Varför kunde inte Gandalf döda flera orker i taget?

-4

Vi ser Gandalf-striden och besegrar Balrog. Han förlorar sitt eget liv i processen, men genom denna kamp lär vi oss att han åtminstone är minst lika kraftfull, om inte mer kraftfull än Balrog.

Snabbspolning till Kongens återkomst och Saurons armar attackerar Gondor. Vi ser horder av orker som rusar in från sina belägringstorn och Gandalf slår dem iväg med sitt svärd och personal, men gör det en åt gången. Jag kan inte låta bli att tänka på Balrog vid denna tidpunkt ... Om Balrog gick in i Gondor eller försvarar det för den delen (även om det aldrig skulle hända) skulle det smita allt i sin väg dussintals åt gången. Även om vi faktiskt aldrig ser Balrog slår vad som helst förutom Gandalf Jag tycker att det är ganska säkert att anta att det skulle vara otroligt formidabelt mot vad som helst framför det, till och med ett dussin troll eller mer.

Så om Gandalf är kraftfullare än Balrog, varför kunde han inte göra detsamma med orkerna som han gjorde med Balrog? Varför kämpar han en ork i taget med sitt svärd och sin personal istället för att avgöra dussintals i taget med någon form av magi, vare sig det är hans ring, hans personal eller någon annan form av makt han kanske äger?

Såvitt folkmassan kontrollen, visas Legolas, Gimli och Aragorn faktiskt lika mycket mer av ett hot mot Saurons armé än Gandalf. Allt Gandalf gjorde verkligen någonsin sken en ficklampa ett par gånger, förutom att det bara var en-till-tiden svärdskämpning.

    
uppsättning jimmy white 10.12.2017 11:50

1 svar

6

Under de rätta omständigheterna kunde Gandalf döda flera orker samtidigt. han har gjort det tidigare:

But not Gandalf. Bilbo's yell had done that much good. It had wakened him up wide in a splintered second, and when goblins came to grab him, there was a terrific flash like lightning in the cave, a smell like gunpowder, and several of them fell dead.

The Hobbit ch. IV: Over Hill and Under Hill

Gandalfs viktiga uppgift som en trollkarl (en av Istari) är att inspirera och ge råd till de fria folken i kampen mot Sauron, för att inte göra den primära kampen själv:

But they [the Istari] were forbidden to match his [Sauron's] power with power

LOTR, Appendix B

Det finns också en skillnad mellan att döda en liten grupp orker och en stor organiserad armé.

Gandalfs förmåga att besegra Balrog på bekostnad av sitt eget liv betyder inte att han skulle vara lika effektiv mot en orkester som Balrog skulle vara.

Som en av Istari är Gandalfs kropp grundläggande mänsklig i naturen (fast vare sig oanständigt eller otroligt långlivad). Saruman dödades av en vanlig man (Grima) med en kniv. Gandalfs status som en Maia skulle inte nödvändigtvis skydda honom från att bli svalad och dödad av en stor grupp orker.

    
svaret ges 11.12.2017 05:54