Skulle jag vaxa eller polyuretan en gammal tallgolv?

3

Jag hittade en annan fråga som ber om detta, men svaren ger ingen detaljer.

Vi köpte ett 1918 hus i något grov form. Den andra våningen (med två sovrum och en plantskola när vi är färdiga med det) har (vi berättar original) tall golv som behandlades år sedan med någon form av polyuretan. Mycket av det skäller (eller har skalat) lämnar exponerat trä.

Behandlingsalternativ som jag överväger är polyuretan och Rubio Monocoat , vilket är en vaxfinish. Rubio-produkten påstår 0% VOC, och kommer med ett antal fläckfärger. Flera personer vi har pratat med att säga det vaxet är det "bättre" valet för ett århundrade gammalt tall, men kan inte ge några konkreta skäl till varför.

Så min fråga är ... Varför?

Är arbetsbeloppet och extrakostnaden för en vaxfinish verkligen värt det? Vad får en vaxfinish mig att jag förlorar med polyuretan?

Och äntligen ... Har någon fått en åsikt av Rubio Monocoat? Bortsett från färgalternativen, är det verkligen så mycket bättre än basic tung eller linolja?

Jag inser att om jag sänder ner saker och tillämpar poly, går det inte att gå tillbaka. Jag tror bara inte att jag vet tillräckligt för att fatta rätt beslut.

    
uppsättning ghoti 08.03.2015 22:22

2 svar

1

Du svarade redan varför; Poly som sänktes skäller av! Mina föräldrar försökte använda poly på en ny tallgolv när jag var barn. Det skalade och flisas och slitna i områden efter ca 2 år. Jag misstänker (nu) att skillnaden i styvhet var den främsta orsaken till separation av lack (hård) och tall (mjuk). Ytbehandlingar som lack torr ovanpå träet. Jag är rädd att jag inte vet varför lack skulle vara sämre på ett gammalt tall. Egentligen skulle jag vara benägen att tro på motsatsen eftersom gammal tall skulle vara svårare; men det är egentligen bara en fråga om vilken är värre ny eller gammal tall?

Jag tror att Rubio Monocoat är troligen härlett från tung eller linolja, Den innehåller en torkaccelerator (aka siccative); kanske använder de ett mangansalt som manganacetat. Jag är inte bekant med Rubio Monocoat så jag kan inte säga något om deras kvalitet (låter intressant ... kan fungera). Det finns många möjligheter för vad detta material kan vara, men det är inte vax.

Moderna golvvaxar är egentligen inte sanna vax heller; de är (typiskt) akrylpolymerer. Men det spelar ingen roll, det är meningen att golvvax fungerar på tall, eller åtminstone kommer det inte att skrälla bort.

    
svaret ges 26.04.2016 22:49
0

När du säger är det verkligen bättre än tung eller linolja kommer det säkert att vara lättare att applicera. Speciellt med avseende på tungolja som ska ha minst 5 lager och bör torkas och slipas mellan varje lager.

Jag tycker att det är enkel att använda som du verkligen betalar för med dessa syntetiska ytor.

    
svaret ges 29.10.2016 21:15