Padmé naberrie (drottning amidala) Star Wars karaktär bio

Född Padmé Naberrie tjänstgjorde Padmé Amidala som drottning - och senare senator - på Naboo-planeten. Hon träffade och gifte sig i hemlighet med Jedi Anakin Skywalker och fick två barn, Luke och Leia. Padmé spelade en viktig roll i klonkrigens politik och planterade fröerna för upproret som så småningom skulle störta Palpatines imperium före hennes tragiska tidiga död.

Avsnitt I: Fantomshotet

Utbildad i politik från en ung ålder valdes Padmé till prinsessa av Theed (Naboos huvudstad) vid 13 års ålder och drottning av Naboo vid 14 års ålder. Hon var inte Naboos yngsta drottning; eftersom rösträtten på Naboo baserades på mognad snarare än ålder hade planeten en historia av att välja unga härskare. För att skydda hennes identitet tog Padmé det kungliga namnet Amidala och tjänade ofta som en tjänsteman medan ett lokkedom tog sin plats som drottning.

Padmé mötte sin första stora politiska kris när Trade Federation invaderade Naboo. Med hjälp av Jedi Qui-Gon Jinn och Obi-Wan Kenobi reste hon till republikens huvudstad Coruscant för att be om hjälp från senaten. Men även efter att hon efterlyste en omröstning om misstro mot överkansler Valorum arbetade senaten för långsamt för att rädda sin planet. Genom att sätta sig i fara avslöjade hon sin hemliga identitet för Gungans, en amfibierace på Naboo, och hjälpte till att leda kampen för att återta huvudstaden.

Avsnitt II: attack av klonerna

Naboo-folket älskade drottning Amidala, valde henne på nytt för en andra fyraårsperiod och försökte till och med ändra konstitutionen för att möjliggöra en tredje period. Padmé var dock emot denna åtgärd och steg ner från tronen för nästa valda drottning av Naboo, Jamillia.

Padmé hade hoppats gå i pension och starta en familj men blev istället senator på drottning Jamillias begäran. Hon var en uttalad motståndare till militär handling under den separata konflikten, och som ett resultat var målet för flera mordförsök. För att säkerställa hennes säkerhet återvände hon till Naboo med en Jedi-eskort: Anakin Skywalker, som hon träffade på Tatooine under den separatistiska invasionen.

Anakins decennielånga förälskelse på Padmé blommade nu in i ett förhållande, trots Jedis förbud mot sådana anknytningar. Efter att ha fångats av separatisterna och nästan mött döden tillsammans under slaget vid Geonosis kom Padmé och Anakin överens om deras attraktion och gifte sig i hemlighet.

Avsnitt III: hämnd av sith

Padmé var en frispråkig motståndare till det fortsatta våldet under klonkriget och arbetade istället för att hitta fredliga, diplomatiska lösningar. Hennes motstånd mot krig satte henne i strid inte bara med politiska motståndare utan med sin man, nu Jedi Knight och blev snabbt en krigshjälte.

Kansler Palpatines växande makt oroade också Padmé. Genom att gå med borgen Organa, Mon Mothma och andra berörda senatorer leder hon delegationen 2000 i opposition till vad de trodde var en spirande diktatur. Medan deras ansträngningar misslyckades - Palpatine förklarade sig som kejsare strax efter - lade de grunden för rebellalliansen.

Efter att ha upptäckt att hon var gravid, oroade Padmé sig för att allmänheten skulle upptäcka hennes förhållande med Anakin och orsaka en skandal både för Naboo och för Jedi Order. Anakin lugnade henne, men började sedan få syner om hennes död i förlossningen. Rädslan för att förlora sin fru hjälpte till att driva Anakin till den mörka sidan.

När hon fick veta att Anakin hade blivit Darth Vader, följde Padmé honom till Mustafar och bad honom att följa med henne. När Anakin såg Obi-Wan, som förvarade ombord på Padmés skepp, anklagade han Padmé för att förråda honom och tvingade henne att kväva. Försvagad av denna attack och traumat för att förlora sin kärlek till den mörka sidan dog Padmé och födde sina tvillingar, som uppfostrades separat i hemlighet och senare blev ledare i upproret.

Bakom kulisserna

Padmé Amidala porträtterades av Natalie Portman i Star Wars-prequellerna, Gray DeLisle i Clone Wars och flera videospel och Catherine Tabor i The Clone Wars (Tabor uttryckte också Padmés dotter Leia i videospelet The Force Unleashed).

Mellan Jedi-återkomsten och Phantom Menace var Luke och Leias mammas identitet ett mysterium. I James Kahns novellisering av Return of the Jedi berättar Obi-Wan Luke lite om sin mamma, även om hon inte är namngiven och en del av informationen strider mot senare källor. Lukes försök att upptäcka sin mors identitet och lära sig mer om henne är centrala för den svarta flottakrisens trilogi av romaner av Michael P. Kube-McDowell.

Padmés första framträdande i Star Wars-universum var faktiskt inte i The Phantom Menace utan i serietid The Last Command # 5, en 1998-anpassning av romanen av Timothy Zahn. Natalie Portman hade precis gjutits till Padmé, och hennes likhet framträder som en bild i kejserliga palatset.