Varför styr inte kejsaren Dune (Arrakis) själv?

55

Jag bestämde mig slutligen för att läsa Dune som jag aldrig har läst en bok från den serien. Jag hade genast en fråga. Varför styr inte kejsaren Dune (Arrakis) själv? Varför låter han hus kontrollera det? Som jag förstår är melange ämnet utan vilket rymdresor inte är möjligt. Så för mig ser det ut som kejsaren måste kontrollera det för att garantera sin kraft. Hur kan du låta dina vassaler (och möjligen dina rivaler) kontrollera kritisk resurs? Eller är han bara inte så mäktig?

    
uppsättning Andrey 11.04.2012 00:54

6 svar

101

Det finns ett par inflytanden på jobbet här.

Det första och enklaste är att kejsaren var föremål för besluten från Landsraad , trots att han satt på högrådet. Kombinationen av de stora husen utgjorde ett betydande hot mot Padishah kejsaren, så han var tvungen att undvika att göra Landsraadet tillräckligt för att motivera de stora husen att förena sig med honom.

Kom ihåg att var och en av de stora husen fortfarande hade sina kärnor av atomvapen och kunde göra betydande skador om de kände sig tillräckligt pressade för att bryta den stora konventen. Spice melange var tillräckligt viktigt (som du nämnde) att kejsaren gripande direkt kontroll av den enda källan troligen skulle ha betraktats som ett tillräckligt hot av alla de stora husen för att få dem att lägga ett enormt politiskt tryck på honom om det inte gjorde " t skjut dem till direkt uppror. Medan Sardaukarna fortfarande är rädda som de mest dödliga trupperna i Galaxen (tills deras nederlag av Fremen), kan de inte vara överallt. De stora husens kombinerade styrkor, även utan atomets atom, skulle ha varit ett mycket allvarligt hot.

På samma sätt skulle Navigationsgudet troligen ha tittat ogynnsamt på ett sådant drag av kejsaren. Medan deras monopol på rymdresor satte dem i en stark styrka, skulle de troligen ha varit oroade för att ett sådant drag på kejsarens sida skulle ha hotat att störa den maktbalans som de åberopade för att behålla sin överlägsenhet.

Slutligen kontroll över planeten Arrakis är en oerhört attraktiv morot att dyna framför stora hus för att få dem att stödja kejsarens planer (eller att agera som bete för att hjälpa förråda fiender som hotar att bli för kraftiga, som var fallet med Duke Leto Atreides). Oavsett vilket hus som beviljades kontroll över planeten skulle vara tacksam för kejsaren, och på grund av den enorma inkomst som Spicehandeln genererade, skulle det kontrollerande huset också vinna i styrka, vilket gör dem inte bara en allierad kejsare, utan en stark ally.

Bara dangling om möjligheten att beviljas kontroll över Arrakis skulle ge kejsaren otaliga möjligheter att tillämpa politiskt tryck på de stora husen. "Stöd mig i det här, och jag kommer komma ihåg det här när jag behöver ersätta Arrakis stewardship" eller "om du stöder mina motståndare, kommer det att stava slutet på någon chans du kan ha för att utnämnas till kontroll över Arrakis".

    
svaret ges 11.04.2012 01:16
11

Det verkar konstigt att planeten som är den enda källan i det kända universum av den viktigaste och värdefulla substansen som någonsin hittats behandlas som ett gudsförstört ödemark om vilken liten som är känd eller är omtänkt att vara känd. De främsta flyttarna bakom detta är Spacing Guild. Paul säger i slutet av "Dune" att gillet kunde ha tagit kontroll över Arrakis och kryddan, levde det här glorious day och dog. Men när gillens navigatörer tittade in i framtiden såg de att ett försök av dem - eller någon annan - att ta kontroll över Spice skulle leda till en Nexus, en tidpunkt bortom vilken de inte längre kunde förutsäga vad som skulle gå hända. Så de valde istället att försöka styra saker bakom kulisserna, hålla alla andra uppdelade, oinformerade (varför är det bara en Imperial Ecologist på Arrakis? Varför går inte planeten med människor som försöker hitta ut var Spice kommer från?) och beroende av deras rymdresande monopol. Paulus berättar kejsaren att gillet tillåter honom att gå upp i sin tron. (I filmversionen berättar en Guildrepresentant kejsaren till hans ansikte att, om han inte fixar saker på Arrakis, kommer han att leva resten av sitt liv i en smärtförstärkare.) Kejsaren kontrollerar inte Arrakis eftersom Guilden gjorde vill inte att han ska göra det.

    
svaret ges 26.12.2012 13:52
9

Innan du lämnar Caladan:

"I'm going to watch our screens and try to see a Guildsman."
"You won't. Not even their agents ever see a Guildsman. The Guild's as jealous of its privacy as it is of its monopoly. Don't do anything to endanger our shipping privileges, Paul."

