Skulle Stinking Cloud stavningen inte orsaka att en varelse som påverkas av sova stavningen för att vakna?

3

En spelarfest strider mot flera fiender, varav den ena har blivit omedvetet av Sleep Stave. PC Bard bestämmer sig för att komediskt förhindra de andra fienderna genom att kasta Stinking Cloud på dem, men den omedvetna fienden råkar också vara i denna spellens effektområde. DM bedömer att den sovande fiendeen (misslyckades med en CON-räddning) skulle väckas av kölden från gasen, även om de också skulle vara oförmögna för en runda.

Enligt stinkande moln stavningsbeskrivning i 5: e SRD:

On a failed save, the creature spends its action that turn retching and reeling.

Beskrivningen av sömn stavning indikerar att den fortsätter att gälla

until the spell ends, the sleeper takes damage, or someone uses an action to shake or slap the sleeper awake.

Även om stavningen stinking cloud behandlas som "gift" för att spara kasta, orsakar det inte direkt skada, eller har någon direkt skakat eller slog det drabbade tecknet.

Har DM gjort en felaktig dom om samspelet mellan dessa stavningseffekter, baserat på en strikt tolkning av reglerna för att ta bort sömn ? s effekter?

    
uppsättning dplmmr 18.10.2018 01:03

2 svar

3

Av RAW är han felaktig, även om jag tror att du kan dra slutsatsen att RAI han antagligen har rätt till, diskuterar jag nedan.

Sömn anger de två villkoren som slutar det. Ingen av dessa villkor är uppfyllda genom retching och hosta under sömn. Det omedvetna varelsen skulle somna men också hosta och retching. Om du vill, bild någon som passerat eftersom de är allvarligt berusade. Kvävning väcker inte automatiskt dig och kan faktiskt vara helt dödlig.

Faktum är att RAW helt nedsänker en sovande varelse i vatten, och då börjar de drunkna tills stavningen slits av. Eftersom de inte har tagit skada eller skakats / slappnat vakna, skulle de inte automatiskt väcka dem.

Som DM är jag lösare och ser mer ut till RAI istället för strikt RAW. Den skakade / slappna vakna delen får mig att tro att avsikt är att normala, direkta metoder för att väcka en djupt sovande individ skulle fungera, så jag skulle inte tillåta att nedsänka en sovande person för att inte väcka dem (eftersom du definitivt kommer att vakna av en hink av vatten i ansiktet). Men av RAW sover de fortfarande.

    
svaret ges 18.10.2018 01:31
8

Av de regler som skrivs för de ifrågavarande stavarna, nej, ett stinkande moln behandlar inte skada och det är inte en person som använder en åtgärd för att väcka dem, så det skulle inte bryta mot sov stavningseffekt.

Däremot gjorde DM inte "felaktig dom". DM har förmåga och ansvar att göra ad hoc-avgöranden om hur olika spelelement påverkar sin strikta bokföringsbeskrivning, och i det här fallet gjorde han det. Eftersom det är inom hans räckvidd som DM, är domslutet inte "felaktigt".

    
svaret ges 18.10.2018 01:34