Hur man väljer rätt bowlingboll

Bowling med rätt boll kommer att förbättra dina poäng och konsistens dramatiskt, men det finns så många typer och storlekar av bollar. För nybörjare är det ofta en skrämmande och överväldigande uppgift att hitta rätt boll, så du kanske vill kontakta din lokala proffsbutik eller bowlingcenteroperatör för hjälp.

Hitta din ideala bollvikt

Vissa säger att din boll ska vara cirka 10 procent av din kroppsvikt, upp till maximalt 16 pund. De flesta pro bowlers använder 16 pund bollar, men mer än du tror använder 15 pund. En annan metod är att lägga en eller två pund till vikten på den husboll du normalt använder. En tyngre boll borrad specifikt till din hand verkar väga ungefär samma som en husboll men två pund lättare.

Även med dessa riktlinjer bör du aldrig använda en boll för tung bara för att du känner att du borde. Den verkliga optimala bollvikten är den tyngsta boll du bekvämt kan kasta.

Bestäm ditt ideala täcklager

Täckmaterialet är materialet på kulans yttre yta och är mycket viktigt för att bestämma hur din kul kommer att reagera på banförhållandena. Det finns tre huvudtyper av täcklager: polyester (oftast kallad plast), uretan och reaktivt harts.

Mest troligt, speciellt om det är din första boll, kommer du att vilja ha ett reaktivt hartsskydd, vilket ger dina skott större krokpotential.

Välj din boll

När du väl vet vikten och täcklagret du behöver kan du hitta ett stort antal bollar online, eller så kan du fråga din lokala proffsbutik. Det finns skillnader i varje kategori, men en konversation med en pro-shop-operatör eller någon online-undersökning bör vara tillräckligt för att du ska få rätt typ av boll för ditt spel.

Reaktiva hartsbollar börjar på cirka $ 100 och går upp därifrån, även om vissa kan kosta flera hundra dollar. Bra bowlingbollar av plast brukar vara billigare.

Få det borrat för att passa din hand

Du kan hitta förborrade bowlingbollar, men om du ska använda en av dessa kan du lika gärna spara pengar och använda en husboll. En boll borrad specifikt till din hand ger dig mer kontroll och minskar också risken för skador avsevärt. Ta din boll till en proffsbutik och låt en expert mäta din hand och borra din boll. Vissa butiker inkluderar gratis borrning vid köp av en boll, men att betala för en anpassad borrning är vanligtvis billigt och värt det.

Ha tålamod

När du först håller (och släpper) en borr borrad mot din hand kan du vara rädd att den inte passar. Detta beror på att husbollarna du är van vid att verkligen inte passar. Med lite övning kommer din nya boll att visa sig vara oändligt bekvämare och kontrollerbarare än en förborrad husboll.

Typer av täcklager

Plastöverdrag är vägen att gå om du normalt kastar bollen rakt och vill fortsätta göra det. Nästan varje husboll har ett plastskydd. Detta är den billigaste kategorin, men också den minst mångsidiga.

uretan och reaktivt harts täcklagren är perfekta om du slänger en krok eller vill börja kasta en krok. Dessa täcklager kommer att ta tag i banan bättre än en plastkula och därmed haka i stiften. Uretankulor tar en gradvis väg till stiften och hakar i hela banan. De flesta bowlers föredrar reaktivt harts framför uretan, eftersom bollen kommer att skära igenom oljan utan att haka för mycket och kommer att ta upp friktion i slutet av banan och haka aggressivt i stiften (detta kallas backend). Detta skapar mer strejkpotential.