Kommer glasrengöraren att skada dina bilrutor?

En populär missuppfattning i världen av bilreparationer och underhåll är tron ​​på att Windex och andra glasrengöringsmedel som innehåller ammoniak är dåliga för bilens vindrutor, såväl som sidovy och bakre bilrutor. Vissa människor tror att ammoniak i dessa rengöringsmedel, även om de kan fungera som ett bra desinfektionsmedel och avfettningsmedel, kan "torka ut" eller missfärga glasytor. Det finns ett antal fel i denna mycket vanliga tro.

Är ammoniak dåligt för autoglas?

I själva verket rapporterar bilaffärer och återförsäljare av autoglas inga sådana problem med autoglas som har rengjorts rutinmässigt med vanliga hushållsglasrengöringsmedel som innehåller ammoniak. Man bör komma ihåg att glas är ett av de mest ogenomträngliga konstgjorda materialen som finns. Långt innan plast fanns tillgängliga användes glas för att rymma allt från dagliga mjölkleveranser till forskarens saltsyra i laboratorieexperiment. Glas rymmer i stort sett alla vätskor helt bra utan att förstöra dem på något sätt. Du skulle vara hårt pressad att komma med någon vätska alls som allvarligt påverkar glas.

Medan bilvindrutan är konstruerad med en lamineringsprocess som binder separata lager till ett vinylcentrumlager för att göra vindrutan splittrad, är de yttre ytorna fortfarande vanligt gammaldags glas och de kan rengöras precis som alla andra glasytor i ditt hem. Tonat glas har inte heller några begränsningar för hur man rengör det - förutom att det vanligtvis rekommenderas att rengöra med en mycket mjuk trasa om fönstren behandlades med en eftertoning. Men med fabriksfärgade bilfönster kan du städa efter vad du vill.

Vad sägs om andra material i din bil?

För att ta frågan vidare kan vi också fråga om vilken effekt ammoniakbaserad glasrengöring kommer att ha på andra ytor. Mycket nära glaset i dina bilfönster finns gummi- eller vinyltätningar, färg och kromlister. Och inuti bilen har du förmodligen läder, vinyl, alla typer av plast och kanske till och med trä. Genom lång erfarenhet har bilvårdsspecialister upptäckt att ammoniak kan skada mycket, mycket gamla lacker om de redan har torkat ut allvarligt. Men även ganska slitna gummi- och metallbeklädnader verkar inte lida alls av kontakten med ammoniakrengöringsmedel. Dina vindrutetorkare kommer också till stor del att påverkas av glasrengöringsmedel, såvida de inte redan är så gamla att de ändå är på väg att gå sönder.

Inuti bilen ska du hålla glasrengöraren borta från dina läderinteriörer. Det finns några utmärkta läderprodukter för bilbarnstolar som gör att ditt läder håller evigt, men glasrengöring är inte en av dem. Ammoniak-vatten rengöringslösningar är mer benägna att torka ut eller missfärga fina läder än att rengöra dem.

Visste du att?

Ammoniakbaserade glasrengöringsmedel används rutinmässigt som desinfektionsmedel, men i verkligheten är glasrengöringsmedel som Windex inte så bra att desinficera. Även om hushållsglasrengöringsmedel kan slå ut ett antal bakterier, dödas inte allvarliga bakterier såsom streptokocker (bakterierna som är ansvariga för infektioner som strep hals) av glasrengöringsmedel.

Om ditt mål är att bli av med ytor av allvarliga bakterier, kommer en rengöringsmedel baserad på klorblekmedel, som Clorox-skummande badrumsrengöring, att göra ett mycket bättre jobb än ammoniakbaserat glasrengöringsmedel.