Vad är det första vetenskapliga / spekulativa fiktionsarbetet för att förutsäga utrotning av valar?

7

Jag har precis slutat läsa Ringworld (publicerad oktober 1970), där en huvudperson på en tid undrar om några valar togs från jorden innan de utrotades. Enligt den kända rymdkorrespondensen ,

Blue whales and sperm whales were extinct on Earth by 2850.

Reference: Ringworld ch. 24

Det hände mig att (TVTROPES WARNING) mycket scifi använder utrotning av valar som en snabb indikator på framtida miljöförstöring .

Vad var det första science fiction-arbetet där valar förväntas bli utdöda?

Ytterligare kvalifikationer: Utrotningen behöver inte nödvändigtvis vara knuten till ett miljömeddelande, men det behöver specifikt omnämnas valar för att kunna kvalificera sig. Jag frågar den här frågan eftersom jag är intresserad av när valar blev en symbol för miljömässig bräcklighet, eller åtminstone den naturliga övergången hos arter. Så en framtid där "valar, delfiner och jaguarer" utrotas skulle kvalificera sig, men det skulle inte vara ett "allt liv i havet" eller "hela livet på jorden".

Addendum: låt oss hoppas att de är felaktiga: (

    
uppsättning ApproachingDarknessFish 01.08.2017 07:50

1 svar

4

"20 000 ligor under havet" var, när den publicerades 1870, spekulativ fiktion på grund av att den innehöll en elmotorerad ubåt.

Medan valar inte utrotas i boken används de ganska som en symbol för miljömässig bräcklighet när det står i kapitel 12 :

The barbarous and inconsiderate greed of these fishermen will one day cause the disappearance of the last whale in the ocean.

Även om det inte är idealiskt, passar det här exemplet åtminstone inasfar eftersom boken har ett starkt miljötema. Kapten Nemo är ett självutnämnt skydd av havslivet (med eventuellt undantag av skräp, spermhvalar, dugonger och andra varelser som han finner offensiva och / eller välsmakande) och boken upprepade gånger varnar för den skada mänskliga aktiviteten gör mot naturen (fwiw, Jag tror att valar har blivit en symbol för miljömässig bräcklighet på grund av den fantastiska hastighet som de till synes otänkbara jättarna avkodades, något som förmodligen var mer synligt vid Jule Vernes tid - industriell valfångning med kanonkraftiga harpuner uppenbarligen påbörjades på 1860-talet.)

    
svaret ges 29.08.2017 08:53