När ska man använda toppvatten beten för bas

Topwater-beten (även kallad ytbete) framkallar spännande strejker och kommer ofta att producera när andra beten misslyckas, kanske för att de orsakar en annars ointresserad bas att attackera det som verkar vara ett lätt eller sårbart byte. Beten som ingår i denna kategori inkluderar en hel uppsättning trä- eller hårdpluggproppar som flyter på ytan (inklusive poppare, vandrare och wobblers), samt mjukplastiska beten som flyter (som en groda) och beten med ett roterande blad (som en buzzbait), som inte flyter utan fiskas uteslutande längs ytan på en stadig hämtning.

Att använda toppvatten lockar kan vara ett bra sätt att ansluta större än medelstor bas, liksom troféklassprover. Och det är kul eftersom strejken är visuell. Det mesta toppvattenfisket efter bas förekommer på sommaren, men det kan också vara mycket produktivt på våren och hösten. Topwater-beten är mindre produktiva när vattnet är kallt och basen är mindre aggressiv. Här är de viktigaste förhållandena och omständigheterna där du kan prova att fiska med toppvattenlokaler:

  • Tidig morgon. Tidigt på morgonen, när ljuset är lågt, är det en traditionell tid att fiska en toppvattenbete. Fisk dem runt grunt lock där bas har flyttat till matning. Arbeta din favoritbete runt buskar, stockar, stubbar, stenar och borsta i vattnet.
  • Sen eftermiddag / skymning. Precis som tidigt på morgonen rör sig bas ibland grunt för att mata när solen blir låg på himlen. Så snart en bank kommer i skuggan, försök att kasta ditt toppvattenutbud runt grunt lock.
  • På natten. Du kan använda toppvattenbete hela natten, särskilt på sommaren när vattnet är som varmast, även om få fiskare faktiskt fiskar hela natten efter bas och tenderar att fokusera på mörka tidiga och sena timmar. Det är bäst att välja en som du hämtar i en stadig åtgärd så att basen enkelt kan finslipa den. En svart Jitterbug är en traditionell toppvattenfiskebete, eftersom dess långsamma "plop, plop, plop" -ljud ger basen ett enkelt mål. En buzzbait fungerar också bra på natten, förutsatt att du fiskar den så långsamt som möjligt.
  • På molniga dagar. Molniga dagar hjälper till att flytta eller hålla basen grund och mata på samma sätt som de gör tidigt och sent på dagen. Så fortsätt att fiska ditt toppvattenlok under molniga dagar. Sluta inte använda toppvatten lockar så länge basen fortsätter att slå.
  • När Shad Spawn. När trådfin och kråkshad gyter på riprap och andra hårda ytor i mycket grunt vatten, kasta en buzzbait eller popper direkt på stranden och arbeta ut den mot djupare vatten. Ibland måste du slå banken för att få en bit. Detta är ett fenomen som är vanligt för stora sydliga besättningar, men här bör du fiska en toppvattenbete runt vilket område du ser att du löper längs stranden och leker.
  • Under Mayfly Hatch. När majsflugor och andra insekter kläcker sig runt vattnet, flyttar blåkulor (braxen) in för att mata på dem. Bas kommer att följa och mata på bluegills. En liten popper fungerar utmärkt under majsflygluckan eftersom den imiterar ljudet som en blåkula gör när den suger in en bugg. Arbeta poppers från en rad mycket långsamma till mycket snabba tills du hittar vad basen vill ha. Ibland sitter pluggen stilla efter en plopp att det ser ut som en lätt måltid. Vid andra tillfällen ser en konstant popping ut som en bas som jagar en bluegill. Eftersom bas är girig kommer de att försöka ta måltiden från den andra basen.
  • När bas skolar. När basskola i öppet vatten och jagar betfisk kan en toppvattenplugg se ut som bas jagar betfisk ovanpå. Precis som med bluegills, kommer bas att försöka ta locket från varandra, och det finns möjlighet att fånga två basar på en dragning.