I slutet av den första romanen, när Pauls styrkor anfaller Arrakeen:

The taller of the two, though, held a hand to his left eye. As the Emperor watched, someone jostled the Guildsman's arm, the hand moved, and the eye was revealed. The man had lost one of his masking contact lenses, and the eye stared out a total blue so dark as to be almost black.

Guildsmen undviker allmänheten och om de måste visa sig, gömma sedan användningen av krydda. I andra böcker sägs att navigatörer upphör all kontakt med sina familjer.

Senare när Paulus konfronterar kejsaren:

The Guild is like a village beside a river. They need the water, but can only dip out what they require. They cannot dam the river and control it, because that focuses attention on what they take, it brings down eventual destruction.

Dessa passager innebär att Guildet håller sitt totala beroende av krydda en hemlighet. De tog stora spice mutor från Fremen för att hålla skidorna borta från satelliter. Men även om de var tvungna att köpa stora mängder spice öppet kunde ingen veta om det gick någonstans att säljas eller mystiskt försvunnit, eftersom Guild är den enda som gör rymdresor.

En annan utbyte när Paul hittar Gurney:

"Gurney," he said, "are there many Guildsmen around Rabban?"
Gurney straightened, eyes narrowed. "Your question makes no . . . "
"Are there?" Paul barked.
"Arrakis is crawling with Guild agents. They're buying spice as though it were the most precious thing in the universe. Why else do you think we ventured this far into . . . "
"It is the most precious thing in the universe," Paul said. "To them."

Det verkar som om Gurney inte inser spiceens värde för gillet. Det är något som Paul såg.

Kejsaren visste inte riktigt att det var mer till Arrakis än vinst.

    
svaret ges 20.11.2013 01:38
8

Jag anser att det är ganska tydligt från uppföljarna att kejsarens politiska fallout kontrollerar arrakis att alla stormakterna skulle ha flyttat för att förhindra imperial kontroll över arrakier.

En annan aspekt av rikets politik är att det är uppenbart att den som är på marken kontrollerar planeten. Det sätt som hela riket verkar på är att de olika husen är kejsarens vassaler och styr sina planeter med bidrag från honom. Nu kan kejsaren antingen bevilja Arrakis till någon som är nära anknuten till honom eller till ett annat hus. Om han ger det till någon som är nära anknuten till honom, är den personen (a) relaterad till kejserliga huset; och (b) kontrollerar den enda viktigaste resursen i galaxen. Det ser ut som ett recept på en kupp. Det är mycket säkrare att ge planeten till någon som inte har någon chans att ta den kejserliga tronen (till exempel de avskyvärda Harkonnens - varken Landsraad eller Guild skulle låta dem bli alltför mäktiga).

Dessutom är Paul Atreides den första personen som verkligen kontrollerar Arrakis, genom hans kontroll över Fremen. Harkonnens var härskare under kejserlig lag, men i praktiken verkar de ha gjort lite mer än att regera städerna och kontrollera den legitima kryddahandeln.

Slutligen uppnådde Paul Atreides överhanden över guilden, vilket gjorde att han kunde attackera resten av imperiet. Däremot visste ingen annan kejsare hur man skulle förstöra kryddet (som guilden berodde på), och i vilket fall som helst skulle behöva kontrollera resten av sitt imperium (kräver guildtransport), medan Paulus inte hade ett imperium att försvara. Det är också möjligt att, om han behövde det, kunde han ha uppnått en begränsad rymdresa på egen hand med sin egen syn.

    
svaret ges 11.04.2012 15:10
4

Kom ihåg att dynuniversumet var politiskt ett stativ:

We've a three-point civilization: the Imperial Household balanced against the Federated Great Houses of the Landsraad, and between them, the Guild with its damnable monopoly on interstellar transport.

Och kom ihåg vad Dune själv säger om stativ:

In politics, the tripod is he most unstable of all structures.

Problemet med ett stativ är att du alltid kan ha två personer som går upp på en. Just nu konkurrerar kejsaren och huset Corrino med de andra ädla husen för kontroll av kryddan (och rikedom, de två är utbytbara tack vare CHOAM). Om kejsaren försökte gripa Arrakis skulle rymdgillet vända sig mot honom. Han skulle bli förstörd eftersom han aldrig skulle kunna transportera varor eller människor utanför världen.

Det här gör kejsarens rörelse så riskabelt i Dune. Han gjorde huvudsakligen detta, via Baron Harkonnen, för att han visste att Baron kunde köpas.

"We'll move in strengthenedby two legions of Sardaukar disguised in Harkonnen livery."

"Sardaukar!" Feyd-Rautha breathed. His mind focused on the dread Imperial troops, the killers without mercy, the soldier fanatics of the Padishah Emperor.

"You see how I trust you, Feyd," the Baron said. "No hint of this must ever reach another Great House, else the Landsraad might unite against the Imperial House and there'd be chaos."

    
svaret ges 12.02.2015 19:51
1

Arrakis är het, obekväm och obehaglig. Kaitain är överdådigt och bekvämt. Om du var kejsaren, vart skulle du föredra att leva?

    
svaret ges 11.04.2012 07:21

Läs andra frågor om taggar