Förstå syftet med konturlinjeritning

En kontur är en linje som definierar en form eller kant. I huvudsak är det ritningen av en kontur av ett objekt. Det är mycket troligt att du har ritat konturlinjer hela tiden eftersom det är den enklaste formen av konst.

I den mest grundläggande formen kallas en konturritning också en ren kontur. Detta är ett av de första sätten vi lär oss att rita på. Genom att använda konturen ensam och glömma skuggning och tonvärden lär vi oss att känna igen den rena och enkla formen av ett objekt.

Användningen av konturlinjen vid ritning

Konturteckning är den plats där de flesta nybörjare börjar eftersom det är det mest uppenbara. När du tänker på att rita ett äpple börjar du automatiskt med att följa formens synliga kanter. Denna kontur, eller kontur, beskriver de yttersta kanterna på en form och så kan du snabbt rita ett äpple.

Konturlinjer kan också användas för att skildra dramatiska förändringar av planet inom formen. I vårt appleexempel kan du lägga till en liten kurva som indikerar fördjupningen där stammen bildas. Detta är också en konturlinje.

Komplexa användningar av konturteckning

Konturteckning behöver dock inte vara så förenklad. Den används i en mängd olika ritstilar med stor effekt. Tecknare och illustratörer använder konturritning hela tiden och det här är de bästa exemplen på kontur i aktion. Deras ritningar är faktiskt ganska enkla och saknar skuggning eller detaljer som finns i realistiska ritningar.

Du kan använda linjevikt i konturritning för att få ett element att hoppa ut från papperet eller ett annat för att sjunka i bakgrunden. Konturlinjer kan också användas för att indikera reflektioner, en djupförändring eller helt enkelt definiera skuggor och höjdpunkter.

Fler typer av konturteckning

"Blind konturritning" görs utan att titta på papperet. Det låter lite absurt i början, men det här är ett utmärkt sätt att förbättra din hand-öga-koordination. I stället för att tänka över linjen tvingar en övning i blind kontur dig att lita på din hand och lära dig att verkligen observera ditt ämne.

Detta kan bli en användbar färdighet när man drar från livet i fältet. Du kan till exempel skissa djur i djurparken och istället för att ständigt titta på ditt papper kan du titta på djuren och verkligen observera deras rörelser. Det kommer alltid att finnas en möjlighet att göra en ritning perfekt eller ta fram din basskiss för att skapa en "riktig" ritning.

Konstnärer använder också tvärkonturer för att föreslå form. Tvärkonturlinjer är lite som topografi på en ritning; de lyfter fram ämnets dimensionalitet. Du kommer att märka enkla tvärkonturer i många av de mer realistiska serietidningarna. Dessa rader kan också vara uttrycksfulla eller komma i form av kläckning för att indikera skugga och ton.

Konturlinjer används också vid kartläggning, även om deras syfte och utseende skiljer sig helt från bildkonstens. På kartor spårar konturer över en yta för att länka punkter av samma höjd, som du ser på en topografisk karta. Denna typ av kartografisk kontur har mer gemensamt med en konstnärs korskonturer.