Can en spellcaster väljer att hantera nonlethal skada med en touch vapenliknande stavning?

3

Reglerna för nonlethal skada tillstånd:

You can use a melee weapon that deals lethal damage to deal nonlethal damage instead, but you take a –4 penalty on your attack roll.

Gör det möjligt för en spellcaster som använder en vapenliknande stavning för att hantera nonlethalskador med den stavels effekten utan att behöva ta en metamagisk nonlethal substitutionsförlopp?

Hänvisar till detta fråga , men den här specifika frågan verkar vara obesvarad.

    
uppsättning Wannabe Warlock 04.04.2018 08:33

2 svar

2

Nej, med ett undantag.

Spells är inte vapen, men de kan behandlas som vapen för vissa effekter, till exempel Touch Range-sektionen i SRD , som säger (betona min):

A touch spell that deals damage can score a critical hit just as a weapon can. A touch spell threatens a critical hit on a natural roll of 20 and deals double damage on a successful critical hit.

eller avsnittet om vapenliknande stavar i Complete Arcane (p72) som säger (betonar min):

Any spell that requires an attack roll and deals damage functions as a weapon in certain respects.

Detta är relevant eftersom Nonlethal Damage sektionen i SRD säger (betona min):

You can use a melee weapon that deals lethal damage to deal nonlethal damage instead, but you take a –4 penalty on your attack roll.

Således är stavningar inte vapen, men kan verka som dem i vissa, definierade omständigheter. Att kunna hantera nonlethal skador vid vilja för en attack straff är inte en av dem.

Om en stavning producerar ett melee-vapen som du kan attackera med, till och med vid anfall, kan du försöka odödliga attacker med det producerade vapnet.

    
svaret ges 04.04.2018 20:52
4

nr.

Fullständig Arcane anger ett antal sätt där "vapenliknande stavar" beter sig något som vapen, men denna aspekt av "vapenhuvud" nämns inte. Avsaknad av ett specifikt omnämnande, stavningar skulle inte ha denna egendom, även om de är vapenliknande.

Metamagisk feat kan Subdual Subsitution tillåta att någon stavning blir nonlethal, och gör det använd inte någon stavnivåjustering. Det har fortfarande nackdelar (behöver förbereda det i förväg, eller förlänga gjutningstiden, eller bara inte tillämpa på stavliknande förmågor 1 ), men det är bäst tillgängligt.

  • Fullständig Arcane säger "[Plötsliga metamagiska prestationer] behöver inte ändrade stavningsplatser, så de fungerar lika bra som stavliknande förmågor eller invokationer som de gör med stava, " betoning min. Den logiken finns inte någon annanstans i reglerna, och RAW, det är i princip nonsens och att ignoreras (i bästa fall upprättar ett speciellt undantag för dessa prestationer och inget annat), men om du vill göra ett ärende till din DM om att använda Subdual Substitution på invokationer kan hjälpa till.
  • svaret ges 04.04.2018 20:42