När kommer en trollkarls nya stavar fram efter planering?

13

Min 5e D & D-fest är på en lång rad möten där vi inte kommer att ligga i civilisationen ett tag, och min DM och jag har gått fram och tillbaka om de nya stunderna som min Wizard vinster efter att ha nivellerat. Jag har tittat på detta inlägg och detta men det är inte precis vad jag letar efter .

I PHB får en guiden ytterligare två stavar i hans eller hennes stavningsbok när han stiger upp. Min DM hävdade att de inte bara skulle dyka upp, och skulle innebära en viss tid, åtminstone en lång vila, så jag kan skriva ner vad jag hade funderat när jag äventyrde. Jag tycker det är meningsfullt när det gäller spel, men då känns det som att trollkarlar skulle få en nackdel om andra klasser inte behöver använda en lång vila för att få fördelarna med att nivellera. Med det sagt kanske det är en del av saken, för att balansera trollkarlens förmåga att få tillgång till enorma mängder av stunder.

En annan medlem i partiet påpekade att det inte spelar någon roll, eftersom jag skulle behöva en lång vila för att förbereda de nya stavarna ändå. Men jag är fortfarande intresserad av någons tankar. Delvis för änglar-dans-på-huvudet-of-a-pin skäl (som jag tycker är lämplig för en trollkarl). Men också för att jag undrade om jag skulle ha omedelbar tillgång till några ritualer jag lägger till.

    
uppsättning PSR 23.03.2016 14:43

7 svar

4

Det sätt som jag alltid har tänkt på att nivellera är det här: Det är en abstraktion av vad som verkligen skulle vara en pågående process. En karaktär blir inte bättre än en massa saker när de har dödat den 37: e orkan, de har faktiskt förbättrats hela tiden hela tiden, så att vi verkligen justnat en "tipppunkt", där ökningen av skicklighet blir konsekvent effektiv.

När det gäller en fighter, skulle det vara dem korrekt internaliserar i muskelminnet en teknik som de har märkt gör det lite lättare att göra en träff i vissa situationer. De har känt till det för en stund, men de drar inte alltid av sig rätt (representerad av slumpmässiga tärningsrullar). När de stiger upp och får det extra BAB, har de fått det och kan göra det varje gång.

För en trollkarls trollformler antar jag att en trollkarl konstant experimenterar och gör forskning "i bakgrunden". När de stiger upp och får en ny stavning har de faktiskt arbetat med den stavningen länge. De har bara bara den sista "ah-ha!" ögonblick för att göra stavningen effektiv och tillförlitlig - bra nog att använda konsekvent. De kan fortfarande inte använda det direkt, eftersom de måste slutföra sina anteckningar och förbereda det.

Jag uppfattar också att nivellering inte nödvändigtvis betyder att de kan göra den nya saken 100% perfekt. +1 BAB (vanligtvis) betyder inte att du slår några fiender 100% av tiden, så tärningsrullar representerar fortfarande att prova en ny sak och misslyckas. Saker som prestationer och klassfunktioner passar in i detta mindre bra, men jag tycker om att det här förklarar saker bra.

    
svaret ges 24.03.2016 17:33
29

Med råa är de lediga

Reglerna för utjämning av en trollkarl anger att du kan lägga till två trollformler av ditt val till din stavningsbok gratis. Reglerna för att nå en nivå (PHB s.15) anger att en karaktär som når en viss erfarenhet pekar på totalt framsteg i förmåga. Det nämns inte någon fördröjning på någon punkt.

Men din DM kan ändra detta

Din DM kan säga att "gratis" i guiden nivellerar bara gäller det guld som brukar spenderas för att skriva en stavning och att det fortfarande tar tid. De kan säga att det tar mindre tid eftersom du plötsligt fått insikt, de kan säga att det tar längre tid eftersom du skriver något helt nytt än från anteckningar. De kan säga att ingen får nivåer tills de har spenderat tid och pengar utbildning (variantregel från DMG s.131). De kan säga att bara trollkarlar måste spendera tid och pengar, eftersom de i motsats till alla andra litar på vad de har skrivit i en bok. Så länge de kommunicerar klart vilka regler de använder är det upp till dem.

Klasser behöver inte vara samma

Det finns inget problem med att säga att reglerna för att jämföra upp är olika för guider i jämförelse med alla andra klasser eftersom klasserna inte behöver samma. En trollkarl utvecklar långsamt nya magiska insikter och jotar dem ner, inte detsamma som en fighter som gör sina gungor perfekta. Ett prästligt lärande för att bättre förstå deras gud är inte detsamma som ett barn lär sig hur musik binder oss alla.

