How kan jag inte bli elektriskt chockad när jag hanterar min bärbara dator på en flygplats?

27

Jag reste med flyg för första gången i mitt liv för 3 månader sedan. Det var 4 resor, vilket innebar 4 handbagageinspektioner.

Jag har ett stort problem: Jag blev ombedd att ta bort min bärbara dator och surfplatta från min väska och placera dem ensamma på ett separat plastfack. Medan de passerar genom röntgenmaskinen, passerar jag genom metalldetektorn. Men när jag går tillbaka och tar tag i min bärbara dator, får jag boendet från mig.

Jag gjorde det två gånger (i 2 olika flygplatser med mycket olika säkerhetsenheter) och det hände varje gång. Min bror gjorde det en gång och det hände inte med honom. På samma sätt för min mamma. Ljudet är så högt, folk vänder sig till mig. Och det är så ont för mig, jag hoppar ofrivilligt bakåt. Gnistan är tydligt synlig men det finns inget brännmärke eller något liknande på min hand eller min bärbara färg. Min bärbara dator har en utsträckt aluminiumhölje målade i svart (mer specifikt Lenovo IdeaPad y510p).

Att peka på tabletten efter den bärbara datorn har ingen effekt. Jag har aldrig rört den före den bärbara datorn eftersom experimentering var den sista saken i mitt sinne vid den tiden. Min bästa idé är att bära handskar när du hanterar min bärbara dator, men jag fruktar två saker: 1. Jag kommer att se misstänksam och sluta bara slösa allas tid på att gå igenom kontroller och vad som inte är. 2. Om jag inte laddar upp den bärbara datorn, kommer den att släppa ut på något annat, eventuellt skada eller värre, ta mig senare på en kanske mer olämplig tidpunkt.

Jag rörde mer metallobjekt före min bärbara dator, som kanten på tråden som rör på påsarna och mitt bälte.

Kan du föreslå en lösning eller en lösning för problemet? Nästa gång jag reser, måste jag ta 3 bärbara datorer med mig, 2 av vilka har metallhöljen ...

    
uppsättning Vercas 12.06.2014 18:37

5 svar

28

Det verkar osannolikt att det är något mer än normalt elektrostatisk urladdning . Att det bara påverkar dig kan vara relaterat till dina kläder eller skor (speciellt om de är gjorda av syntetfibrer). Jag undrar också om det rörliga transportbandet kan fungera som en Van de Graff generator . Får du inte chocker under andra omständigheter? (Jag bor i ett halvtomt område med kalla vintrar och jag har en metalldator och en polyester soffa, så varje vinterdag får jag många små chocker ...)

Hur som helst är ett bra knep att röra den bärbara datorn med en metallstycke, till exempel en nyckel eller mynt eller papperslip. Du håller fast den ena änden av tangenten fast och rör den bärbara datorn med andra änden, så gnistan är borta från fingret och skadar inte. (Det kan hända att du fortfarande känner dig lite mellan fingrarna och nyckeln.) Eftersom du måste gå med en metalldetektor är det kanske inte så lätt att ha en metallplåt med dig, men något som en papperslip kan vara liten nog att inte utlösa den.

    
svaret ges 12.06.2014 19:05
17

Medan absolut inte lika bra som Nate Eldreges svar , har jag en ganska enkel lösning för att hantera chocker.

När jag bestämmer att något är en källa till elektrostatisk urladdning, sätter jag alltid min hand i en knytnäve och släpper ut med min näts botten (dvs motsatt sida som tummen är på). Tuck din tumme i din slutna näve under fingrarna. Detta område är verkligen inte lika känsligt som ditt förlängda finger och kommer avsevärt att minska smärtan / obehag av urladdning.

Återigen tuggar in tummen och gör en smal näve, vilket jag har funnit minskar svårigheten av chocken.

Testa det på låga chockstycken (dvs. metalldörrar, etc.) för att få en känsla för det.

    
svaret ges 13.06.2014 02:42
9

Jag har haft det här problemet vid vissa säkerhetscheckpunkter och inte andra.

