Hur man installerar en ny golfklubbsaxel själv

När du väl har valt ett nytt skaft kan du låta en klubbverkstad installera det eller installera det själv. Om du är typ av gör-det-själv, följ dessa steg för att förbereda klubbhuvudet för en ny axel:

Ta bort den gamla axeln

Den gamla axeln - eller vad som helst som är kvar av den - måste tas bort från huvudet. För att göra detta måste du applicera tillräckligt med värme på klubbhuvudet för att bryta ner epoxibindningen mellan axeln och huvudet. En värmepistol eller fackla kan användas.

Om det finns tillräckligt med axel kvar i huvudet för att göra det, placera axeln i ett skruvstäd (om du byter ut en axel som inte är trasig eller en axel som du planerar att spara, köp en axelhållare för att förhindra skador på axeln). Applicera värmen jämnt på slangen (där axeln är fäst). Efter en minut eller så bryts epoxin ner och du kan vrida huvudet från axeln.

Använd skyddshandskar för att förhindra att händerna brinner - den del av slangen som värms upp kan nå temperaturer över 1,000 grader!

Rengöring av slangen

När axeln har tagits bort måste epoxiresterna som finns kvar inuti slangen rensas bort. Du kan köpa slangrengöringsmedel eller använda en rund fil. När slangen är relativt ren, kläm in lite aceton (eller motsvarande) i slangen för att ta bort eventuellt fett eller liknande material.

Förbereder axeln för installation

Följ först tillverkarens rekommenderade trimmning. Mät därefter slangens djup och markera denna dimension på axeln. Om axeln är grafit, var noga med att inte splittra grafiten under skärning eftersom detta kommer att försvaga axeln. Jag föreslår att du lägger flera omslag med maskeringstejp runt området som ska klippas.

Ta bort all färg från spetsen på en grafitaxel - jag föreslår att du använder en rakkniv för att göra detta - och var noga med att inte skada grafitfibrerna.

För ett stålaxel, använd ett sandpapper med kraftigt grus för att ta bort pläteringen.

Installera axeln

När slang och axel har förberetts är du redo att installera axeln.

Blanda din epoxi och applicera den på slangens insida och se till att belägga hela ytan. Applicera sedan epoxin på axelns ände. Tryck långsamt in axeln i slangen, var noga med att vrida axeln samtidigt.

Om axeln kräver en hylsa (det lilla plaststycket som går över axeln och stöter mot slangen), placera en liten mängd epoxi på axelspetsen och vrid och tryck in hylsan tills en liten del av axeln visar. Placera sedan klubbhuvudet över axeln och håll huvudet i handen och knacka på axelns ände på golvet tills axeln sitter längst ner på slangen.

Använd en mjuk trasa och lite aceton för att rengöra eventuella epoxirester från slangområdet. Om du installerar en grafitaxel, sätt upp axelgrafiken.

Placera axeln försiktigt mot väggen och om cirka 12 timmar härdas epoxin helt och du kan gå vidare till nästa steg.

Beskära och lägga till grepp

När epoxin har botat helt bestämmer du hur länge den färdiga klubben ska vara. Klipp av axeln och montera greppet. För att välja och installera ett grepp på rätt sätt, se Så här griper du om golfklubbar.

Allt som behövs för denna process - hylsor, epoxi etc. - kan köpas från vilket komponentföretag som helst. Lycka till och ha kul!