsar av plast (för att passa händer och fötter)

30-minuters hemvaxbehandling

Följande anvisningar är för handbehandling, även om det också fungerar på fötterna.

 1. Smält paraffinet, uns olja och eterisk olja i en dubbelpanna.
 2. Häll vaxet försiktigt i den smorda skålen och vänta tills en hud har bildats ovanpå vaxet. När detta händer bör temperaturen vara ungefär rätt för att sänka ner dina händer. Du kan dubbelkolla det med din köketermometer. Det bör inte vara varmare än 125 F, annars kommer det att bränna din hud.
 3. Testa vaxet på din handled för att säkerställa att temperaturen inte är för varm.
 4. Förbered dina händer genom att tvätta och torka dem ordentligt. Släta några droppar olivolja eller kokosnötolja (kokosolja luktar bättre) på dina händer.
 5. Doppa varje hand i vaxet upprepade gånger tills du har byggt upp flera lager vax. Sikta på mellan fem och tio lager vax.
 6. Låt någon hjälpa dig att sätta på smörgåsarna på varje hand och luta dig tillbaka och slappna av i cirka 30 minuter. Du kan också linda händerna i plastfolie.
 7. För extra fördel, lägg en badhandduk över händerna medan du väntar på att hålla värmen inuti. (Det här är en perfekt tid att titta på lite TV.)
 8. För att ta bort vaxet tar du bara av det genom att börja vid handleden och arbeta dig fram till fingertopparna. Vaxet ska lossna i stora delar. Var noga med att försegla den i plast och spara den till nästa gång.
 9. Ge dig själv lite handmassage så är du klar.

Säkerhetstips

Det heta vaxet som används vid denna behandling bör användas med försiktighet. Var noga med att följa några säkerhetstips för att förhindra brännskador eller olyckor.

 • Testa alltid vaxet innan du sänker ner händerna eller fötterna i det. Det kan lätt bränna din hud. Doppa inte heller så djupt som du gjorde på det första lagret. Det heta vaxet i det nya lagret kan sippra under de tidigare lagren och kan orsaka brännskador.
 • Värm aldrig upp vaxet i mikrovågsugnen och lämna inte din dubbla panna utan uppsikt. Denna typ av vax smälter vid låga temperaturer, varför det är perfekt för denna användning, men det kan också vara brandfarligt om det blir för varmt.
 • Gör inte denna behandling när du har öppna sår eller hudutslag. Se till att allt är rensat och att din hud är fläckfri innan du försöker.
 • Om du har några hudsjukdomar eller medicinska problem som dålig blodcirkulation, fråga din läkare om det är okej att du använder en paraffinvaxbehandling.