Hur man ska hantera när någon du litar på förråder dig

Oavsett typ av förhållande, vare sig det är romantiskt, vänligt eller mellan förälder och barn, en viktig ingrediens är tillit. Tillit definierar varje interaktion i ett förhållande, det bygger intimitet och det stärker banden. Utan förtroende kan inget förhållande trivas.

Tyvärr värnar människor inte alltid om tillit som de borde. Eftersom det ofta ges fritt först är det lätt att ta det för givet. När förtroendet har skadats kan det stava undergång för ett förhållande och det kan vara mycket svårt, om inte omöjligt, att tjäna tillbaka.

Huruvida förtroendet någonsin kan återställas beror på hur illa det skadades och hur mycket den förkastade personen känner sig förrådd. Om ditt förtroende har förråtts vet du hur svårt det kan vara att släppa taget, gå vidare och fixa förhållandet. Oftare vill inte den brända personen bara minska sina förluster och avsluta förhållandet, och vem kan skylla på dem?

Men om du vill reparera skadan, om du vill rädda förhållandet och bygga upp förtroendet, finns det några steg du måste följa. Medan den som skadade förtroendet har sitt arbete för att tjäna tillbaka det har den som skadats också ett jobb att göra.

Hur man hanterar svek och förlust av förtroende

Så, hur går du förbi en större brännskada och lägger tillbaka saker på rätt spår? Det är svårt men det kan göras och dessa tre pekare kan hjälpa till.

Släpp din ilska.

I en strävan att rädda ett förhållande böjer människor som har skadats ofta bakåt för att behaga sin förrådare. Varför? För när vi har förrådts eller bränts har personen som skadar oss skickat ett tydligt meddelande om att vi på någon nivå inte spelar någon roll för dem så mycket som de betyder för oss. I ett rebound-tillstånd av rädsla för förlust översätts detta ofta till att den skadade parten försöker tjäna tillbaka den andras goda åsikt. Det är en knäskak-reaktion och slutar alltid med förbittring.

Det bästa sättet att starta läkningsprocessen är att erkänna att det har varit smärta, svek och förlorat förtroende. När korten ligger på bordet kommer alla att få en tydligare bild av vad de behöver göra för att rätta till saker.

Lös att släppa ut det och sedan släppa det.

När du väl har släppt dina känslor måste du släppa händelsen. Detta betyder inte blind förlåtelse, men det finns ett element av förlåtelse involverat i detta steg. Om den som skadar dig ber om ursäkt och du accepterar måste du aldrig tvätta händelsen igen. Om du gör det kommer du bara att få tillbaka din ilska och hålla dig i känslomässig limbo. Ta inte upp det som ett vapen. Håll inte över den andra personen varje gång du känner dig orörd i framtiden. Bekräfta att det hände, gör dina känslor och förväntningar kända och sluta sedan fokusera på vad som skadade förtroendet och sätt dig att bygga om.

Du är bara mänsklig, du kan glida upp och kasta händelsen i ansiktet på din förrädare och om du inte slår dig själv över det, be om ursäkt och gå vidare. Även om detta steg kan verka som att låta den som skadar dig gå lätt i verkligheten gör du saker lättare för dig själv genom att låta dig själv bli skadad och gå förbi det.

Lär dig lärdomarna.

Vet att saker aldrig kan gå tillbaka till det som de en gång var och håll ögonen öppna för framtida svek. Den sorgliga verkligheten är att när förtroendet har skadats kan det inte bara gå tillbaka till det som det en gång var, oavsett hur mycket båda parter kanske vill ha det. Människor som inte värdesätter förtroende för att respektera det i första hand fortsätter oftare det mönstret i framtiden. Det betyder inte att det är slöseri med tid att försöka bygga upp förtroendet, det betyder bara att det nya förtroendet måste vara annorlunda. Kalla det en mer mogen tillit.

Även om det inte är omöjligt att lita på en person som har skadat dig, kommer det aldrig att vara samma typ av vidögt förtroende som vi ger människor när vi först släpper in dem. Det här är inte riktigt en dålig sak även om det kan verka som en förlust .

Att se människor för vem de egentligen är snarare än genom rosfärgade linser kan vara en hälsosam sak. Så när du bestämmer dig för att försöka ge förtroendet en ny chans, vet bara att du kommer att vara mer känslig för utsikterna till ett annat svek och förlåta dig själv om tvivel sipprar in utan verklig anledning.