Vad kan jag använda som löv i dolma?

5

Jag vill göra dolma, men druvblad är inte tillgängliga här. Vad kan jag använda istället? Jag skulle vilja stanna så nära som möjligt till den ursprungliga, druvbladiga dolmaen, i utseende, smak och konsistens.

    
uppsättning Mien 07.03.2012 00:06

5 svar

8

Här i Turkiet är kål dolma också mycket populär. Jag har ingen aning om att laga mat, men förmodligen kan du behöva laga det på ett annat sätt.

    
svaret ges 07.03.2012 03:13
5

Naturligtvis finns det andra typer av dolma, men de ska inte likna druvbladdolma, precis som ricotta liknar inte cheddar, även om de båda är ostar.

För att imitera druvblad dolma, skulle jag leta efter en grönskande grönsak med stor smak och en viss smak på egen hand och liten syra. Tyvärr kommer de flesta salladerna att vara alltför ömma för denna applikation, vinbladet har sin egen seghet och tjocklek.

Jag antar att bra kandidater kommer att vara sorrel och chard. Smaken kommer att vara lämplig, men de kan vara både en smula för ömma. Blanchera dem kort före inslagning, och om en del av stammen håller sig hård och krispig (det kommer alltid med schweizisk chard), klippa ned den nedre delen av bladet. En annan sak att försöka skulle vara rädisa grönsaker.

Och självklart kan du bara leta efter bladen i en turkisk livsmedelsbutik, de säljer dem konserverade. Om de burkar du hittar konserverades med ättika, blanchera dem för att ta bort smaken.

    
svaret ges 07.03.2012 11:27
4
Dolma bland armenierna och i mitt hushåll är fylld kucchini, aubergine, potatis, tomat eller lök. Vi kallar stoppade druvblad "Sarma."

Nu är ingredienserna liknande. Vissa skillnader finns i olika kulturer. Du kommer till exempel att se Dolma (som i fylld lök, zucchini eller aubergine) i Irak använda curry medan endast ris, kött, vitlök och citronsaft är de främsta ingredienserna i Libanon och Syrien.

Så för Sarma i mitt hem, om du inte har druvblad, kan du använda en stor kål. Placera den i en plastpåse och lägg den i mikrovågsugnen i 10 minuter tills de översta lagren är mycket mjuka. Lägg sedan på lite matlagningshandskar och börja peeling varje stort blad en efter en. Jag rekommenderar handskarna eftersom det blir mycket varmt och svårt att hantera direkt ur mikrovågsugnen. Du kan använda vilka medel du inte kan bränna.

Mellanlagren blir tuffa, så lägg tillbaka den i mikrovågsugnen och värm den i ytterligare 10 minuter, och upprepa sedan avskalningsprocessen.

Tillbaka i min Syria, min mamma brukade koka den i en timme, men eftersom vi gillar att minimera tillagningstiden använder vi bara mikrovågsugnen. Resultatet är identiskt och lika gott.

Vad jag rekommenderar för fyllningen när du använder kål och druvblad är följande:

  • 2 koppar kortkornigt ris
  • 1 pund markkött (biff, fläsk eller kyckling)
    • 80/20 kött till fettförhållande är idealiskt
  • 2 msk tomatpasta
  • 1 matsked malet vitlök
  • salt och svartpeppar till smak
  • och 1/2 kopp citronsaft eller smaka

När du kombinerar ingredienserna sköljer du först riset och lägger sedan till de övriga ingredienserna med det tillförda köttet.

Du måste skära mittkroppen på varje kålblad eftersom det annars kommer att bli mycket svårt att svälja och smälta.

För att pakka Dolma / Sarma, måste bladen ha 2x2 tums dimensioner, mer eller mindre, så du kommer att ha lika stora bitar i en tallrik. På så sätt skulle det vara mycket presentabelt.

Så ge bladen sin fina form, lägg dem ner platt och placera en fingertoppad dollop (Armenierna är inte särskilt trogen på strikta recept så här: P) fyllning längst ner på varje blad. Rulla upp det så att det ser ut som ett litet finger eller en penna. Se till att försegla ändarna så att ingenting faller ut. Vik inte det för hårt, eftersom riset kommer att expandera och det behöver plats.

Sätt de färdiga i en kruka. Jag föredrar att lägga dem i ett cirkulärt mönster, stapla dem som ett torn men med ett hål i mitten (jag lägger faktiskt hela vitlöksklyfta i detta hål). Fyll grytan med vatten och lite mer citronsaft, om du gillar smaken. Se till att väga ner Sarmas med en tallrik eller någon annan enhet.

Sätt lite salt i vattnet och koka det. Sänk värmen och täck potten. Efter ungefär trettio minuter, tillsätt lite mer citronsaft och koka den igen, och det borde du göra!

Jag önskar dig lycka - jag ser detta kök som en konstform och det spänner mig för att se frågor om det. Detta kan också vara en svår process att övervinna med kålblad men det är värt det. Gjord med kålblad (eller någon form av omslag), den här rätterna kan vara deeeeeelicious!

Extra Trivia: "Lahana", "dolma" och "sarma" på turkiska betyder "kål", "fylld" och "omslag" (som substantiv) eller "kuvert" respektive.

    
svaret ges 10.03.2012 21:11
4

När vi bodde i Georgien hade vi dolma hela tiden (mmmm), och använde ett blad som väldigt liknar chard för omslaget - de mellersta stjälkarna skars ut och bladen vika raka och de verkade alltid hålla sig bra ! Smaken var inte QUITE som distinkt, men en bra ersättning för alla!

    
svaret ges 04.10.2012 08:01
1

Du kan använda hallonblad, kålblad. Det finns också en vegetabilisk dolma. I det här fallet sparar du äggplanter, tomater, peppar och kålblad med kött. Kålblad bör blancheras före.

    
svaret ges 10.03.2012 20:15