Det är inte en "nackdel" för att trollkarlar måste vänta tills de kan skriva ner sina nya stunder för att få tillgång till dem, det är bara en trollkarl som är en trollkarl. Samma som det är inte en nackdel för fighteren att bli ombedd att lämna sina vapen vid receptionen, den präster som hindras till ett tempel som står emot hans gud, eller paladin att se till deras order. Det är bara klasserna som är olika.

    
svaret ges 23.03.2016 17:51
13

Jag kan lägga till referenser från DMG / PHB men min tolkning av denna situation är som följer.

Arrangemang:

 • Spelaren är i kamp / färdig kamp
 • Spelaren har erfarenhet av att möta, tillräckligt för att nivåera upp.
 • Enligt reglerna spelar spelare upp omedelbart.
 • Det finns ingen specifik regel som säger att spelaren inte får stavar normalt, så att alla nya stavar läggs till i spelarlistan.
 • Även om du fått nya stavningar krävs det en lång vila att förbereda dem.
 • Såvitt rollspelet går, har jag alltid tittat på detta mer som stavningskastern hade dessa stavar hela tiden. Kanske förstod han / hon inte eller förstod stavningen ännu. En trollkarlstjärna är aldrig bara "en handfull av stava som de redan vet med några anteckningar". Dess troligen en hel del stavar, och trollkarlen var bara inte tillräckligt kraftfull ännu för att kasta stavarnas högre nivåer.

  För lite textsupport:

  Sida 260 i DMG under Experience Points.

  Experience points (XP) fuel level advancement for player characters and are most often the reward for completing combat encounters.

  Observera att det här är sannolikt upp till DM att bestämma när man ska belöna erfarenhet eller få spelare att få nivåer (kan vara begränsade, ha andra krav, etc.). Men jag skulle säga för typiskt spel som följer kärnregelböckerna, exp ges efter avslutad kamp, och om erfarenheten om tillräcklig är nivån upp omedelbar.

      
  svaret ges 23.03.2016 14:51
  6

  Jag tror att det kunde utgå ifrån att trollkarlen tog anteckningar och utvecklade de två nya stavarna som han eller hon nivån på. Då vid nivelleringspunkten är sagorna slutligen färdiga. Så till exempel under de senaste månaderna när man vandrade runt Foothills of Krog på nivå 10 upplevde trollkarlen många saker och lade till dessa fynd och forskningsnoteringar till sin stavningsbok, varje natt övning och perfektion av konsten, raffinering och testning av begränsningarna . På den punkt där de 'ding' och uppnår nivå 11, känner guiden att stavarna är redo att förberedas och antas.

      
  svaret ges 23.03.2016 20:23
  5

  @ Sh4d0wsPlyr summerar RAW-räkningen korrekt och ger en möjlig förklaring i spelet som skulle vara meningsfullt inom en inställning.

  En motpunkt för att försöka rättfärdiga RAW är att komma ihåg att fokuseringen av rollspelande spel inte är att spela reglerna utan att uppleva en kampanj. Varje RPG-kampanj har en inställning om det är en hel värld som Forgotten Realms eller en fängelse som Castle Blackmoor eller Tegel Manor.

  Inställningen av en kampanj har sin egen logik. Det kan vara väldigt annorlunda som M.A.R. Barker's Tekumel eller en reflektion av ett fantasiskt medeltida Europa som Gygaxs Greyhawk. Inställningslogiken innehåller ofta hur magiska fungerar, vilket i ditt fall är inriktat på hur stavar kommer in i stavningsböcker.

  I tidigare utgåvor av D & D behandlades förvärvet av stavar naturligt. Inom kampanjen måste din karaktär hitta en annan bok med stavningen i den och kopiera den. Eller var tvungen att spendera mycket tid på att göra magisk forskning för att skapa stavningen från grunden. Den enda mekaniken som reglerar detta var tid och kostnad som berörs.

  Så för domaren av kampanjen du är inblandad i, uppfattar han uppenbarligen att stava bör förvärvas från andra källor och förmodligen skulle vara överens om att du kan göra forskning för en ny stavning.

  Har din domare rätt att avgöra som han gjorde? Svaret är inte så enkelt. Medan poängen med rollspel är att spela en kampanj i en inställning med egen logik. Regelns punkt är att vara konsekvent i hur handlingarna av karaktärerna bedöms, tillsammans med att definiera egenskaperna hos varelser, karaktärer och objekt i kampanjen.

  Problemet med vad din domare vill göra är att härskningen kommer att ändra hur inställningen fungerar enligt RAW i mitten av kampanjen. Om han lade fram förändringen i början av kampanjen kanske du inte har kommit överens med det, men du skulle åtminstone ha kunnat förklara det för något beslut du gjorde som din karaktär. Så medan din domare har rätt att avgöra att stavningar för stavningsbok måste förvärvas i spelet, baserat på informationen du gav, skulle det inte vara rättvist.

