Does ett objekt ändra spelbalansen på samma sätt med olika PC-klasser?

6

Jag kör en anpassad kampanj som DM med två spelare, P1 och P2. P1 spelar som en Druid medan P2 spelar som en Warlock / Rogue vars spelstil bygger på att vara snyggt. Jag lät P1 hitta en Staff of the woodlands som bland variusegenskaperna låter karaktären cast Passera utan spår (+10 till Stealth checks) utan att använda slots eller avgifter.

P2 bad mig att låta honom hitta en liknande sak, eftersom han ofta behöver Stealth-kontroller. I början gladde jag honom med ett föremål med samma effekt, men då insåg jag att det behövde vissa begränsningar, eftersom P2 redan har +11 till Stealth och därför (nästan?) Varje kontroll skulle leda till en framgång med det nya objektet.

Jag sa att jag ville införa några begränsningar för nästa match session, men P2 klagade och sa att detta är orättvist, eftersom P1 har samma sak (med ytterligare egenskaper). Jag kunde inte heller ändra egenskaperna hos ett objekt som jag redan hade introducerat. Jag svarade att P1 inte har +11 Stealth (och han vill aldrig) och hans spelstil innehåller inte många Stealth-kontroller, så problemet finns inte för honom.

Nu efter denna långa introduktion är frågan: Är mitt resonemang korrekt? Jag försökte överväga karaktärsförmågan och jag insåg att spelet skulle bli obalanserat. Jag är en nybörjare DM så snälla berätta om jag ska uppträda annorlunda.

    
uppsättning firion 08.09.2015 11:30

3 svar

12

Ja objekt kan bli balansbrytande i kombination med klasser och / eller prestationer. Dina observationer är korrekta.

Du kan alltid minska bonusen din P2 kommer till en nivå som är rimlig. Du kan förklara det här, till exempel genom att säga att det magiska objektet fungerar normalt, men som en professionell i smyg, skulle hans karaktär inte lämna mycket av ett spår för magiken att ta bort i första hand. Så det hjälper inte honom lika mycket som det skulle vara en nybörjare i sken.

När du delar ut saker berätta alltid spelarna om att effekten är tillfällig för nu och du kan ändra det senare om det orsakar problem. Ditt huvudfel var att dela ut objektet utan att berätta för P2 att du måste ändra det om det orsakar problem.

Du bör försöka prata med P2. Det är uppenbart vad problemet är. För att fortfarande utmana sin karaktär skulle du behöva ställa DC för stealth kontroller till 30 eller något. Detta skulle leda till att alla andra medlemmar i festen omedelbart misslyckas med dessa kontroller. (Eftersom de kanske bara har en fantastisk +10.)

Det här är inte kul för resten av gruppen.

    
svaret ges 08.09.2015 13:07
4

Jag tycker att det här är fallet med "roliga trumfregler". Om personalen orsakar problem som gör spelet unfun, måste det vara nedfodrat eller borttaget. Jag skulle vilja fråga P2 att tänka på ett rimligt alternativ att han skulle hitta roligt. För att ta coola saker borta är också unfun.

Å andra sidan, om personalen inte verkligen orsakar problem, skulle det kunna vara orättvist att ta personalen bort. Kanske kan du bara höja DCs på stealth checkar lite när du introducerar nya, kraftfullare fiender. Då kan P2 för det mesta auto-smyga sig runt bondebjörnen, men fiendens nyutbildade spotters kommer att göra smygande angrepp mot de stora dåliga, nästan omöjliga.

Eftersom bonusar är additiv, vilket ger båda spelarna en +10 snålhet och sedan höjer alla stealth DCs med 10, hamnar båda spelarna på samma lika stora plats som de startade. Att höja DCs med 5 skulle effektivt minska bonusen i hälften utan att neka fördelarna med stavarna. Detta är fortfarande en billig DM-taktik, så gör det inte ständigt. Men det kan fungera bättre för spelarna än att ta saker från dem.

    
svaret ges 09.09.2015 08:44
0

Spela balans är den ständiga bugbear av spelmastering. Jag försöker låta mina spelare veta om det finns ett problem, men det är alltid svårt att ta bort en glänsande sak som du har gett dem.

I ditt specifika fall har 5e en mycket bra mekaniker att tillämpa. Om du vill ändra på objektet med retroaktivitet så att karaktären med den lägre skickligheten får en betydande ökning, men den högkvalificerade spelaren inte görs oövervinnlig, använd Advantage. I stället för att ge en platt +10 (vilket är jättefylld i tiden med avgränsad noggrannhet) låter det ge Advantage till Stealth-kontroller.

Karaktären med bonusen som placerar honom närmare mittpunkten i framgångskurvan gynnar automatiskt mer än spelaren nära toppen, men mekanikern är identisk.

    
svaret ges 21.05.2016 22:42