Under flygning med "partiell panel", på vilket sätt är en svänghastighetsindikator mer användbar än en svängkoordinator?

10

Den här frågan handlar om att flyga med hänvisning till gammaldags "ångmätare", inte en modern "glass cockpit".

Jag kommer ihåg att höra några piloter, mycket erfarna (ATP) piloter, förespråkare för "turn rate indicator" i äldre stil (sansar rotation om flygplanets upp / ner-axel) över den nyskapande "svängkoordinatorn" (sinnen roterar runt en axeln canted ca 35 grader från vertikalt, för att känna roll såväl som yaw.) Specifika orsaker gavs men jag minns inte dem. På vilket sätt är en svängfrekvensindikator mer användbar än en svängkoordinator, under "partialpanel" -flygning (ingen fungerande attitydindikator eller kursindikator) i moln?

Formålet med att canting gyroens rotationsaxel till kännsvalsen är också att ge en tidigare varning till de första etapperna i en utvecklingsbank och vända, och enligt min erfarenhet är det verkligen till hjälp, men det finns tydligen några nackdelar också.

    
uppsättning quiet flyer 17.10.2018 16:03

3 svar

8

En vridkoordinator rotationsaxeln lutas runt 30 grader och roterar i motsatt riktning. På grund av detta är looping errror omvänd och det underläses vid mer än 1g. Detta gör det väsentligt värdelöst när man återhämtar sig från en ovanlig inställning till instrument, vilket är en situation där du enkelt kan hitta dig när du flyger delpanel.

Med en svänghastighetsindikator kommer instrumentet att läsas när piloten drar överskott G i en tur; all piloten måste göra är att slappna av trycket på pinnen eller åket för att korrigera.

    
svaret ges 17.10.2018 16:32
5

Du har skiftat i galen. TC: s canted gyro lägger rollen till galsatsavkänningen, inte tvärtom.

Den största nackdelen med svängkoordinatorn var framställning av flygplanet, vilket för att någon som är ny till sin användning kan tendera att bli mentalt behandlad som en horisontell bar, speciellt en gammal timer som utbildats på flygplan med krigsöverskridande svarta ansikte artificiella horisonter ( med var allmänt installerade på lätta flygplan på 60-talet tills överskottslager gick ut). TC: s lilla flygplan som lutar åt vänster kan initialt tolkas mentalt som en bank till höger med andra ord tills din medvetna hjärna slutat bearbeta informationen (ryska konstgjorda horisonter hade denna presentation där gyro lutade en flygplansymbol, övergång till västerländska stilhorisonter kan vara ett problem för ryska piloter).

En vänd och bank med den vertikala nålen är lättare att tolka vid en blick. Problemet med svängen och banken var sedan endast yaw-satsinformation presenterades, och det finns ingen intern dämpning, i ojämn luft slutade du med för mycket "buller" i den information som presenteras från näsan som sticker fram och tillbaka. I en flygplan som V-halen Beech Bonanza, som var ganska dålig för svansvagga i turbulens, kunde en vanlig vändning och bank vara nästan värdelös i stötarna med nålen som svänger fram och tillbaka ständigt i nivåflygning. TC undviker detta genom att inte bara splittra rörelsen som avkänner mellan rulle och yaw, utan även genom att använda inre dämpare (lilla stötdämpare) för att presentera endast rörelse som är etablerad.

Ett problem med TC: er är att när du stabiliserats i en tur är det inte mer rullehastighet att känna, bara svänga kurs och det måste tas med i beräkningen av hur kursmarkeringen placeras.

Min gamla '68 Cardinal hade en TC som hade gått dålig eftersom den inre spjället hade gått söderut. Saken hoppade runt som galen på grund av den o-dämpade känsligheten för både rulle och yaw. Jag ersatte den med en äldre 12v elektrisk sväng och bank (vägen billigare - Vridkoordinatorn är ganska dyr eftersom de är elektriska med inverterare för att konvertera 12vdc till 110v / 400Hz fast frekvens ac för gyro) och fann att jag hade en stark preferens för den vertikala nålpresentationen.

Personligen tycker jag att vridkoordinatorn skulle ha fastnat med den vertikala svängnålpresentationen, men med de dämpade canted-gyrointernalerna. Som jag sa, mycket lättare att tolka en överblick.

    
svaret ges 17.10.2018 17:10
1

Några andra anledningar som en svängkoordinator är mindre användbar än en svänghastighetsindikator -

  • På grund av att gyroaxelns axel är canted att känna roll såväl som yaw, kan en svängkoordinator inte kalibreras för att läsa noggrant för alla kombinationer av flyghastighet och bankvinkel.

  • Vid en inverterad vridning är valsriktningen mittemot yawens riktning, så en "vridkoordinator" med sensornas kantade axel kan antingen ge en indikation på en vändning i spinnriktningen eller motsatt. För en del diskussion om detta, se länk

svaret ges 21.10.2018 08:25