How ska jag hantera en dörr som spelarna vet är fångad, men karaktärerna inte?

10

Min grupp och jag har nyligen snubblat på vad vi, som är oerfarna med FATE, uppfattar som en del av en konflikt inom spelets tillvägagångssätt och reglerar sig själv, vilket jag hoppas att någon kunde kasta lite ljus på.

Antag följande scenario: Gruppen når en dörr i en fängelse som är instängd, och de måste välja att öppna den eller söka efter en annan rutt.

FATE föreslår att spelare talar direkt via en aspekt som dörren är instängd. Samtidigt innehåller emellertid också åtgärden "skapa fördel", som normalt skulle fungera för att låta tecken "upptäcka" en aspekt.

Nu presenterar detta lite paradox. Om aspekten redan finns på bordet finns det ingen anledning för spelaren att göra en "skapa fördel" -åtgärd. Om det inte finns på bordet gömmer GM genetiskt en nyckelinformation från spelare , som är starkt avskräckt av regelboken och designerna.

Hur handlar det om detta? Min första idé skulle vara att sätta upp aspekter på bordet som tydligt markeras som "dolda" för karaktärerna, men som spelarna är medvetna om - i grunden bitar av information som ger spelarna en indikation på var man ska se men kräver separation av spelar- och teckenkunskap. Om du misslyckas med en åtgärd kan du konvertera " (dold) Fångad dörr " till " (synlig) Missad giftdäppfälla i dörren " eller somesuch.

Är det här rätt sätt att ta hand om det eller finns det en annan väg som vi kanske har missat?

    
uppsättning monsterfurby 23.07.2014 11:08

3 svar

12

Så, låt oss ställa saker ut här.

 • Dörren är instängd.
 • Spelarna vet detta.
 • Tecknen gör det inte.
 • How does one deal with this?

  De oblivious karaktärerna fortsätter som vanligt. Om de inte har någon anledning att misstänka att dörren är instängd, går de förmodligen direkt in i den. (Fällan som är, inte dörren.)

  Om de misstänker det, och det är rimligt att karaktärerna faktiskt plötsligt undersöker denna speciella dörröppning, så kommer de noga att göra den undersökningen. Om de hittar fällan, kanske de vill avväpna den eller hitta en annan dörr. Detta är alla berättande överväganden vid denna tidpunkt. När du vill dyka in i hur det hanteras mekaniskt, erbjuder Fate verktygslåda en massa alternativ.

  Eftersom du har gjort fällan en aspekt, kan det vara lämpligt att modellera utredningen som en utmaning att övervinna den aspekten (spelarna kan använda Meddelande, eller Undersök, eller vad som är lämpligt). Då, om de vill avväpna det, kan det vara en annan utmaning. Om de vill hitta en annan dörr istället, och det är motiverat, kan de skapa en fördel och lägga till en aspekt som En annan dörr! Så användbar! på scenen - gå sedan igenom den andra dörren som de inte såg förut.

  Is this the right way to go about it or is there another way that we might have missed?

  Det är ett helt OK sätt. Det finns dock ett annat alternativ: använd Bronze Rule och modellera dörren som ett annat tecken. Gör det mycket Skrämmande (i Accelerated) eller ha bra Stealth (i kärna). Det höga konceptet kan vara Snyggt infångad dörr , och när spelarna går igenom det försöker de attackera dem eller skapa fördelar på dem ( Förgiftat! eller Winded! , etc).

  Det borde ha placerat en väl gömda fällor på sig själv med hjälp av sin skumma / smidiga färdighet: på så sätt kommer de att märka dörren, men inte fällorna, och till märker dem, de måste på lämpligt sätt övervinna den aspekten. Det borde ha ett kort spänningsspår, och de kan göra attacker via Craft eller andra lämpliga färdigheter för att avväpna fällan - eller bara, helt enkelt, krossa det helt.

      
  svaret ges 23.07.2014 15:05
  6

  Jag är inte säker på vilken regler du refererar till, men jag tror att du har felmeddelat.

  Från Öde kärna från avsnittet < starka> hemliga eller dolda aspekter :

  Some skills also let you use the create an advantage action to reveal aspects that are hidden, either on NPCs or environments—in this case, the GM simply tells you what the aspect is if you get a tie or better on the roll. You can use this to “fish” for aspects if you’re not precisely sure what to look for—doing well on the roll is sufficient justification for being able to find something advantage-worthy.

  Nästa stycke innehåller lite text som är relaterad till din premiss men jag tror att du saknar några saker. Betona min.

  Generally speaking, it is assumed that most of the aspects in play are public knowledge for the players. The PCs’ character sheets are sitting on the table, and probably the main and supporting NPCs are as well. That doesn't always mean the characters know about those aspects, but that’s one of the reasons why the create an advantage action exists—to help you justify how a character learns about other characters.

  I huvudsak är de enda aspekter som någonsin bör uppta (felaktigt) Schrodinger-rymden är de som tillhör karaktärer. Och eftersom spelare väsentligen inte har något att säga i NPC: s beteenden utanför tvingande, helt enkelt vägrar att tillåta spelarna att använda sig av aspekter som inte har uppenbarats genom spel löser detta problem.

      
  svaret ges 24.07.2014 09:05
  4

  Även om jag håller med de andra i det, kan du definitivt ha en dold aspekt. Du kan emellertid kunna hantera detta med en händelsebaserad tvinga också. Något i linje med:

  Because the door is booby trapped and you do not know about it, it makes sense that, unfortunately, you would trigger the trap while opening the door and be hit by a poisoned arrow.

  Men mer intressant självklart.

      
  svaret ges 24.07.2014 16:38