Skillnaden, i min observation, ligger i transportbanden. Jag har aldrig haft det på en kontrollpunkt där rullarna under bältet är metall. Om rullarna under bältet är plastiska (jag tror att det är Delrin eller nylon), händer det väldigt ofta. Laddningen byggs upp av bältet vs. rullarna vs. plastpåse. Massor av glidande och glidande mellan alla tre. (Decennier sedan hade jag en leksak VdG-generator som fungerade ganska mycket på samma sätt.)

Det bästa sättet att ladda det är långsamt, genom ett motstånd på ca 1 megohm. (Med "långsamt" här talar vi om några millisekunder.)

När du hämtar dina saker, ta motståndet ut ur var du håller det i din bärbara väska. Håll en av motståndets ledningar i dina fingrar och rör den andra ledningen till bärarens metallfodral. Gjort.

Som andra har noterat, kommer du också att spara från smärta genom att använda ett mynt eller ett pappersklipp. Smärtan från statisk utmatning som denna är faktiskt inte från den elektriska strömmen som påverkar dina nerver direkt, men från uppvärmning vid den punkt där bågen träffar din hud. Genom att göra bågens slagna metall borttagen från din hud undviker du detta.

MEN.

Anledningen till att jag föreslår motståndet är att även om du inte känner det, är plötslig statisk urladdning dålig, dålig, dålig för mikroelektronik. Bärbara datorer är ganska väl skyddade (någon sammansatt produkt är dessa dagar ... eller borde vara), men lite extra försiktighet kan inte skada. Genom att tömma genom ett 1 meg motstånd blöder du laddningen långsamt.

(De antistatiska handledsremmarna som människor arbetar på med elektronik bär också en 1 meg motstånd.)

Utsläpp genom ett mynt, vilket tillägger kanske en halv ohm motstånd, kommer inte att göra utsläppet avsevärt långsammare.

Ett 1 megohm motstånd på 1/2 eller 1/4 watt effektvärdering eller så kostar mycket lite beroende på var du köper det och hur många du köper på en gång. Du kan få hundra av dem på eBay för under 10 dollar. Du kan få dem från någon av elektronikfördelarna på webben (Mouser, Digikey, Newark, Allied, etc.) för 20 cent eller mindre i kvantitet 1, men fraktkostnaden kan vara absurd. Om du har en närbutik i närheten som säljer elektronikdelar som troligtvis är din bästa insats, trots att de debiterar mer för den delen, betalar du inte frakt. Radio Shack katalognummer 2711356 kommer att göra (men du måste köpa fem av dem, för $ 1,50 för paketet).

Motståndet på motståndet spelar ingen roll - en 1/4 watt eller 1/8 watt-värdering är bra, liksom den typiska toleransen på 5% eller 10%. Heck, talar om tolerans, även motståndet värdet är inte hemskt kritiskt - allt från ca 500k till 5 megohm är bra. Du vill ha en "axial lead" -del, ingen annan typ.

Eller, om du känner till en elektronikgeek, fråga dem - de har sannolikt flera (eller många) och kommer bara att ge dig en.

    
svaret ges 02.07.2016 11:18
2

Använd inte ullstrumpor.

Chansen är - dina strumpor laddas på mattan (som du kanske behöver ta av dina skor) och det här medför statisk uppbyggnad (och sedan urladdning).

Försök med att lägga på dina skor först och tryck på ett metallobjekt (som ett skrivbord) innan du ringer på din bärbara dator.

Du kan också försöka spruta på antistatisk skyddsutrustning på din klädsel - Spraya inte det på din bärbara dator .

    
svaret ges 12.09.2015 18:00
1

Håll den bärbara datorn med ett klädesplagg, helst naturligt, inte syntetiskt, och rör den nakna maskinen till vilken statisk metall som helst i flygplatsen. Detta kommer att ladda ur statiska

    
svaret ges 12.09.2015 16:33