Slår tjurar för att de är arga?

Om man ska tro på extremisterna i media och djurrättigheter, tjurar tjurar av två skäl: de är chockade ur rännan med hjälp av en elektrisk nötkreatur, eller de knullar galet på grund av ett rep som är bundet runt testiklarna. Som det visar sig är inget av dessa svar sant - men dessa myter är grundade i verkligheten.

Medan rodeo-tjurar tämjas och hanteras för att transporteras, separeras, doktreras och laddas i rännan eller hållpennor, är de fortfarande i huvudsak vilda djur som inte är vana att bära en ryttare. Eftersom nötkreatur är bytesdjur, har de naturliga instinkter för att skydda sig från stora rovdjur, som vanligtvis dödar nötkreatur genom att hoppa på ryggen och kratta på sidor och halsar med tänder och klor. Nötkreatur delar denna instinkt med hästar. Naturligtvis, när en människa försöker rida en tjur genom att placera sig på samma plats som ett rovdjur skulle döda nötkreatur, reagerar tjuren som naturen avsett genom att bocka, vrida, sparka och rulla i luften för att försöka ta bort hotet.

Det finns dock några konstgjorda tillägg till denna formel för att få ut det mesta av både människa och tjur: tjurrepet är bundet runt djurets torso precis bakom hans främre ben och axlar för att ge ett förankringshandtag för ryttaren. En mässingsklocka dinglar från repets botten och gör en klapring när tjuren rör sig omkring och hjälper till att uppmuntra djuret till större handling.

Den mest kontroversiella utrustningen som tjuren bär är flankremmen, ett bomullsbälte som dras lätt runt tjurens flanker precis framför bakbenen. På grund av placeringen och tjurens vildverkan när remmen är på plats antar många åskådare och kritiker av rodeo falskt att remmen dras åt runt tjurens testiklar för att uppmuntra en reaktion. I själva verket placeras denna rem försiktigt av lagerentreprenören och fungerar endast som en irriterande för att uppmuntra rörelse i bakänden. Om bandet är för hårt kan tjuren kanske inte bocka alls eftersom hans rörelse kommer att begränsas. Det finns lite att vinna genom att potentiellt skada tjurens reproduktionssystem, eftersom de flesta stora rodeo-tjurar kommer att gå i pension för att tappa efter att deras konkurrenskraftiga år är över. Medan flankremmen sannolikt inte är helt bekväm för djuret att bära, gör den inte fysisk skada och orsakar inte smärta. Om en ryttare misstänker att flankremmen på sin tjur är för tät och begränsar höga poäng, kan han begära omflyttning - så det är i lagerentreprenörens bästa att fästa flankremmen korrekt.

Nötkreatur och andra elektriska stimuli är olagliga att använda i rännan enligt Professional Bull Riders (PBR). Ingen rodeo på professionell nivå i landet tillåter användning av nötkreatur för att hjälpa ett djur att lämna rännan, även om vissa lokala nivå rodeo kanske inte har passerat denna regel än. Roughtstock lämnar rännan för att den letar efter en flykt och utrymme att knäcka och sparka, gå tillbaka till djurens instinkter för att ta bort ryttare.

Det är vanligt att grovt lager slutar bocka och sparka i det ögonblick som en ryttare är osäker, vilket visar att djuren inte reagerar på några yttre stimuli som att bli chockade eller en för tight flankrem. Många av dessa erfarna djur är lika professionella som cowboys som försöker rida på dem och förstår när deras jobb är över.

Sammanfattningsvis är myterna att tjurar antingen är elektriska eller har rep bundna runt testiklarna båda falska.