Tips om hur du slår på skidor för nybörjare

Korrekt vändning är den viktigaste färdigheten för nybörjare att lära sig. Vridning skickar dig inte bara i den riktning du vill gå, men det styr också din hastighet. Styrhastighet handlar om att lära sig åka skidor. De flesta nya skidåkare börjar med att svänga i en snöplog eller glidkil. Detta fungerar bra på mycket mjuka sluttningar med plana ytor. Men för att gå vidare till brantare terräng och så småningom moguler måste du lära dig korrekt svängning, vilket är mycket effektivare för att kontrollera hastighet än kilsvängningen.

Få en kant

Korrekt sväng kallas traditionellt parallella svängar eftersom dina skidor är parallella med varandra i slutet av varje sväng. Detta är den perfekta positionen för kantning, den grundläggande åtgärden att skrapa kanterna på dina skidor mot snön. Kantning är det som saktar ner dig. Ju mer dina skidor är vinkelräta mot lutningen desto mer kantar de och desto mer kontrollerar de din hastighet.

Ett bra sätt att få en känsla av kantning med parallella svängar är att öva på att göra "hockeystopp". Gör en skarp sväng åt höger eller vänster (beroende på vilket som är bekvämast), ta dina skidor parallellt med varandra (de behöver inte röra vid och borde egentligen inte röra när du svänger) och kanta dem hårt i snö tills du slutar helt. Detta liknar åtgärden i slutet av varje sväng, förutom i stället för att stoppa håller du lite fart för att komma in i nästa sväng. Hockeystopp är bra praxis eftersom du måste åta dig att föra dina skidor parallellt med varandra; detta kan vara en utmanande övergång från att göra en kil, vilket är motsatsen till parallellpositionen. Men när du väl har en känsla kommer du att inse varför parallell fungerar så mycket bättre.

Grundläggande svarvningsteknik

För att svänga till vänster, släpp lätt din högra axel mot högerskidans spets medan du ökar trycket på din högra skidkänga på din högra skidor. Håll den positionen när du rör dig nedåt och dina skidor rundar försiktigt ut en sväng åt vänster.

För att svänga åt höger, släpp försiktigt vänster axel mot spetsen på vänster skida, öka trycket på vänster skidor och dina skidor kommer att vända åt höger.

Detta kan verka kontraintuitivt - att du lär dig mot din högra skidor för att svänga vänster och tvärtom - men prova tekniken hemma, utan att dina skidor är på, och det blir mer vettigt. En annan sak att tänka på är att det mesta av din vikt (och följaktligen majoriteten av kanterna) ligger på utförsåkning, skidan som ligger lägre i backen när du avslutar svängen. När du svänger vänster är höger skidbacken. Med en högervarv är den vänstra skidbacken.

Använda stolpar när du vrider

Barn som lär sig att åka skidor använder vanligtvis inte stolpar förrän de har behärskat grundläggande svarvningsteknik, men vuxna använder dem ofta tidigare. Om du använder stolpar när du lär dig att svänga är det viktigt att inte låta dem hindra dina framsteg. Stolpar används främst för att hjälpa dig att upprätthålla rytmen; de används inte för balans eller stöd. Du behöver absolut inte stolpar för att vända. Ett sätt att använda stolpar effektivt är att starta varje sväng med en fast stolpeanläggning och sticka en stolpe i snön precis när du börjar en sväng. Om du svänger vänster, plantera vänster stolpe och börja sedan flytta din vikt mot din högra skidor. I slutet av vänster sväng, plantera höger stolpe och flytta din vikt till vänster skidor för att göra en höger sväng.

Fler tips på skidåkning

Snöplogen är utgångspunkten för alla nya skidåkare. Det ger dig bra kontroll och en solid plattform för framsteg. Kolla in fler tips och tekniker för skidåkning som hjälper dig att komma igång i skidbackarna om du är nybörjare, och förfina din teknik om du är en mer erfaren skidåkare.