Glad att du inte tände på ljuset? – myt

Berättelser som kallas "Är du inte glad att du inte tände på ljuset?" eller "Rumskamratens död" kan berättas runt lägerelden eller vid sömn. Ofta berättas det i urban legendstil som om det hände en vän till en vän vid ett närliggande universitet. Du kanske är orolig för att det är en ny incident och en seriemördare kan förfölja campus. Du kan dämpa dina rädslor genom att matcha historien du just hört med långcirkulerande stadslegender. Här är två exempel med analys.

Är du inte glad att du inte tände på ljuset?

Som berättat av W. Horton:

Två kollegor på college gick i samma vetenskapsklass. Läraren hade just påmint dem om halvårsperioden nästa dag när en sovsal - låt oss kalla henne Juli - blev ombedd till denna stora bash av skolens hetaste kille. Den andra studiekamraten, Meg, hade stort sett inget intresse av att gå och eftersom hon var en flitig student tog hon anteckningar om vad halvtidsperioden handlade om. Efter hela perioden med att flirta med hennes datum var Juli helt oförberedd för sitt test, medan Meg var helt förberedd för ett stort studiedatum med sina böcker.

I slutet av dagen tillbringade Juli timmar på att göra sig redo för festen medan Meg började studera. Juli försökte få Meg att gå, men hon insisterade på att hon skulle studera och klara testet. Flickorna var ganska nära och Juli tyckte inte om att lämna Meg ensam för att bli uttråkad medan hon var ute och sprängde. Juli gav slutligen upp och använde ursäkten att hon skulle klämma i hemrummet nästa dag.

Juli gick på festen och hade tid i sitt liv med sitt datum. Hon gick tillbaka till sovsalen runt klockan två och bestämde sig för att inte väcka Meg. Hon gick ner i sängen nervös över halvtidsperioden och bestämde att hon skulle vakna tidigt för att be Meg om hjälp.

Hon vaknade och väckte Meg. Meg låg på magen och tyckte att hon sov. Juli rullade Meg över för att avslöja Megs livrädda ansikte. Juli, bekymrad, tände på skrivbordslampan. Megs studieartiklar var fortfarande öppna och hade blod överallt. Meg hade slaktats. Juli, skrämmande, föll på golvet och såg upp för att se, skrivet på väggen i Megs blod: "Är du inte glad att du inte tände ljuset?"

Rumskamratens död

Som berättat av Jon Little:

Jag hörde talas om en tjej som återvände till sitt sovsal sent en natt för att hämta sina böcker innan hon gick till sin pojkvän för natten. Hon gick in men tände inte på ljuset och visste att hennes rumskompis sov. Hon snubblade runt i rummet i mörker i flera minuter och samlade böcker, kläder, tandborste etc. innan hon slutligen gick.

Nästa dag kom hon tillbaka till sitt rum för att hitta det omgivet av polis. De frågade om hon bodde där och hon sa ja. De tog henne in i hennes rum, och där, skrivna i blod på väggen, fanns orden: "Är du inte glad att du inte tände på ljuset?" Hennes rumskompis mördades medan hon fick saker.

Analys av berättelsen

Detta är en variant av en populär urban legend med titeln "Rumskamratens död" av folkloristen Jan Harold Brunvand i sin bok "Den försvinnande liftaren", publicerad av WW Norton, 1981. I varje version av "Rumskamratens död". någon mördas precis under näsan på en intet ont anande kvinnlig huvudperson, men för att lamporna är släckta eller brottet äger rum i ett annat rum. Offrets kropp upptäcks inte förrän senare, vanligtvis nästa morgon. Som historien ibland berättas hör huvudpersonen misstänkta ljud medan brottet begås, men är rädd för att utreda eftersom hon tror att det kan vara en inkräktare som kommer efter henne.

Krypfaktorn är mycket hög i "Är du inte glad att du inte tände på ljuset?" När hon upptäcker kroppen kan huvudpersonen inte låta bli att inse vilket nära samtal hon haft. Och mördaren gnuggar in det med ett meddelande skrapat i blod.

Medan legendens allmänna form går tillbaka åtminstone 50 år (och säkert mer), har den en tidlös överklagande som ett exemplar av den "amerikanska tonåriga chockerberättelsen" att låna Brunvands fras. Som han skrev i "The Vanishing Hitchhiker"

Ett konsekvent tema i dessa tonåriga fasor är att när tonåringen flyttar hemifrån till den större världen kan världens faror komma nära honom eller henne. Därför, även om det legendariska syftet med dessa legender är att producera en bra skrämma, tjänar de också till att varna: Se upp! Det här kan hända dig!

Som ofta är fallet med så kallade "försiktighetsberättelser", är varningen dock lite praktiskt användbar för de unga som hör och upprepar legenden förutom att ge katarsis gentemot de normala ångest som följer med uppväxten och flyttar hemifrån.

Ska du tro historien?

När en vän eller familjemedlem berättar för dig en liknande historia kommer du nu att känna till dess element och du kan inse att det troligen är en urban legend snarare än en nyhetshändelse. Du kan gräva lite djupare för att undersöka de fakta som du får, men om mördaren lämnade ett liknande uttalande är det troligen inte en riktig historia.