Varför hjälpte Davos Stannis under Robert's Rebellion?

23

I ASOIAF wiki står det att " nästan ett år i belägring om Stormens slut tog Davos på sig att köra Redwyne-blockaden för att smuggla lök och andra livsmedel i slottet .

Om han tog det på sig själv för att göra detta, uppmanade han tydligt ingen att hjälpa den invigda slottet. Stannis själv säger att han under belägringen var allt men bortglömd av sin bror Robert och de andra rebellerna, så det verkar i alla fall vara sant. Om jag minns rätt nämner han aldrig i något av hans kapitel att någon hade bett honom att hjälpa Storm's End.

Men varför skulle Davos riskera död för att hjälpa Stannis utan något tidigare incitament?

Det enda jag kan tänka på är guld, men Davos verkar aldrig vara en särskilt girig man. Han verkar också ständigt upprörd av det faktum att han är uppvuxen till riddare, så jag tycker det är svårt att tro att han bestämde sig för att ta en så stor risk av den anledningen. Varje annan herre verkar också förvånad över att Stannis bestämde sig för att göra detta, så uppenbarligen verkar det som en mycket större belöning än vad som hade förväntats.

Om ingen hade bett Davos att smuggla mat i slottet, hur visste han att de var så dåliga att de krävde maten han tog med sig? Det var förmodligen välkänt i hela riket att stormänden var under belägring, men det kunde ha varit möjligt att de hade matreserver för att vara längre än året då de höll slottet. Hur skulle han i så fall vara säker på att han skulle få en belöning alls för sina handlingar?

Finns det någon indikation på vad Davos motivation för att smuggla mat i Storm's End var?

    
uppsättning Mike.C.Ford 21.09.2016 16:21

2 svar

25

"Att ta det på sig" utesluter inte pengar som byter händer.

Davos är inte intresserad av personlig lyx, men han bryr sig mycket om att ge sin familj. Vid Roberts upprorstid var Davos en mycket professionell och framgångsrik smugglare, så han måste ha varit van vid att tjäna stora pengar.

Vi kan anta att Davos ville att Stannis skulle betala honom för hans hjälp. Garnisonen rann ut ur mat, men eftersom Storm's End var familjen Baratheons hem hade de haft guld och juveler. Det är troligt att Davos planerade att komma in i Stormens End med sin last av mat; lämna det sätt han kom in med en stor summa pengar; och aldrig se Stannis igen.

Davos kan också ha känt synd om garnisonen eller beundran för sitt mod. Dessa känslor har i sig inte varit tillräckliga för att Davos riskerar sitt liv och hans besättningsmedlemmar; men de kan ha hjälpt till att motivera honom att göra ett så riskabelt jobb.

Slutligen var Stannis känd för sin hederssinne. Davos måste ha hoppats på en rättvis belöning; men Stannis idé om "rättvis" var nästan säkert inte vad Davos förväntade sig. Stannis belönades båda Davos med mycket mer än pengar (gjorde honom till en riddare och en av hans huvudrådgivare) och straffade honom (skar av fingrarna).

För att svara på andra delen av frågan:

If no one had asked Davos to smuggle food into the castle, how did he know they were in such a bad way as to require the food he brought?

Vid Davos resa hade Storm's End varit under belägring i nästan ett år. Åtminstone hade de länge sedan slut på färsk mat. Detta skulle ha gjort dem benägna att skörbåge och liknande sjukdomar, och gjorde Davos last mycket välkomna.

    
svaret ges 21.09.2016 17:04
4

Du är korrekt att motivationen var guld. GRRM bekräftades tillbaka 2012 på en online intervju.

During Robert's rebellion, what brought a simple smuggler like Davos to take sides in the war by helping Stannis and the starving garrison at Storm's End?

(George laughs) Because he had onions! And so he thought to himself: "Where can I sell these at the best price? If I take them to King's Landing they'll pay me the price of onions, but if I take them to people dying of hunger they'd certainly pay me better."

    
svaret ges 13.11.2017 21:55

Läs andra frågor om taggar