Hur man ser till att jag inte bryter glasskålen i en dubbelpanna?

4

Jag använde en glasskål som en dubbelpanna för att göra äggröra och det bröt. Jag vet att snabb kylning och uppvärmning orsakade glas att bryta. av någon anledning trodde jag att den tjocka glasskålen inte skulle bryta.

så hur ser jag till att jag inte bryter en annan glasskål när det är dubbelt kokande?

    
uppsättning Viv 26.01.2019 17:14

3 svar

14

Tjocklek är inte en indikator på värmeisolerat glas. Tänk bara på glasprov på laboratorier, som ibland är ganska tunna. Det är ganska tvärtom, värmeledningsförmågan är låg för glas vilket kan öka inre spänning när den upphettas snabbt. Tjockare glas blir mer robust mot mekanisk kraft, helt enkelt för att den är tjockare.

Om du vill vara säker, få en skål som är märkt som "värmesäker" eller liknande (villkor kan variera). Det är fortfarande en bra idé att undvika plötsliga temperatursvängningar, bara för att vara säker, även om vissa tillverkare hävdar att deras produkter kan motstå temperatur gungor av 150K. Det borde inte vara ett problem med smältchoklad, för att du ska lägga skålen över (inte "in" eller "touching"), men i det fallet sänker det knappt vatten och får inte vattnet i den nedre potten med full koka. Det finns en bra chans att även icke-ugnssäkra skålar kommer att stå upp för detta, men som du upplevt kan det gå fel.

En annan, ofta förbisedd faktor är spänningen i det uppvärmda glaset, speciellt om temperaturfördelningen är ojämn (igen: koka inte vattnet i full hastighet). Glaset kommer att vara känsligare för chocker, så smäll inte skålen med en metallsked när du rör eller skaffa rester av skeden och sätt inte ner det hårt på bordet eller disken.

    
svaret ges 26.01.2019 18:07
4

Två saker att vara försiktig med:

 • Skålen får inte nå vattnet (eller till och med vara kraftigt stänk).
 • I vissa fall kan sidan av pannan (förutsatt att skålen är i en kastrull) värma en skålring. Det här är nog inte en bra idé. Att hålla värmen låg och se till att pannan inte kokar torr kan hjälpa mycket. En tunn isolerande spacer (vikad bakpärm eller liknande) borde stoppa det här händer också.
 • Generellt ökar temperaturen gradvis och är förnuftig, och sätter inte kallvätska i den varma skålen. Du kan helt enkelt ha varit otur.

      
  svaret ges 26.01.2019 21:58
  1

  Skaffa en ordentlig härdad glasskål eller använd en metallskål.

      
  svaret ges 26.01.2019 17:37