  Jag försöker personligen att undvika att göra detta mitt i kampanjen. Om jag hittar något som jag inte tycker om de regler jag använder, kommer jag att göra åtgärden för nästa kampanj jag kör och lever bara med den för den aktuella kampanjen.

  Men å andra sidan har jag kört min Majestic Wilderlands inställning för en serie kampanjer som sträcker sig tillbaka 30 år. Jag vet hur magi fungerar i min kampanj, tillsammans med andra saker. När jag använder en ny uppsättning regler, till exempel D & D 5e 2014, för att driva en ny Majestic Wilderlands, kan jag göra ett ark med husregler för att kommunicera med mina spelare hur jag anpassade det till min inställning.

  En domare med en ny kampanj eller begränsad erfarenhet kanske inte har tänkt på konsekvenserna av allt innan kampanjens start. I det här fallet är det bäst att bara prata ut det och komma fram till ett samförstånd som fungerar för alla. Vare sig att göra ändringen rätt då och där, för att göra det till nästa kampanj, eller kanske är det bara inte en bra idé för någon kampanj efter ytterligare reflektion att RAW är vägen att gå. (Jag hade några av dem själv).

  Slutligen (specifikt för ditt problem) är att komma ihåg att i D & D 5e kan du kasta en lägre nivåberedd stava genom spalten på en högre nivåstavning. Några stavar, som magisk missil, kommer att få en fördel på detta sätt, andra kommer inte. Så om din kampanj bestämmer att stava måste förvärvas i spelet, kommer du fortfarande att dra nytta av att ha högre nivåer.

      
  svaret ges 23.03.2016 17:24
  3

  Du rullar din träffdump, lägger till dina nya klassfunktioner och väljer dina nya stavgångar vid nivå upp. Per reglerna i PHB kan stavningarna läggas till i din stavningsbok som en del av din uppgraderingsprocess, och om du har gjort det, borde de vara tillgängliga för dig så snart du är färdig med nivellering, som inte skiljer sig från någon annan klassfunktion. Om du har nivellerat, bör dessa stavar vara i din stavningsbok. Om din DM inte bestämmer det på så sätt gör han en husregel, vilket är bra så länge som alla i ditt spel godkänner.

  Om din DM anser att det bör finnas en reflektionsperiod innan de träder i kraft, bör han kräva det för hela uppgraderingsprocessen, inte bara för trollkarlens nya stavar. Annars kommer alla andra datorer att ha nya klassfunktioner som de har tillgång till direkt, medan guiden inte har något nytt (såvida han inte är 3/6/14: e nivå). Det är typ av en galen situation att vara med om du är trollkarlen.

  Den enda hårda begränsningen att utnyttja de nya stavningarna är att om du inte har länge vilat (i mina spel behöver jag en lång vila för att karaktärerna ska ligga), så kommer du inte att kunna förbereda dina nya stavar för gjutning. Du bör definitivt ha omedelbar tillgång till alla ritualer som läggs till i din stavningsbok som en del av din nivå upp.

      
  svaret ges 23.03.2016 15:01
  3

  Jag skulle säga direkt, av det enkla skälet att nivellering är en abstraktion som representerar som du gradvis lär dig genom att göra.

  Det här betyder att varje möte, du blir lite bättre på att göra saker - en fighter kan vara lite snabbare, en trollkarl lite snabbare på casten. Men praktiskt taget känner vi inte igen den förbättringen, tills den är tillräckligt stor för att representera en statförändring. Du har inte bråkdelningsförbättringar till basinfarktbonus, även om du i teorin med halv nivå är värd, ska din fighter vara på ca +0,5.

  Nivå upp-punkten är inte den punkt där du plötsligt blir bättre, det är den punkt som du har blivit bättre med tillräckligt med margin för att göra det på ett tillförlitligt sätt.

  Om du tycker om kampsportklasser - blir du inte plötsligt bättre när du får ett svart bälte. Ett svart bälte är bara det erkännande som du har nog bättre att klara testet.

  Så kallar jag det med RPG-mekanik - de är en abstraktion som representerar en gradvis förbättring. Jag ser ingen särskild anledning till att en mage inte borde vara i en liknande situation - de sträcker sin magiska kapacitet hela tiden, men "nivån" är när de har gjort så mycket att de kan på ett tillförlitligt sätt gör stava i kampförhållanden.

  Vi vinkar bort övningen runt lägereldet under ett äventyr - som en kämpare kommer sannolikt att göra en rad svärdborrar, kommer trollkarlen att göra en massa magiska "övningar" eftersom det är vad du behöver för att fortsätta förbättra .... och sedan en dag kommer du inse att det är "nedsänkt i" nog för att vara något du kan dra av tillförlitligt nog för att använda i strid - och det är då du nivellerat upp.

      
  svaret ges 24.03.2016 10:51