5 enkla sätt att laga sötvattensbasfiléer

Jag släpper nästan hela min bas, men när jag behåller några har jag flera förberedelser som gör dem utsökta. Jag ser till att ta hand om fisken som jag ska laga.

När jag fileterar basen slutar jag med en skinnfri, benfri bit kött. Jag tvättar av dem och lägger dem i plastpåse med blixtlås och delar upp dem i måltidsstorlekar. När fisken har gått i påsen lägger jag ungefär en matsked salt i påsen och fyller den med vatten och pressar sedan ut eventuell luft och förseglar den. Att sitta i kylen en dag eller så i det saltade vattnet verkar förbättra smaken.

När jag är redo att laga fisken sköljer jag dem i kranvatten och torkar dem på en pappershandduk. Här är fem enkla sätt att laga dem.

Friterad. För stekning rullar jag filéerna i majsmjöl och släpper dem i en spishäll. De bruna på ungefär fem minuter och är redo att äta. De är läckra tillsammans med cole slaw, pommes frites och en skivad tomat.

Ett annat alternativ är att göra en smet av mjöl och majsmjöl som är lika delar fuktad med mjölk. Gör en tjock beläggning på filéerna och släpp dem i het olja i en fritöser. Filén inuti skorpan är fuktig och kommer att skämma alla snabbmatfiskar.

Bakad med smör och lök. Min fru gillar bakad fisk så hon lägger ibland filéer i en bakfat med några prickar smör ovanpå. Sedan täcker hon dem med en skivad lök och lite vitlökspulver och kokar det i mikrovågsugnen i några minuter. Det är enkelt och snabbt.

Bakad med varm sås. Jag gillar bakade filéer lite kryddigare. Så jag lägger dem i en liten ugnsform, täcker dem med pikantsås och mikrovågsugnar dem i 5 minuter. De kommer ut kryddiga och välsmakande med en bakad potatis och en sallad. Att laga mat i mikrovågsugnen är mycket enkelt och båda metoderna ger resultat med låg fetthalt.

Panerad och bakad. För en mycket bra bakad fisk tar jag lite torr fyllningsblandning, krossar den i ett pulver och täcker filéerna med den. Jag lägger filéerna i en ugnsform, lägger ett smör på varje, och kokar dem i mikrovågsugnen i cirka 5 minuter. De har en helt annan smak än något annat sätt som jag lagar dem, fyllningsblandningen ger dem en mycket god smak.

Pannstekt med italiensk dressing. Jag gillar ibland att laga filéer i en stekpanna med en rynka som upptäcktes av misstag för många år sedan. Efter att ha stekt hamburgare till lunch håller jag fettet i pannan. Vid middagstid blir jag pannan mycket varm och lägger torra klappade filéer i pannan utan något på den.

När filéerna börjar bli vita runt kanterna vänder jag dem och häller lite italiensk salladsdressing på dem. När de kokade igenom har förbandet smaksatt dem och de är snygga bruna på båda sidor. De smakar som grillad svärdfisk när de kokas på det sättet, och med en bakad potatis och sallad gör de en utmärkt måltid.

Denna artikel redigerades och reviderades av vår sötvattensfiskeexpert, Ken Schultz.