Kan gladplugins luftfräschare orsaka brand?

Ett e-postrykt startade i maj 2004 påstår att Glade PlugIns luftfräschare har visat sig utgöra en allvarlig brandrisk och inte bör användas i hemmet.

E-postexempel på rykten om glade plugin

Här är ett e-postexempel som bidragit av J. Ramirez den 25 maj 2004.

Ämne: Fwd: FW: Brandrisk? - Anslut luftfräschare Min bror och hans fru lärde sig en hård lektion den här förra veckan. Deras hus brann ner ... ingenting kvar än aska. De har en bra försäkring, så hemmet kommer att bytas ut och det mesta av innehållet. Det är de goda nyheterna. De var dock sjuka när de fick reda på orsaken till branden. Försäkringsutredaren siktade genom askan i flera timmar. Han fick orsaken till branden spåras till master badrummet. Han frågade min svägerska vad hon hade anslutit i badrummet. Hon listade de normala sakerna ... locktång, hårtork. Han sa hela tiden till henne: "Nej, det här skulle vara något som skulle sönderfalla vid höga temperaturer." Då kom min svägerska ihåg att hon hade en Glade PlugIn i badrummet. Utredaren hade en av dessa "Aha" -ögonblick. Han sa att det var orsaken till branden. Han sa att han har sett fler hembränder börjat med rumsfräschare av plug-in-typ än någonting annat. Han sa att plasten de är gjorda av är en TUN plast. Han sa i alla fall att det inte fanns något kvar för att bevisa att det ens existerade. När utredaren tittade i väggkontakten var de två stiften kvar från plug-in fortfarande kvar där. Min svägerska hade ett av plug-insna som hade en liten nattlampa inbyggd. Hon sa att hon hade märkt att ljuset skulle dimmas .... och sedan slutligen slockna. Hon gick in några timmar senare, och ljuset skulle vara på igen. Utredaren sa att enheten blev för varm och skulle dimma och gå ut snarare än att bara blåsa glödlampan. När det väl hade svalnat, skulle det komma igen. Det är ett varningstecken. Utredaren sa att han personligen inte skulle ha någon typ av plug-in doftanordning någonstans i sitt hus. Han har sett för många brända hem.

Tillverkaren hävdar att produkten är bevisad säker

SC Johnson, tillverkaren av luftfräschare av märket Glade PlugIn, har uppgett att alla enheter som den för närvarande säljer har testats grundligt och visat sig säkra när de används enligt anvisningarna. Även om den amerikanska konsumentproduktsäkerhetskommissionen ledde en frivillig återkallelse av 2.5 miljoner "felmonterade" Glade Extra Outlet Scented Oil Air Fresheners 2002 på grund av att de "skulle kunna utgöra en brandrisk", varnar ingen myndighet om något märke eller modell för pluggen. -i luftfräschare har utfärdats sedan dess.

Anekdotiska rapporter ogrundade

Som noterades i en artikel i maj 2002 i Milwaukee Business Journal, erkände kommissionen för konsumentproduktsäkerhet att man undersökte "poäng" av klagomål som rör säkerheten hos plug-in luftfräschare runt den tiden men fann ingen anledning till ytterligare åtgärder.

Några brandoffer som intervjuades i TV-nyhetsrapporter under 2002 återkallade skyllda plug-in luftfräschare för skador på deras hem; även om en liknande produkt tillverkad av ett annat företag namngavs som den troliga orsaken till en brand, fanns inga luftfräschare av märket Glade vara felaktiga.

År 2002 inlämnades en grupptalan om att en felaktig Glade PlugIn-luftfräschare hade antändts, vilket resulterade i 200,000 XNUMX dollar i skada på ett hem i Chicago. Stämningen, som hävdade att andra konsumenter hade lidit liknande skador, anklagade SC Johnson för vårdslöshet för att inte varna allmänheten om att dess produkter kan överhettas och orsaka bränder. Enligt företaget förnekade domstolen domstolsprövning på grund av bristande meriter, och en blygsam överenskommelse kom överens om utanför domstolen.

Oberoende tester visar inget produktfel

En oberoende undersökning utförd av Underwriters Laboratories, ett ideellt säkerhetscertifieringsföretag, fann att ingen av de fel som rapporterats anekdotiskt kunde dupliceras i laboratorieinställningar och drog slutsatsen att bränder tillskrivna Glade-produktfel förmodligen var ett resultat av felaktig ledning i hemmet istället.

Internetrykten är falska, säger glattillverkaren

Enligt ett uttalande från SC Johnson:

Företagets svar på Internet-rykten på Glade PlugIns® SC Johnson fick nyligen veta att det har gjorts inlägg på Internet som har hävdat att våra produkter var inblandade i bränder. Det är viktigt att du vet att alla våra PlugIns®-produkter är säkra och inte orsakar bränder. Vi vet detta eftersom PlugIns®-produkter har sålts i mer än 15 år och hundratals miljoner av produkterna används säkert. Eftersom vi är engagerade i att sälja säkra produkter undersökte SC Johnson dessa rykten noggrant. Först bekräftade vi att ingen hade kontaktat SC Johnson för att berätta om dessa bränder eller be oss undersöka dem. Dessutom hade vi en ledande brandutredningsexpert som ringde brandkårens representant som identifieras i en av internetinläggen. Brandmannen indikerade att han inte har några bevis för att våra produkter orsakat någon brand. Vi misstänker att detta rykte kan vara förknippat med en tidigare frivillig återkallelse av SC Johnson av en av dess luftfräschare, en Glade® Extra Outlet Scented Oil-produkt som såldes under en kort period före den 1 juni 2002. Efter att ha upptäckt ett monteringsfel i en SC Johnson implementerade ett frivilligt återkallande och gav omfattande information om produkten till US Consumer Safety Commission (CPSC). Efter att ha reviderat tillverkningsprocessen och noggranna tester för korrekt montering återvände Glade® PlugIns® Scented Oil Extra Outlet-produkten till butikshyllorna den 3 juni 2002. SC Johnson känner inte till några trovärdiga brandrapporter relaterade till denna produkt. Vi vet också att våra produkter inte orsakar bränder eftersom alla våra PlugIns®-produkter har testats grundligt av Underwriters Laboratories och andra oberoende laboratorier och våra produkter uppfyller eller överträffar säkerhetskraven. SC Johnson fortsätter att arbeta nära samarbetet med Consumer Product Safety Commission för att undersöka anklagelser om PlugIns®-produkter. Som ett mer än 100 år gammalt, familjeägt företag har SC Johnson åtagit sig att tillhandahålla högkvalitativa produkter som kan användas säkert i hemmet och vi vill försäkra dig om att PlugIns®-produkter kan användas med fullständigt förtroende.

Domen

Detta e-postrykt är falskt. Alla tillgängliga bevis tyder på att Glade-märkets luftfräschare inte utgör en bevisad brandrisk.

Källor

  • ConsumerWatch: Plug-ins utgör ingen brandhot. TheOmahaChannel.com, 15 juli 2004
  • Köpare se upp: Glade Plug-Ins e-post. TheBostonChannel.com, 7 juli 2004
  • CPSC, SC Johnson tillkännager återkallelse av Glade® Extra Outlet Scented Oil Air Fresheners. Recall-Warnings.com, 19 april 2002
  • Klagomål monteras mot Glade Plug-Ins. Milwaukee Business Journal, 24 maj 2002
  • Anslut den, anslut den ?. Kolumnist Walter Jowers testar hemmet säkerheten för plug-in luftfräschare, 5 februari 2002
  • Titta på potentiella faror med insticksluftfräschare. WABC-TV News, 19 april 2002