Förstå nhl lön skiljedom

NHL-löneskillnad är ett verktyg som är tillgängligt för att lösa vissa kontrakttvister. Spelaren och laget föreslår var och en lön för den kommande säsongen och argumenterar sina fall vid en utfrågning. Skiljemannen, en neutral tredje part, fastställer sedan spelarens lön.

Skiljedomshistoria och bakgrund

Det nuvarande systemet för NHL-skiljedom skapades efter lockout 1994 till 1995 och regleras av artikel 12 i kollektivavtalet mellan NHL och NHLPA.

De flesta spelare måste ha fyra års erfarenhet av NHL innan de är berättigade till löneskillnad (löptiden minskas för de som tecknade sitt första NHL-kontrakt efter 20 års ålder). Processen används av begränsade friagenter eftersom det är ett av få förhandlingsalternativ som är tillgängliga för dem. År 2017 ansökte 30 NHL-spelare om löneskillnad, inklusive Nate Schmidt, en försvarare på Vegas Golden Knights, ett expansionsteam som gjorde det till Stanley Cup-finalen 2018.

Hur processen fungerar

Tidsfristen för spelare att begära löneskillnad är den 5 juli, med fall som behandlas i slutet av juli och början av augusti. En spelare och ett lag kan fortsätta att förhandla fram till utfrågningsdagen i hopp om att komma överens om ett kontrakt och undvika skiljeförfarandet. De flesta ärenden avgörs genom förhandling före skiljedomsförhandlingen.

Lag kan också begära löneskillnad men måste lämna in dem inom 48 timmar efter Stanley Cup-finalen. Dessutom kan en spelare föras till skiljedom bara en gång i sin karriär och kan aldrig få mindre än 85 procent av föregående års lön. Det finns inga sådana begränsningar för antalet gånger en spelare kan be om skiljedom eller storleken på den tilldelade lönen. 2013 fick spelare i laginitierad skiljedom rätten att underhålla ett erbjudande från ett annat lag till slutet av verksamheten den 5 juli.

Skiljemannen måste fatta ett beslut inom 48 timmar efter förhandlingen. När beslutet tillkännages har laget rätt att avvisa eller gå bort från utmärkelsen. Om laget utövar denna rättighet kan spelaren förklara sig själv som en obegränsad fri agent.

Vilka bevis kan presenteras

Bevisen som kan användas i skiljeförfaranden inkluderar:

  • Spelarens "övergripande prestanda" inklusive statistik under alla tidigare säsonger
  • Skador, sjukdomar och antal spelade spel
  • Spelarens längd på tjänsten hos laget och i NHL
  • Spelarens "övergripande bidrag" till lagets framgång eller misslyckande
  • Spelarens "speciella kvaliteter av ledarskap eller allmän överklagande"
  • Prestanda och lön för alla spelare som anses vara jämförbara med spelaren i tvisten

Bevis som inte är tillåtet inkluderar:

  • Lön och prestanda för en jämförbar spelare som skrev ett kontrakt som en obegränsad fri agent
  • Vittnesmål, videor och mediarapporter
  • Teamets ekonomiska situation
  • Löntaket och läget för lagets löner

Bara två stora amerikanska ligor använder skiljeförfarande

Major League Baseball är den enda andra stora sportligan i USA som använder löneskillnadsförfarandet. NHL såg skiljeförfarande som ett sätt att lösa löntvister men också göra obegränsad fri byrå svårare att få.

Resurser och vidare läsning

”30 NHL Players File för lönearbitrering.” NHL.com, NHL.com, 3 augusti 2017.

Greene, Dan. “En guide till NHL-lönearbitrering.” Hockey Blawg, Wix.com, 22 augusti 2017.