När var den första baletten?

De första baletterna framfördes för cirka 500 år sedan i Italien och Frankrike. De var vanligtvis spännande dans- och sångshow för kungliga familjer och deras gäster.

"drottningens komiska balett"

Den första riktiga baletten som spelades in spelades upp år 1581. Den stora föreställningen kallades "Le Ballet Comique de la Reine", vilket betyder "Drottningens komiska balett."

Inspirationen till berättelsen: Circe, en karaktär i den berömda berättelsen, "The Odyssey," av Homer.

Catherine de 'Medici, den dåvarande franska drottningen, arrangerade balettföreställningen för att fira hennes systers bröllop. Inte bara arrangerade drottningen föreställningen, utan hon, kungen och en grupp av hennes hov deltog också alla i den.

Baletten var utarbetad, dyr och lång, framförd i en balsal intill Louvren i Paris. Baletten startade klockan 10 och varade nästan fem timmar fram till kl. 3. Omkring 30 10,000 gäster var närvarande.

Var "le ballet" verkligen det första?

Medan "Le Ballet" allmänt betraktas som den första riktiga baletten, säger historiker att det fanns andra liknande produktioner före den.

Drottningen av konst

Drottning Catherine de 'Medici var känd för sina utarbetade, dyra fester och evenemang. Hon hade en välkänd kärlek till teater och konst, som hon betraktade som en väg för politiska budskap, liksom ett medel för sitt eget kreativa självuttryck. Hon samlade några av de mest begåvade artisterna i sin tid och respekteras idag för sitt stora bidrag till den franska renässansen.

Rötterna till balett

Trots att den första erkända balettföreställningen var i Frankrike, ligger balettens rötter i den italienska renässansbanan, vid utarbetade bröllop av aristokrater. Dansare utförde regelbundna danssteg för domstolsmusik för att underhålla bröllopsgästerna. Gästerna blev inbjudna att gå med.

Då var vad som skulle bli balett inte lika teatraliskt och kostymerna var helt annorlunda. Istället för fluffiga tutuer, trikåer, tights och pointe skor, bar dansarna långa, formella klänningar, vilket var standardklädsel i samhället.

Det var de franska influenserna som hjälpte till att bilda baletten som vi känner till idag. Den så kallade ballet de cour samlade musik, sång, dans, prat, kostymer och en mycket fylligare produktion.